Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Oxrana_Truda.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Засоби пожежної сигналізації і зв’язку

Для повідомлення про пожежу на АТП використовують електричну пожежну сигналізацію (ЭПС), телефонний зв'язок і на віддалених об'єктах радіозв'язок на ультракоротких хвилях. Розрізняють ЭПС неавтоматичної й автоматичної дії. У ЭПС неавтоматичної дії повідомлення про пожежу передає людина за допомогою кнопкових (мал. 11.2) або кодових ізвещателей. Зв'язок автоматичної дії є більш зробленої, тому що вона дозволяє автоматично знайти виниклу пожежу і передати повідомлення про нього в найближчу пожежну частину. У ній використовуються автоматичні ізвещателі, що підрозділяються на теплові, димові, полум'яні (світлові), ультразвукові і комбіновані.

Теплові ізвещателі максимальної дії (ИП-104. ИП-105) спрацьовують, коли температура навколишнього їхнього повітря досягне заданого критичного значення. У ізвещателя ИП-105-2/1 багаторазової дії використовується ефект різкої зміни властивостей магнітних матеріалів при підвищенні температури (крапка Кюрі). За рахунок ослаблення магнітного потоку розмикаються контакти геркона, підтримувані в черговому режимі в замкнутому стані кільцевим магнітом. Ізвещателі максимальної дії контролюють площа 15 м.кв. і мають інерционность більш 2 хв.

Теплові ізвещателі диференціальної дії типу ДПС-038 спрацьовують при визначеній швидкості наростання температури навколишнього повітря (30 °С за 7 с). Працюють вони в комплекті з проміжним виконавчим органом типу ПИО-017. включаючим сигнальний пристрій (мал. 11.3). Площа, контрольована одним ізвещателем, досягає 30 м.кв., його інерционность 60 с. Ці ізвещателі знаходять застосування у вибухонебезпечних приміщеннях.

Теплові ізвещателі максимальної-диференціальної дії (МДПИ-028. ИП-101-2) мають властивості раніше розглянутих ізвещателей і працюють одночасно і при швидкому підвищення температури, і при досягненні її заданого критичного значення.

Рис. 11.2. Пожежний кнопковим ізвещатель типу ПКИЛ-4М-1:1 — стекло; 2 — кнопка

Для попередження помилкового спрацьовування теплові ізвещателі забороняється встановлювати поблизу джерел тепла.

Димові извещателі спрацьовують з появою в повітрі продуктів згоряння (диму). Як чуттєві елементи в них застосовують фоторезистори (ИДФ-1), светодіоды (ДИП-1, ДИП-2, ДИП-3) або іонізаційні камери (РИД-1, РИД-6М). Димові извещателі контролюють значно велику площу і мають меншу інерціонность у порівнянні з тепловими ізвещателями. Наприклад, ізвещатель ИДФ-1 контролює площа 100 м2 і має інерционность 30 с. Сигнал у прийомну станцію від нього надходить через проміжний приймально-контрольний пристрій типу ППКУ-1 (мал. 11.3). 3 зв'язку з можливістю помилкового спрацьовування або виходу з ладу димові ізвещатели не допускається встановлювати в приміщеннях, у повітрі яких можуть виникати пари кислот, лугів і зважений пил.

Рис 11.3 - Схема підключення ізвещателя ДПС-038 (2) до ПИО-017 (1)

Рис 11.4 - Схема підключення ізвещателей ИДФ-1 до приймально-контрольного пристрою:

1 - ППКУ-1М; 2 - ізвещатель (до 10 шт.); 3 — оконечное пристрій

Полум'яні ізвещатели працюють на використанні складових частин спектра відкритого полум'я. Широко розповсюджений ізвещатель ИП-329-2 «Аметист» реагує на ультрафіолетове випромінювання. Він безінерціонен і контролює площа до 500—600 м. Однак їх не рекомендується застосовувати в зоні зварювальних робіт.

Ультразвукові ізвещатели (ДУЗ-4). реагують на коливне полум'я. Робота їх заснована на ефекті Доплера (відбиті від об'єктів, що рухаються, ультразвукові коливання мають частоту, відмінну від випромінюваної). Ізвещатели безінерційний, контролюють площа до 1000 м2. Можуть використовуватися в торговельних залах із продажу автомобілів поза робочим часом.

Комбіновані ізвещатели поєднують функції ізвещателей декількох типів.

На автоматичних телефонних станціях пожежну команду викликають набором номера "01". При наявності ручних телефонних станцій абонент з'єднують з автоматичною телефонною станцією або пожежною частиною телефоністи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]