Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BOOK ЕлД.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
3.75 Mб
Скачать

2. Класична теорія електромагнетизму

Має справу з електричними зарядами, струмами та їх взаємодіями в припущенні, що всі ці величини можна виміряти незалежно одне від одного, з необмеженою точністю. Тут термін “класична” означає просто “не квантова”. Квантові закони з їх постійною “h” ігноруються в класичній теорії електромагнетизму, так само як в звичайній механіці. Дійсно класична теорія була майже закінчена до відкриття Планка. Вона не втратила свого значення і до цих пір. Ні переворот в наших уявленнях, створений квантовою фізикою, ні розвиток спеціальної теорії відносності не затьмарить світла рівнянь електромагнітного поля, які були написані Максвелом більше 130 років тому.

Звичайно класична теорія була ґрунтовно підкріплена експериментом і тому її можна застосовувати без найменшої боязні до таких об’єктів як котушки, конденсатори, змінні струми і, в кінці–кінців, радіо і світлові хвилі. Але навіть такий успіх не гарантує її справедливості в інших областях, наприклад, всередині молекули. Збережене в сучасній фізиці значення класичної теорії електромагнетизму пояснюється двома фактами. По-перше, спеціальна теорія відносності не вимагає перегляду класичного електромагнетизму. Історично СТВ виросла з класичної електромагнітної теорії і зв’язаних з нею експериментів. Дійсно макіавеллівські рівняння поля, створені задовго до робіт Лоренца і Ейнштейна, повністю сумісні з теорією відносності. По-друге, виявилось, що квантовий характер електромагнітних сил не проявляється навіть на віддалях менших 10-10см., що в 100 раз менше розмірів атома. Відштовхування і притягання частинок в атомі і листочків електроскопа описується одним і тими ж законами, не дивлячись на те, що поведінку атомних частинок під дією електричних сил може передбачити лише квантова механіка. Для менших віддалей має місце досить успішне злиття електромагнітної і квантової теорії, яке називається квантовою електродинамікою.

Класична (максвелівська) теорія поля як в її інтегральній, так і в диференціальній формі носить макроскопічний характер; другими словами, вона феноменологічна теорія. Це означає, що в ній

1) не враховано атомно молекулярна структура речовини, яка повністю, або частково заповнює простір. В якому існує ополе. Наявність речовини враховується шляхом введення ряду коефіцієнтів (ε, μ, σ і т.д.), які вважаються для кожної однорідної речовини постійними величинами які не залежать від особливостей поля (напруженості та частоти). В цій формальній теорії вакуум відрізняється від речовини іншим значенням вказаних вище коефіцієнтів.

2) Не враховується і атомістична структура зарядів (їх дискретність).

У феноменологічному характері теорії полягає її обмеженість. Врахування будови речовини привело до виникнення класичної електронної теорії або класичної мікроскопічної електродинаміки (Г.Лоренц, 1853-1928). Електронна теорія Лоренцо називається класичною, бо для неї характерне основне положення всієї класичної фізики, а саме, що на всіх рівнях організації матерії, в мега-, макро- і мікросвіті діють старого одинакові закономірності. Іншими словами, вважається що між макро- і мікросвітом існують чисто кількісні, масштабні, але не якісні відмінності.

Із цієї установки зразу ж випливає фундаментальне положення, на якому ґрунтується вся електронна теорія: рівняння Максвела, сформульовані в макроскопічній електродинаміці, строго примінимі і в мікросвіті. (Зауважимо, що це положення заперечує квантова фізика!). Разом з тим, класична електронна теорія не втратила свого значення до сих пір.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]