Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BOOK ЕлД.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
3.75 Mб
Скачать

8. Коефіцієнт взаємної індукції.

Розглянемо взаємодію двох замкнутих лінійних струмів I1 і I2, які обтікають контури L1 та L2. Нехай B1 і A1 значення індукції та векторного потенціалу поля першого струму, а B2 і A2- відповідні величини для другого струму. Позначимо через Φ12 магнітний потік поля першого струму через контур другого струму:

(4)

Тобто магнітний потік через площу, обмежену контуром L дорівнює циркуляції вектор-потенціалу по цьому контуру.

За означенням, вектор-потенціал лінійного струму можна представити у вигляді:

(5)

Вектор-потенціал лінійного струму I1

(5')

підставимо у формулу (4)

(6)

де інтегрування повинне проводитись по двох контурах L1 і L2, причому кожен елемент dl1 контуру L1 необхідно скалярно помножити на кожен елемент dl2 і одержаний добуток поділити на віддаль R між цими елементами. Цілком аналогічно знайдемо

(7)

Подвійний інтеграл, який входить у вирази (6 ) і (7) позначаються через L12 або L21

(8)

і називається коефіцієнтом взаємної індукції контурів L1 і L2. Вносячи ці позначення у вирази для Φ12 і Φ21, одержимо

Φij=LijIi (9)

Коефіцієнт взаємної індукції Lij — чисто геометрична величина, яка залежить лише від конфігурації і взаємного розміщення контурів L1 i L2 та від вибору напрямку додатного обходу кожного з цих контурів.

Індуктивністьфізична величина, яка характеризує здатність провідника із струмом нагромаджувати енергію свого магнітного поля, це міра потокозчеплення.

Припустимо, що струм I1 змінюється. Тоді буде змінюватися потік Φ12, завдяки чому у другому контурі виникає Е. Р. С. індукції:

(10)

Якщо обидва контури нерухомі, не деформуються і магнітні властивості середовища незмінні, то L12=const, і ми отримаємо:

(11)

Якщо ж змінюється струм у другому контурі, то збуджується е. р. с. індукції у першому контурі.

[L]=1Гн/м=1Вб/м

Однак, із рівності (9) можна сказати, що коефіцієнт взаємної індукції контурів L1 і L2 чисельно дорівнює магнітному потоку, який посилається через один з цих контурів (наприклад,L2) струмом сили 1А, який циркулює по контуру L1.

Φ12=L12(при І1=1) (12)

Статично індуктивність визначається відношенням магнітного потоку Ф витка до струму І в ньому: L=Φ/I.

Динамічно індуктивність визначається тією е.р.с. самоіндукції, яка з’являється в контурі при зміні струму в ньому на 1А за час 1с.

В електромагнітних явищах індуктивність L відіграє роль міри інертності електромагнітного поля.

Можна показати, що потенціальна функція U12 струму I2 в полі струму I1 дорівнює

U12=-I2Φ12=-L12I1I2(13)

Аналогічно

U21=-I1Ф21=-L21I2I1 (14)

Величина U12 відіграє роль взаємної потенціальної енергії струмів I1 і I2 в тому розумінні, що робота пондеромоторних сил взаємодії цих струмів при переміщенні одного з них або обох одночасно дорівнює зменшенню функції U21.

В подальшому буде показано, що робота сил МП дорівнює зменшенню функції U, яка відіграє роль потенціальної або силової функції струму в МП.

З приведених формул випливає, між іншим, що механічна взаємодія замкнутих струмів ( на відміну від взаємодії елементів струму) задовольняє принцип рівності дії і протидії, оскільки сили, які відчувають кожен із взаємодіючих струмів, визначаються похідними від однієї і тієї ж функції U12=U21, яка залежить лише від відносного розміщення обох контурів:

F1=-U21/l; F2=-U12/l= -F1

Якщо U/l0, то сили F1 і F2 намагаються збільшити віддаль l, тобто зводяться до взаємного відштовхування контурів L1 i L2; в противному випадку вони зводяться до притягання. Істотно, що в обох випадках сили F1 і F2 чисельно рівні і протилежні за напрямком, тобто задовольняють ІІІ закон Ньютона.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]