Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BOOK ЕлД.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
3.75 Mб
Скачать

3. Два види електричних зарядів

Характерною особливістю електродинамічних явищ – це наявність електричних зарядів. Електричні заряди мають атомістичну структуру. Досвід показує, що всі так звані “елементарні” заряджені частинки (електрони, протони, позитрони і т. Д.) Мають заряд ±e0, де e0 =4,8 1010 од CGSE. Заряд частинки розподілений у малому об’ємі. У більшості випадків заряди елементарних частинок можна вважати точковими. Тому, кажуть, що заряди дискретні.

Фундаментальною властивістю електричного заряду є, звичайно, його існування у двох видах, які вже давно названі позитивними і негативними зарядами. Встановлено, що всі заряджені частинки можна розділити на два класи , причому всі члени одного класу відштовхуються один від одного, притягуючи в той же час заряди другого класу.

Причина існування цієї універсальної властивості в точності невідома. Але сучасні фізики схильні розглядати позитивний і негативний заряди в основному як протилежні прояви однієї якості, так само як поняття “праве” і “ліве” є протилежними проявами властивості симетрії. Дійсно, питання симетрії, яке включає поняття правого і лівого, представляється тісно пов’язаним з цією двоякістю електричного заряду, а також з іншою фундаментальною симетрією, а саме з двома напрямками часу. Фізика елементарних частинок проливає деяке світло на ці питання.

Сучасна фізика ставить своїм завданням визначити електричну структуру всіх речовин, які зустрічаються в природі (число, розміщення і характер руху електричних частинок, з яких вони складаються) і вивести закони фізичних і хімічних явищ з основних законів взаємодії електричних зарядів і з законів їх руху, (які в мікросвіті носять квантовий характер).

Першим кроком на шляху до вирішення вказаної задачі повинно бути вияснення законів взаємодії електричних зарядів, законів електромагнітного поля.

І весь розвиток вчення про електричні і магнітні явища приводять до висновку про реальне існування ЕМП. Електромагнітне поле – особливий вид матерії. Він характеризується тим, що діє на вміщені в нього рухомі і нерухомі електричні заряди з певними силами. Залежно від того, як проявляється дія ЕМП, його умовно можна розглядати як магнітне, що діє лише на рухомі в даній системі відліку заряди. Це, звичайно, не означає, що електричне поле не діє на рухомі заряди.

Розділення електромагнітного поля на електричне і магнітне поле – відносне і залежить від вибору системи відліку. Тому в загальному випадку краще говорити про єдине електромагнітне поле.

Електричні заряди є властивістю іншого виду матерії – речовини (частинок). Будь – який рухомий заряд (заряджена частинка) оточений електромагнітним полем. Заряд нерухомий в даній системі координат (системі відліку) зв’язаний тільки з електричним полем. Так само й магніт, нерухомий в даній системі відліку зв’язаний тільки з магнітним полем. Існує і вільне ЕМП, не пов’язане з зарядами і магнітами, так звані електромагнітні хвилі. Вільне ЕМП в будь-якій системі відліку складається з електричних та магнітних складових і поширюється у вакуумі із швидкістю 3 . 1010 см/с.

ЕМП характеризується:

1) неперервним розподілом у просторі

2) проявляє дискретність структури (фотони)

3) поширюється у вакуумі із швидкістю v = с = 3 . 1010 см/с.

4) проявляє силову дію на електричні заряди

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]