Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
89
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
3.2 Mб
Скачать

2. Страхові компанії

Страхові компанії як джерело фінансових ресурсів

Поряд з банківською системою кредитування, а також з залученням капіталів на ринку цінних паперів - серйозним джерелом фінансових ресурсів в розвиток економіки України можна вважати страхові ком­панії України. Мається на увазі, що окрім чисто страхових функцій. страхові компанії можуть відігравати велику роль щодо капіталізації своїх активів безпосередньо в реальний сектор економіки з викорис­танням різноманітних форм прикладання капіталу. До них в першу чергу можна віднести такі інструменти як вкладання в корпоративні цінні папери підприємств, купівля контрольних пакетів акцій більш ліквідних підприємств, входження страхових компаній до інтегро­ваних корпоративних структур на правах дійсних або асоційованих членів і ін. Очевидно, що з часом, цей „дует" (банки і страхові компанії) перетвориться в потужний фінансовий сегмент розвитку економіки держави.

Підсумки роботи страхового ринку України у 2004 році

Найбільш очевидним підсумком розвитку національного страхового ринку в минулому році стало значне прискорення темпів його зростання. При інфляції у 2004 р. на рівні 12.3% надходження страхових премій зросло на 75.94%. Страхові компанії України зібрали 2.35 млрд. євро і виплатили близько 178 млн. євро. Частка страхової галузі в націонаїь-ному ВВП також стабільно зростала - 1.5% у 2001 р., 2.1% у 2002 р., 3.5% у 2003 р. і 5.5% - у 2004 р. При цьому загальна сума страхових платежів на душу населення склала 49 євро, що не витримує порів­няння з розвиненими країнами, де цей показник дорівнює від 10 до 30 тис. євро залежно від країни.

Основним чинником росту страхового ринку залишався процес розвитку національної економіки, що зберігав позитивну динаміку (ВВП виріс на 12.0%, обсяг промислового виробництва- на 12.5%).

Слід зазначити, що премії ростуть неспівмірно з виплатами. Відношення виплат до обсягу страхових внесків щорічно неухильно знижується. Особливо помітним цей процес став у 2003 р. Так, якщо у 2001 р. рівень виплат стосовно сукупної премії склав 32.83%, у 2002 -32.69%, та у 2003 р. - вже 9.67%, а у 2004 р. він знизився до 7.57%. Проте страхування життя, що активно розвивається в Україні, поки не займає значимої ваги в сукупному портфелі компаній, на нього припадає тільки 1% надходжень. Таким чином, ця низька збитковість спостерігається саме у ризиковому сегменті, що свідчить про те. що значна частина надходжень не охоплюється реальними страховими договорами.

Зростає інвестиційна привабливість страхового бізнесу, про що опосередковано свідчить і такий показник, як зростання загальної кількості операторів ринку. У 2004 р. на ринку України працювали 383 страхові компанії, з яких 45 спеціалізуватися на страхуванні життя. У порівнянні з 2003 р. кількість учасників ринку збільшилося б компаній, з яких 15 спеціалізуються на страхуванні життя.

У листопаді 2004 р. були введені нові вимоги до розміру статутного капіталу страхових компаній, і експертами прогнозувалося скорочення

ринку приблизно на третину, однак подібного не відбулося. На кінець 2004 року сумарний статутний капітал учасників страхового ринку України досяг 760 млн. євро. Таким чином, на одну компанію в серед­ньому з цієї суми припадає майже 2 млн. євро, що перевищує макси­мальний ліміт у 1.5 млн. євро, встановлений для страховиків життя (для інших компаній він складає 1 млн. євро).

У 2004 році був прийнятий Закон „Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів". Упродовження цього Закону з 1 січня 2005 року має привести до бурхливого зростання ризикового страхування, що дозволить страхо­вим компаніям залучити нових клієнтів, які надалі зможуть отримува­ти й інші страхові послуги.