Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
89
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
3.2 Mб
Скачать

2. Методи оцінки інвестиційних проектів

На сьогоднішній день оцінка ефективності інвестиційних проектів, а саме, вкладень коштів у підприємство, є однієї з актуальних завдань керування фінансами. .

Існує три базових підходи до оцінки інвестиційних проектів (мал. 7.1).

Рис. 7.1. Базові підходи до оцінки інвестиційних проектів

Суть інвестування, з погляду інвестора, як власника капіталу, укладається у відмові від одержання прибутку «сьогодні» що б одержувати її «завтра». Дуже схоже на надання позички банком. Однак рішення про довгострокове вкладення капіталу повинне опиратися на інформацію, так чи інакше підтверджуючі основні припущення: вкладені кошти повинні бути повністю відшкодовані; прибуток, отриманий у результаті даної операції, повинна бути досить велика, щоб компенсувати тимчасова відмова від використання коштів, а також ризик, що виникає в чинність невизначеності кінцевого результату.

Комплексна оцінка інвестиційних проектів припускає оцінку фінансової заможності проектів й оцінку їхньої економічної ефективності. Таким чином, особі, що приймає рішення про доцільність здійснення інвестицій, надається вся інформація, що могет вплинути на прийняття цього рішення. При цьому форми й зміст інвестиційних проектів можуть бути найрізноманітнішими - від плану будівництва нового підприємства до оцінки доцільності придбання нерухомого майна.

Вірогідність результатів, отриманих у результаті оцінки проекту, рівною мірою залежить від повноти й вірогідності вихідних даних і від коректності методів, використаних при їхньому аналізі. Значну роль у забезпеченні адекватної інтерпретації результатів розрахунків грає також досвід і кваліфікація експертів або консультантів. Очевидної представляється необхідність застосування стандартизованих методів оцінки інвестицій. Це забезпечить порівнянність показників фінансової заможності й ефективності для різних проектів.

Рекомендується оцінка наступних видів ефективності (рис. 7.2):

Рис. 7.2. Види ефективності інвестиційних проектів

Показники комерційної ефективності проекту враховують фінансові наслідки його здійснення для учасника, що реалізує інвестиційний проект, у припущенні, що він провадить всі необхідні для реалізації проекту витрати й користується всіма його результатами.

Оцінка комерційної ефективності проекту провадиться на підставі наступних показників ефективності:

період окупності проекту;

чистий дисконтированный доход;

внутрішня норма рентабельності;

індекс прибутковості.

Бюджетна ефективність оцінюється на вимогу органів державного й/або регіонального керування. Відповідно до цих вимог може визначатися бюджетна ефективність для бюджетів різних рівнів або консолідованого бюджету.

Основним показником бюджетної ефективності є чистий дисконтированный доход бюджету. Основою для розрахунку показників бюджетної ефективності є суми надходжень у бюджет (включаючи податки, збори й т.п., повернення позик і відсотків по них, дивіденди за акціями, що перебуває у власності регіону) і витрати бюджету (включаючи субсидії, дотації, позики й витрати на придбання акцій).

Оцінка інвестиційних проектів необхідна у випадку:

Пошуку інвесторів

Вибору найбільш ефективних умов інвестування або кредитування

Вибору умов страхування ризиків

Підготовки інвестиційного проекту.

Оцінка інвестиційного проекту проводиться при наявність наступної інформації:

1. Матеріали інвестиційного проекту

2. Дані по підприємству, що претендує на реалізацію проекту

a. загальна інформація про компанії;

b балансовий звіт (форма №1) поквартально за досліджуваний період;

c. звіт про фінансові результати (форма №2) поквартально за досліджуваний період.