Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
89
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
3.2 Mб
Скачать

7.4. Алгоритм аналізу чутливості інвестиційного проекту

Даний графік дозволяє зробити висновок про найбільш критичні фактори інвестиційного проекту, для того щоб у ході його реалізації звернути на ці фактори особлива увага з метою скоротити ризик реалізації інвестиційного проекту. Так, наприклад, якщо ціна продукції виявилася критичним фактором, то в ході реалізації проекту необхідно поліпшити програму маркетингу й (або) підвищити якість товарів. Якщо проект виявиться чутливим до зміни обсягу виробництва, то варто приділити більше уваги вдосконалюванню внутрішнього менеджменту підприємства й увести спеціальні заходи щодо підвищення продуктивності. Нарешті, якщо критичним виявився фактор матеріальних витрат, то доцільно поліпшити відношення з постачальниками, уклавши довгострокові контракти, що дозволяють, можливо, знизити закупівельну ціну сировини.

Рис 7.5. Чутливість проекту до зміни невизначених факторів

Аналіз сценаріїв- це прийом аналізу ризику, що на ряді з базовим набором вихідних даних проекту розглядає ряд інших наборів даних, які на думку розроблювачів проекту можуть мати місце в процесі реалізації. В аналізі сценарію, фінансовий аналітик просить технічного менеджера підібрати показники при "поганому" збігу обставин (малий обсяг продажів, низька ціна продажу, висока собівартість одиниці товару, і т.д.) і при "гарному". Після цього, NPV при гарних і поганих умовах обчислюються й рівняються про очікуваний NPV.

Повернемося наприклад оцінки ефективності трубного заводу, інвестиційний проект якого був "урятований" за рахунок фінансових коштів. В остаточному підсумку, внутрішня норма прибутковості склала 28.11%. Проаналізуємо сценарії інвестиційного проекту, зробивши припущення щодо деяких критичних показників проекту. Спочатку приведемо номінальні показники, які забезпечили зазначене значення внутрішньої норми прибутковості.

Таблиця 7.1

Номінальні показники інвестиційного проекту

Показник

Труба 1

Труба 2

Труба 3

Труба 4

Продуктивність у зміну (т)

25

19

13

10

Коштуємо. сировини на т. готових труб

$940

$910

$532

$605

Витрати прямої праці на т. труб

$385

$320

$226

$243

Постійні витрати за рік

$934,050

$794,200

$826,800

$910,240

Ціни товарів (за тонну)

$2,134

$2,197

$1,224

$1,439

Найбільший інтерес звичайно представляють песимістичні сценарії. Зробимо припущення про те, ціна продажів по першій і другій трубах зменшилася на 5%. Провівши всі розрахунки ефективності, одержимо значення внутрішньої норми прибутковості на рівні 12.94%.

Може бути також цікавий сценарій, коли на 5% зменшується обсяг реалізації першої й другої труб. У цьому випадку IRR = 22.20%. Більше комплексний сценарій може бути представлений, наприклад, у вигляді одночасного збільшення ціни готової продукції й вартості сировини на одиницю продукції на 5 відсотків. Даний сценарій може бути кваліфікований, як оптимістичний. Справді, розрахунок внутрішньої норми прибутковості приводить до значення 38.45%.