Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
89
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
3.2 Mб
Скачать

4. Корпоративні структури в Україні

Українська модель корпоративного управління перебуває в процесі формування, і в ній проявляються особливості усіх описаних вище моделей.

В сучасних економічних умовах ставлення до проблематики корпоративного управління в Україні не є однозначним. Дехто вважає, що наразі не до корпоративного управління. Дехто, навпаки, думає, що побудова ефективних моделей корпоративного управління, пошук власного місця та ролі в цих моделях повинні стати пріоритетами як для приватного бізнесу, так і для органів державного управління, місцевих органів влади. Адже саме через вдосконалення корпоративного управління бізнес вирішує такі складні завдання, як: узгодження інтересів як між власниками бізнесу, так і між власниками, з одного боку, і найманими управлінцями, з іншого боку; реструктуризація бізнесу для підвищення його ефективності та керованості; залучення коштів інвесторів для забезпечення перманентного, випереджаючого в порівнянні з конкурентами зростання власного бізнесу; протидія спробам рейдерських захоплень підприємств і т.п.

Особливу актуальність тематика корпоративного управління набуває у зв’язку з набуттям чинності у 2009 р. Закону України «Про акціонерні товариства». З введенням в дію Закону всі АТ повинні:

розкривати інформацію про афілійованих осіб;

застосовувати кумулятивне голосування під час виборів Наглядової ради;

неухильно виконувати жорсткі процедури укладення значних правочинів та правочинів із заінтересованістю;

в обов’язковому порядку широко залучати зовнішніх експертів (аудиторів та оцінювачів) до своєї поточної діяльності;

здійснювати обіг акцій тільки на фондових біржах (для публічних АТ).

Розглянемо систему корпоративного управлыння на прикладі провідних компаній-акціонерних товариств України.

Група компаній «Норіс» являє собою корпоративне об’єднання підприємств, основною метою якого є координація їх виробничої, маркетингової та іншої діяльності для вирішення спільних економічних та соціальних завдань.

На рис. 10.9. зображена структура управління групою компанії «Норіс». Вищим органом управління Групи є збори засновників корпорації – Рада директорів, яку очолює Почесний Президент.

До компетенції Ради директорів відноситься: 

ухвалення рішень щодо поточної та перспективної діяльності Групи; 

погодження пропозицій про використання прибутку компаній Групи; 

погодження питань про участь компаній Групи у господарських товариствах, створення та припинення діяльності компаній Групи;

погодження редакції статутів компаній Групи.

Рис. 10.9. Структура управління групою компаній «Норіс»

Оперативна робота компаній Групи спрямовується виконавчим органом - Координаційним апаратом. Кожен департамент Координаційного апарату опікується окремим напрямком діяльності Групи, координуючи діяльність підприємств у відповідних галузях. Для реалізації проектів Групи департаменти взаємодіють шляхом постійного узгодження своїх дій, створення проектних груп тощо.

Таким чином, координація діяльності компаній Групи відбувається вертикально і горизонтально.

Компанія «Сістем Кепітал Менеджмент» була заснована в 2000 р. для управління активами в гірничодобувній, металургійній й енергетичній галузях. У наступні роки в складі групи СКМ з'являлися нові напрямки бізнесу. На цьому етапі складна, історично-сформована структура власності групи стала перешкоджати досягненню основних цілей, поставлених перед компанією - підвищенню рівня конкурентноздатності й підвищенню вартості бізнесу СКМ.

В 2005 р. керівництвом компанії СКМ було ухвалене рішення про проведення програми корпоративної реструктуризації.

У ході здійснення програми активи групи в рамках окремих галузей поєднуються в спеціалізовані холдинги. Нова структура бізнесу, з одного боку, сприяє реалізації потенційних синергий у рамках кожної з галузей, а з іншого боку, робить бізнес групи СКМ більше зрозумілим і прозорим для всіх зацікавлених сторін - акціонерів, інвесторів, співробітників, партнерів і клієнтів групи, представників місцевих співтовариств і держави.

На теперешній час програма корпоративних перетворень у цілому завершена в основних індустріальних холдингах групи СКМ й активно здійснюється в бизнесах групи, що працюють у сфері надання послуг.

Компанія СКМ впровадила прозору систему й чітку структуру корпоративного управління (рис. 10.10), що відповідає найвищим міжнародним стандартам. Реформування структури бізнесу Групи дозволило зробити її більше ефективною й зрозумілою для акціонерів, партнерів й інвесторів.

Нова система припускає створення в ключових галузевих холдингах Групи Наглядової Ради, члени якої призначаються компанією СКМ. До складу наглядових рад входять представники вищого керівництва СКМ, керівник галузевого холдингу й незалежних директорів. Наглядова рада формулює мету й завдання галузевого холдингу, затверджує й переглядає результати діяльності, контролює керівний склад галузевого холдингу й визначає ключові показники ефективності.

Діяльністю кожного галузевого холдингу керує генеральний директор, призначуваний компанією СКМ. Генеральний директор галузевого холдингу несе пряму відповідальність за виконання холдингом всіх своїх корпоративних функцій і підзвітний Наглядовій Раді.