Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
89
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
3.2 Mб
Скачать

3. Логістика як нова філософія управління матеріальними, фінансовими та інформаційними потоками в індустріальному кластері

Концепція логістики сформувалась у світі в кінці 70-х років минулого століття. Країни з розвинутою економікою першими відчули високий потенціал логістики і проголосили логістику „новою філософією управління", „невивченим континентом економіки", „третім (поряд з менеджментом та маркетингом) важелем" ЇЇ оптимізації.

Іноземні спеціалісти, як правило, роблять акцент на прагматичний бік логістики, яка в їх трактуванні майже завжди зводиться лише до управління рухом матеріальних ресурсів. Однак, ми сутність логістики розуміємо ширше - на рівні стратегічного управління і регіонального менеджменту (в контексті управління регіональним індустріальним кластером).

Логістика означає здатність гарантувати правильний вибір в правиль­ній кількості і правильному стані, в правильному місці, в правильний час, для правильного споживання і за правильною вартістю. В цьому визначенні окреслено багато суттєвих дій логістики. Наприклад, під­креслюється просторовий і часовий характер (місце і час переміщення, час і витрати обслуговування). Також підкреслюються витрати і рівень обслуговування.

Конкретно логістика - це:

  • конкурентна стратегія господарських суб'єктів, визначальним фактором якої є ресурсозберігаючий алгоритм функціонування;

наука про рух сукупності матеріальних, інформаційних, фінансових,кадрових потоків в системі ринкової економіки;

• методологія управління процесом переміщення та зберігання у сфері заготівлі сировини і матеріалів, доведення їх до виробничого підприємства, внутрішньозаводські переробки, доставки готової продук­ції до споживача;

  • системний підхід, який передбачає рух і розвиток матеріальних,інформаційних, фінансових і кадрових ресурсів в категоріях потоків і запасів;

  • алгоритм організації раціонального руху матеріальних потоків і супутніх їм інформаційних і фінансових на всіх стадіях розширеного виробничого процесу (матеріально-технічне забезпечення, виробництво,збут);

  • функціональний менеджмент в системі управління підприємни­цькою фірмою;

  • вид підприємницької діяльності, яка спеціалізується на закупівлі,зберіганні і доставці продукції споживачу (виконання комплексу транспортно-складських послуг).

Логістика і системний підхід. Логістика - класичний приклад використання системного підходу до проблеми бізнесу. Системний підхід до діяльності компанії чи альянсу компаній вказує, що їх цілі можуть бути реалізовані шляхом визнання взаємозв'язку і взаємо­залежності основних функціональних областей діяльності (маркетинг, виробництво, транспорт, фінанси тощо). Менеджер з логістики повинен балансувати кожну функціональну область. Підвищена увага до однієї окремо взятої області може призвести до втрати контролю над іншою.

Виконання вимог споживачів. Орієнтація на споживача суттєва для логістики. На це вказує, зокрема, визначення логістики, яке зроб­лене Радою логістичного менеджменту (СLМ) США: „Логістика - процес ефективного планування, використання і управління потоком сировини, напівфабрикатів та готової продукції від пункту походжен­ня до пункту споживання з низькими витратами зберігання запасу і пов'язаної з цим процесом інформації з метою пристосування до вимог споживача".

Із визначення видно, що розглядаються дві основні, тісно зв'язані між собою дії: переміщення і зберігання. Аспект переміщення вимагає вибору та використання способу (способів) перевезення, що заснова­ний на певних критеріях.

Другий вид діяльності - зберігання - зв'язаний з кількістю, розміром, типом і місцеположенням і іншими питаннями, зв'язаними з запасом. Рішення, що приймаються в процесі перевезення, безпосередньо за­чіпають запас. Так, повільний і менш надійний спосіб перевезення, зазвичай, вимагає одночасного переміщення великої кількості запасу.

Кількість і місцеположення складів також впливає на рішення щодо систем перевезення. Успішне управління логістикою в компанії вима­гає ретельної координації дій переміщення та зберігання.

Фактори, на які впливає логістика. На початкових етапах розвит­ку ринкових відносин вироби в значній мірі були функціональними. З часом стиль і індивідуальність стали сильною конкурентною зброєю, що привело до великої кількості різновидності товарів. Це призвело до скорочення часу виробництва кожного тилу і до неможливості економії тільки за рахунок зростання виробництва. Це також зробило більш важливим наявність зв'язку логістики з виробництвом і марке­тингом тому, що вхідна інформація про попит для системи логістики не була прийнятною. Ефективний контроль вимагав інформації про кольори, моделі і т.д. Системам розподілення стало важче оперувати все більшою номенклатурою виробів. Зі зростанням тарифів транспорту загального користування звужуються географічні ринки поставок, які залежать від місцеположення виробника.

Всі ці вартісні фактори привабили увагу багатьох фірм на суміжні З логістикою області. Ставало все більш очевидним наявність зв'язків між такими елементами логістики, як перевезення, запас, складування і ін. Дослідження показали, що персонал компаній в більшості випадків не володіє повною інформацією про фізичні матеріалопотоки на стадії виробництва від замовлення сировини до випуску готових виробів.

Зростаюча конкуренція фірм, особливо в олігополістичних ринках (невелика кількість великих фірм, домінуючих над ринком), часто створює форму конкуренції обслуговування, що також вимагає звер­татися до логістики.

Як відомо, області логістики легкодоступні для кількісного аналізу. Удосконалення і розвиток кількісних методів оцінок (лінійне програму­вання, моделювання, системи підтримки прийняття рішень, експертні системи) дозволяють успішно проводити логістичні дослідження. Комп'ютерна техніка дала можливість персоналу в області логістики аналізувати складні проблеми, включаючи значну кількість перемін­них, що підлягають обробці.

Комплексний аналіз елементів логістичної системи. Логістика є область управління, інтереси якої потребують аналізу елементів системи на перспективу. Іншими словами, необхідний аналіз елементів логістики для можливих змін, результатом яких були б більш низькі витрати. Наприклад, водний транспорт буде самим вигідним за рівнем витрат альтернативою для будь-якої компанії, якщо він оптимізує тільки систему перевезення. Однак використання цього виду транспорту може вимагати зросту запасу, додаткової площі для складування вантажів.

Ці додаткові витрати можуть бути більшими, ніж економія, одержана від водного перевезення. Іншими словами, рішення про спосіб транс­портування повинно прийматися з урахуванням суміжних областей запасу, складування, упаковки і т.п., тобто повинна бути оптимізована система в цілому, а не тільки одна з підсистем.

Таким чином, перевезення не повинно оптимізуватися без урахування впливу на такі суміжні області в системі логістики, як складування і упаковка. В той же час логістика є тільки однією з підсистем у фірмі і тому не повинна оптимізуватися без врахування інших областей.

Логістичиі дії. Визначення логістики Радою управління логісти­кою (СLМ) США, маються на увазі дії, які можуть бути частиною функціональних обов'язків менеджера з логістики: внутрішньовироб­ниче переміщення і транспорт, складування і зберігання, промислова упаковка, обертання матеріалів, контроль запасів, виготовлення продук­ції під замовлення, рівні обслуговування споживача, передбачення попиту, закупівлі, комунікації розподілу товарів (продукції), місцепо­ложення підприємства і складу, повернення товарів, підтримка рівня запасних частин і обслуговування, розпорядження відходами (рисайклінг).

Як видно, цей список дій доволі масштабний. Навіть компанії з добре організованими областями логістики можуть виконувати не всі з перерахованих дій.

Розвиток зацікавленості до логістики пов'язано зі зростанням кількості дій. Як правило, дії переходять до логістики від таких функціо­нальних областей, як маркетинг та виробництво. Розглянемо логістичні дії.

Безумовне твердження того, що транспорт є невід'ємною областю логістики. Головна увага в логістиці звертається на фізичне перемі­щення, або потік товарів, або на мережу, в якій відбувається перемі­щення матеріалів. Логістика в цілому відповідає за вибір того чи іншого виду транспорту, який використовується для доставки сировини і готової продукції.

Зберігання зв'язано з такими окремими, але тісно пов'язаними ді­ями, як перевезення, управління запасами і складування. Існують пря­мі зв'язки між вибором перевізника, рівнем запасу і кількістю необ­хідних складів. Наприклад, якщо фірми використовують відносно по­вільні транспортні засоби, то вони, зазвичай, тримають високі рівні запасу і великий простір для його складування. Більшість фірм мо­жуть зменшити загальні логістичні витрати, збільшуючи витрати на перевезення з одночасним зниженням рівня витрат на створення запа­су та складування.

Вибраний вид транспорту буде впливати на вимоги до тари та упаковки для переміщення продукції на ринок. При аналізі можливих змін видів транспорту необхідно враховувати, який вплив ці зміни будуть мати на таропакувальні витрати. У випадку використання повітряного транспорту пакувальні витрати, як правило, скорочуються.

Вантажно-розвантажувальні роботи також пов'язані з багатьма областями діяльності фірми. Вони вимагають наявності устаткування для переміщення вантажів на короткі відстані, включаючи такі засоби, як конвеєри, авто- і електронавантажувачі, електроштабелери, візки, вантажопідіймальні крани, піддони, контейнери. Менеджери виробницт­ва можуть використовувати специфічний піддон або тип контейнера, який може бути несумісний з вимогами логістики.

Передбачення попиту грунтується на знаннях ринків і обробці даних методами статистики для отримання прогнозів. Ці прогнози є вхідною інформацією системи логістики, отриманої від маркетингу-Однак менеджери з логістики повинні формувати власні передбачення щодо оптимізації запасів.

Планування виробництва. Після прогнозу, оцінки запасу та витрат на виконання замовлення може бути визначена кількість одиниць продукції, яка гарантує задоволення потреби ринка. В багатопродуктових фірмах планування та оперативний контроль виробництва, вибір часу виробничого процесу вимагає тісної координації з логістикою. Інте­грація в логістику функцій планування виробництва стає все більш масштабною у великих компаніях.

Основним доказом для включення закупівлі в логістику як виду діяльності є те, що існують прямі зв'язки між витратами на перевезен­ня і географічним місцеположенням (відстанню) сировини та компо­нентів, придбаних для виробничої необхідності компанії. На логістичні витрати також впливають обсяги закупівель.

Обслуговування споживача. Визначення рівнів обслуговування споживача зв'язано з багатьма іншими областями логістики. Рішення відносно запасу, перевезення, складування і т.д. торкаються вимог обслуговування споживача. В тому, що логістика повністю управляє рішеннями з обслуговування споживача, немає ніяких сумнівів.

Місцеположення підприємства і складської діяльності. Зміна в місцеположенні може змінити час, а також зв'язки між підприємст­вами і ринками, або між пунктами постачання і підприємствами. Такі зміни впливають на тарифи перевезення та ставки обслуговування, на обслуговування споживача, вимоги запасу і інші області.

Інші дії, які можуть розглядатися як складові логістики (підтримка рівня запасних частин, обертання повернених товарів, розпорядження відходами і ін..), свідчать про широкий вибір логістичних можливос­тей в компаніях, що виробляють товари. Звідси видно, що основним мотивом використання концепції логістики в бізнесі є її здатність забезпечити інтегративний підхід до діяльності фірми.

Президент ЗАТ "Інтерстатус" Н.Титюхін розглядає логістику як найважливіший фактор підвищення конкурентоспроможності фірм, відмічаючи, що у фірм, які прийняли на озброєння логістичну концеп­цію і будують свою стратегію на її фундаменті, спостерігається значне поліпшення економічних показників.

Логістика і матеріально-технічне забезпечення. Протягом три­валого часу матеріально-технічному забезпеченню (МТЗ) приділялось порівняно мало уваги. Матеріально-технічне забезпечення виконувало функції, що не мали пріоритетного значення, але були абсолютно необхідними для виробництва та реалізації товарів, де працювали у цій сфері люди, від яких не вимагалось аналітичних здібностей, але вони повинні були знати, наприклад, маршрути перевезень і поточні тарифи, уміти налагодити зв'язки з необхідними автотранспортними підприємствами. При цьому, цим людям, які на перший погляд віді­гравали у справах компанії далеко не головну роль, були підзвітні доволі великі фінансові ресурси.

В більшості розвинених країн, а також тих, що розвиваються, компанії "відкрили" для себе вищу значимість МТЗ і розпочали цим цікавитися порівняно недавно. Цьому в багатьох випадках сприяли кризові явища в економіці. Але по суті, звернення до сфери МТЗ відо­бразило процес розвитку теорії і практики менеджменту. МТЗ підприєм­ства може перетворитися в одну із найважливіших функцій, оскільки не можна вважати сучасного менеджера, який не намагається скоротити витрати, що в цілому складають 20-30% вартості валового внутрішнього продукту розвинених країн. Тим більш не може вважатися хорошим менеджер, який відноситься до подібного роду витрат як до „понесених збитків" і не намагається перетворити їх у фактор зростання.

Позитивний вплив з боку явища, що першочергово розцінювалось як подовжена криза, полягало у тому, щоб заставити людей усвідоми­ти необхідність глибоких економічних перетворень, що визначили в довгостроковому плануванні перехід від високих темпів економіч­ного росту до помірних. Однак тепер стало очевидним, що оптимальні витрати компенсувати високими темпами зростання виробництва не вдасться.

Головними факторами виживання стали підвищення економії від масштабів і зниження загально фірмових витрат. В результаті в кінці XX століття матеріально-технічне забезпечення перетворилося в більш широке поняття - "логістика".

Якщо колись під матеріально-технічним забезпеченням розумілись лише операції, що зв'язані з переміщенням матеріальних ресурсів, то сьогодні логістика - це способи і методи координації відносин компанії з її постачальниками І клієнтами в конкурентній боротьбі. Логістика ставить завдання пошуку найкращої відповіді компанії на „виклик" ринку з мінімальними витратами. Вона повинна не тільки забезпечити досягнення певної мети, але й знайти найбільш економічні варіанти. У цьому зв'язку логістика набуває значення важливого фактору при прийнятті рішень і в інших сферах діяльності компанії.

Очевидно, що першочергову роль в логістиці відіграє компонент "відношення з клієнтами". Саме ринок вказує, чим повинно займатися підприємство. І хоча цілі усіх існуючих компаній та організацій різні, всі вони керуються одними і тими ж принципами логістики, оскільки майбутнє кожної з них залежить від досягнень економічної ефектив­ності.

Через свій компонент - „відношення з клієнтами" - логістика включається до системи маркетингу, що в найбільшій мірі виявляється в умовах гострої конкуренції. В боротьбі за споживача важливо мати в руках козирі, щоб перемогти. Т таким козирем є рівень послуги, де найважливішим критерієм стає час, протягом якого компанія може дати відповідь на вимоги ринка.

Мова йде про час, необхідний „тилу" для підтягування необхідної продукції до точки попиту „на передньому краї". Це найважливіший елемент систем логістики, в світі якого необхідно розглядати і інші її елементи. До речі, саме цим терміном користувався ще на початку минулого віку, в епоху наполеонівських війн, генерал Жоміні. Однак дослідження і розвиток концепції МТЗ - логістики самі по собі достатньо цікаві, виходять за рамки цього розгляду. Завдання останньої полягає в розгляді функцій логістики в умовах слабкої конкуренції (або її від­сутності), з одного боку, і сильної конкуренції - з другого.

Логістика ставить не тільки стратегічні завдання, зв'язані з органі­зацією управління і, навіть, з філософією менеджменту. Вона включає і проблеми оперативної діяльності.

На кінець, виникає питання, наскільки подовжений інтерес, який зараз зумовлений логістикою. Кожний із тих, хто займається бізнесом або виробництвом, знає: щоб вижити, необхідно постійно удоскона­лювати техніку, устаткування та технологію виробництва. При цьому компанії приходиться зіштовхуватись з новими підходами, що здатні забезпечити глибокі і швидкі зміни в оточуючому конкурентному середовищі.

Роль логістики полягає в постійному використанні такого потужного фактора підвищення продуктивності, як оптимізація управління. До ЇЇ завдань також входять виявлення і облік технологічних змін, що порушує даний оптимум управління в кожний конкретний момент часу.

Логістика надає менеджерам компанії науково обґрунтовані методи підвищення ефективності виробництва. І тому її майбутнє гарантовано.

Таким чином, очевидно, що логістика не випадково являє собою один з найважливіших об'єктів уваги. Зокрема, в регіональному індустрі­альному кластері вона дозволяє по-новому подивитися на управління матеріальними, фінансовими та інформаційними потоками.