Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fiziologiya_-_silgosp_tvarin.pdf
Скачиваний:
1695
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
5.61 Mб
Скачать
Рис. 76. Схема будови зоба і шлунка у птиці:
1 — зоб; 2 — стравохід; 3 — грудна частина стравоходу; 4 — залозистий шлунок; 5 — дванадцятипала кишка; 6 — кутикула; 7 — нижній проміжний м’яз

Розділ 4. Травлення

ОСОБЛИВОСТІ ТРАВЛЕННЯ У СВІЙСЬКОЇ ПТИЦІ

Система травлення у свійської птиці має ряд особливостей, а саме: специфічна форма клюва; відсутність зубів; наявність зоба, морфологічне та функціональне розділення шлунка на залозисту й м’язову частини; короткий тонкий кишечник; дві сліпі кишки тощо (рис. 76).

Приймання корму. Птиці відшукують корм переважно з допомогою зору і дотику. Дзьоб зерноїдної птиці добре пристосований для скльовування твердого корму.

У водоплавної птиці по краях дзьоба є рогові зуби, які служать для відціджування корму, а ороговілий виступ на дзьобі — для обривання трави. Язик укритий роговими сосочками і допомагає захоплювати й утримувати корм. У роті корм довго не затримується і швидко проковтується. У птиці виробляється мало слини. Вона містить переважно слиз, а також птіалін. Така слина полегшує проковтування корму, внаслідок чого він потрапляє у воло, добре розвинуте у курей і особливо у водоплавної птиці. У беззалозовому волі корм змішується зі слизом, що виділяється загрудними залозами. Тут перетравлюються вуглеводи, білки й

жири під впливом ферментів рослинних кормів та мікроорганізмів. М’який корм швидко проходить у шлунок, твердий зерновий затримується у волі надовше. У шлунку птиці розрізняють два відділи: залозистий і м’язовий. Корм у залозистому відділі шлунка не затримується, а надходить у м’язовий відділ. Слизова оболонка його виділяє калоїдний секрет, який утворює рогову плівку кутикулу, яка захищає стінки шлунка від механічних пошкоджень.

Птиця ковтає тверді предмети та дрібні камінці, які розміщуються у складках м’язового шлунка. Вони сприяють перетиранню кормів

201

Фізіологія сільськогосподарських тварин

при скороченнях шлунка. У м’язовому відділі корм перетравлюється соком, який надходить із залозистого відділу. В товщі залозистого відділу шлунка знаходиться 30–40 великих сильно розгалужених альвеолярних залоз з широкими вивідними протоками. Ці залози виділяють шлунковий сік, який містить соляну кислоту і протеолітичний фермент пепсин. Секреція шлункового соку у птиці безперервна, проте є складнерефлекторна та гуморальна фази.

Регуляція моторної діяльності шлунка у птиці здійснюється так само, як і у тварин. Блукаючі нерви є моторними, для залозистого та м’язового шлунків.

Ушлунку птиці інтенсивно розщеплюються білки, вуглеводи

ів меншій кількості жири. Важко розщеплюються рослинні білки. Вміст дванадцятипалої кишки з сумішшю жовчі часто закидається у м’язовий шлунок, що створює умови для перетравлення крохмалю та жирних кислот.

Травлення в кишечнику. У дванадцятипалу кишку впадають жовчна протока і дві або три протоки підшлункової залози. Трубчасті залози виділяють тонкокишковий сік.

Підшлунковий сік у птиці лужної реакції, до складу якого входять такі самі ферменти, що й у тварин. У птиці утворюється і виділяється багато жовчі. У тонкому кишечнику перетравлюються білки, вуглеводи й жири. В шлунково-кишковому тракті птиці відсутні клітковинолітичні ферменти; клітковина частково перетравлюється мікроорганізмами у двох сліпих кишках.

Через сліпі кишки проходить тільки деяка частина хімусу, а більшість його надходить безпосередньо в кінцеву кишку і клоаку. У гусей і качок обидві сліпі кишки заповнюються одночасно, а в курей — почергово, спочатку права, а потім ліва.

В товстому кишечнику птиці відбуваються ті ж процеси, що й у ссавців. Коефіцієнт перетравлення рослинних кормів, зокрема клітковини, у птиці нижчий, ніж у травоїдних тварин. В кишечнику птиці корм перемішується внаслідок маятникоподібних рухів і ритмічного сегментування, а також антиперистальтичних скорочень.

Тривалість перебування корму у травному каналі залежить від характеру корму і функціонального стану організму. Наприклад, кукурудза у курей весь травний тракт проходить за 24 год, ячмінь і просо — за 20, а ячмінна дерть за 16 год. У гусей і качок рештки непере-

202

Розділ 4. Травлення

травленого корму проходять за 17–22 год. У курей у період несучості час проходження одних і тих самих кормів через травний тракт скорочується, а в період насиджування збільшується. При низькій температурі навколишнього середовища проходження вмісту по травному каналу прискорюється.

У птиці товста кишка закінчується клоакою. Напіврідкі калові маси виділяються разом із сечею. На поверхні калу утворюється біла плівка з кристалів сечовини. У птиці рядом з клоакою розміщений сечовий синус, в який відкриваються сім’япроводи або яйцепроводи та сечоводи.

Акт дефекації відбувається у птиці так само, як і в ссавців. Всмоктування у птиці, як і в тварин, відбувається через ворсинки тонкого кишечника, які розміщені зигзагоподібно, чим сповільнюють переміщення корму і тим поліпшують всмоктування. Інтенсивне всмоктування у птиці відбувається також в сліпих кишках і в клоаці.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

1.Суть травлення.

2.Види травлення.

3.Методи вивчення травлення.

4.Функції травної системи.

5.Травлення в ротовій порожнині.

6.Слиновиділення у різних тварин.

7.Особливості слиновиділення у жуйних.

8.Значення слини в організмі тварин.

9.Суть умовного і безумовного слиновиділення у тварин.

10.Механізм секреції слини.

11.Склад і властивості слини.

12.Регуляція слиновиділення.

13.Акт ковтання та його регуляція.

14.Травлення у шлунку.

15.Методи вивчення шлункового травлення.

16.Склад і властивості шлункового соку.

17.Методи отримання чистого шлункового соку.

18.Роль соляної кислоти і слизу у шлунковому соку.

19.Фази виділення шлункового соку.

20.Секреція шлункового соку на корми різних видів.

203

Фізіологія сільськогосподарських тварин

21.Моторна функція шлунку та її регуляція.

22.Механізм переміщення вмісту шлунка в тонкий кишечник.

23.Блювання, його механізм і значення.

24.Особливості травлення в шлунку коней і свиней.

25.Травлення в передшлунках жуйних.

26.Роль мікрофлори у рубцевому травленні.

27.Роль сітки і книжки у травленні.

28.Всмоктування у передшлунках.

29.Моторика передшлунків та її регуляція.

30.Жуйний період.

31.Травлення в сичугу та його особливості.

32.Рефлекс стравохідного жолоба та його значення.

33.Розщеплення вуглеводів і білків в рубці жуйних тварин.

34.Травлення в тонкому відділі кишок.

35.Жовчоутворення і жовчовиділення.

36.3начення жовчі у процесах травлення.

37.Роль підшлункового соку в кишковому травленні.

38.Суть порожнинного та пристінкового травлення.

39.Нейрогуморальна регуляція діяльності підшлункової залози.

40.Фактори, які забезпечують травлення в товстому відділі кишок.

41.Моторна функція кишок.

42.Нервова регуляція секреторної та моторної діяльності шлунковокишкового тракту.

43.Особливості травлення у домашньої птиці.

44.Екскреторна функція шлунково-кишкового тракту.

204

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]