Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fiziologiya_-_silgosp_tvarin.pdf
Скачиваний:
1695
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
5.61 Mб
Скачать

Розділ 8. Фізіологія шкіри

тіла, то у вищих линяння не призводить до повного оголення шкіри. Разом з шерстю змінюється й епідерміс шкіри.

Линяння буває трьох видів: вікове, або ювенальне, сезонне, або періодичне, і перманентне, або постійне. Вікове зумовлюється часом народження тварини. У телят і лошат воно закінчується до 5–7-го місяця після народження. Шерсть, яка наростає після цього линяння, має стале забарвлення. У тонкорунних ягнят вікове линяння починається зразу після народження. У шкуркових кролів буває 2–3 вікових линяння до досягнення ними статевозрілого стану.

Сезонне линяння частіше відбувається два рази протягом року (навесні й восени).

Постійне линяння залежить від стану волосяних цибулин і відбувається протягом усього року. Цей вид линяння властивий тонкорунним вівцям. У них ріст волосся триває кілька років, а тому воно випадає поступово на всьому тулубі протягом року. Так випадає довге волосся на хвості і гриві у коней та щетина у свиней.

Линяння тварин — складний біологічний процес, на який впливає ряд зовнішніх і внутрішніх факторів. На линяння більше впливає світловий фактор, ніж температурний. При утриманні тварин (норок) в умовах штучно створеного короткого світлового дня линяння настає влітку (замість осені). При видаленні щитовидної залози у більшості тварин линяння гальмується, а при її гіперфункції — прискорюється.

Доказано безпосередній вплив центральної нервової системи на линяння й ріст шкірних утворень у тварин.

При линянні тварин змінюється не тільки волосся, а й шкіра. Влітку еластинові волокна дерми потовщуються, а взимку — роговий шар епідермісу збільшується, навесні та влітку — зменшується.

ЕКСКРЕТОРНА ФУНКЦІЯ ТРАВНОГО ТРАКТУ ТА ЛЕГЕНЬ

Продукти обміну речовин виділяються через нирки, шкіру, шлун- ково-кишковий тракт і легені. Через шлунково-кишковий тракт виділяються сечовина, сечова кислота, креатин, мінеральні речовини (продукти нормальної життєдіяльності організму), а також випад-

291

Фізіологія сільськогосподарських тварин

ково речовини, що потрапили в кров’яне русло (токсини, лікарські речовини тощо). Існує строга специфічність у виділенні різними відділами травного тракту речовин. Одні виділяються переважно з слиною (калій, кальцій, натрій, йод, вісмут), другі — через шлунок і кишечник (сечовина, сечова й молочна кислоти, хлориди, фарба фенолрот), треті — через підшлункову залозу та печінку (йодистий калій, фарба нейтральрот). Особливо багато виділяється мінеральних речовин через товстий відділ кишечника. Парасимпатична нервова система посилює екскреторну функцію травного каналу.

Через легені виділяються водяні пари і вуглекислий газ (кінцеві продукти обміну речовин), а також різні газоподібні продукти, які утворилися в процесі обміну і розпаду різних фармакологічних речовин, що потрапили в організм.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

1.Будова шкіри.

2.Функції шкіри.

3.Залози шкіри.

4.Склад поту та його утворення.

5.Регуляція діяльності потових залоз.

6.Значення шкірного сала та жиропоту у овець.

7.Волосяний покрив у тварин.

8.Пігментація шкіри та волосяного покриву.

9.Обмінні процеси в шкірі.

10.Вплив зовнішнього середовища на організм через шкіру.

11.Фізіологія линяння.

12.Захисна функція шкіри.

292

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]