Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ-2КП(психологи)-2012р..doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Вимоги щодо написання курсової роботи Вимоги до змісту курсової роботи

Зміст курсової роботи подається на її початку. У своєму переліку він містить вступ, найменування та номери усіх розділів, параграфів, підпараграфів, висновки до розділів та висновки (загальні висновки), список використаних джерел, додатки.

Вступ містить обґрунтування актуальності теми, визначення об’єкта, предмета, завдань, мети та методів дослідження, експериментальної бази.

Об’єкт дослідження – це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію й обране для вивчення. Предмет міститься в межах об’єкта, тобто є часткове від нього. Саме предмет визначає тему дослідження.

Завдання відображають поетапність дослідження проблеми і слугують досягненню поставленої мети.

Мета складається із зазначення кінцевого результату дослідження (на що в цілому спрямовується дослідження), його об’єкта (чи предмета) та шляху досягнення кінцевого результату.

Методи дослідження визначаються відповідно до визначених об’єкта, предмета та поставлених завдань.

В експериментальній базі вказується де проводилось дослідження, яка категорія осіб вивчалася, в якій кількості, дається характеристика експериментальної вибірки.

Основна частина курсової роботи складається з розділів, параграфів, підпараграфів, пунктів. Кожний розділ починається з нової сторінки та завершується висновками, а основна частина в цілому – загальними висновками.

Розділ І є теоретичним, він містить результати теоретичного вивчення проблеми. У формі аналізу літературних джерел, з обов’язковим посиланням на їх авторів (і відповідні джерела), послідовно розкриваються суть проблеми, аспекти та питання її вивчення, з’ясовуються основні поняття, їх зміст, висвітлюються та аналізуються існуючі дослідження з проблеми. Завершується розділ формулюванням висновків щодо суті з’ясованого.

Розділ II містить результати емпіричного дослідження проблеми, що має констатуючий характер (виявлення наявних психологічних особливостей соціальних груп та проявів соціальних феноменів).

У його першому параграфі визначаються завдання емпіричної частини дослідження, по можливості – його концептуальні засади та обґрунтовується методика дослідження (досліджувані соціальні явища, їх суть, параметри вивчення), представляється методика.

Визначена для всього емпіричного етапу дослідження методика містить опис організації проведення дослідної роботи, сукупності методів, конкретних методик отримання емпіричних даних. У методиці послідовно, відповідно до завдань, необхідності вивчення певних соціальних та психологічних явищ, представляється кожний використаний метод та конкретна психологічна методика. При цьому визначається мета їх використання, назва, джерело, матеріали та обладнання, суть та процедура проведення, фіксації та обробки емпіричних даних. Якщо методика розроблена студентом, то в роботі представляється доведення її валідності.

У другому параграфі розділу ІІ висвітлюються результати дослідження та їх аналіз. У ньому наводяться отримані кількісні дані щодо досліджуваного явища, які в узагальненому вигляді можуть представлятися в вигляді таблиць, рисунків (графіків, діаграм, процентільних кривих тощо). Як правило, первинні (сирі) емпіричні дані наводяться у додатках. Отримані дані підлягають подальшій кількісній їх обробці та якісному аналізу. У випадку представлення соціально–психологічного тренінгу для розвитку соціальних вмінь, подається детальний опис запропонованої психологічної технології. При цьому проводиться діагностика соціальних вмінь до і після тренінгу. Завершується розділ висновками щодо отриманих емпіричних даних.

У кінці основної частини курсової роботи наводяться висновки, які узагальнюють найважливіші результати дослідження на його етапах.

Список використаних джерел має містити в своєму переліку лише ті, що були використані при аналізі проблеми. Для курсової роботи їх кількість становить 15–25.

Титульна сторінка роботи оформляється за загальними вимогами.