Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ-2КП(психологи)-2012р..doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Тема 6. Недоговірні зобов’язання

Практичне заняття – 2 години

  1. Поняття недоговірних зобов’язань та їх види.

  2. Загальні умови відповідальності за заподіяння шкоди.

  3. Поняття зобов'язань, що виникають внаслідок заподіяння шкоди.

  4. Відповідальність за шкоду, заподіяну джерелом підвищеної небезпеки.

  5. Відшкодування шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу дізнання, досудового слідства, прокуратури та суду.

  6. Порядок відшкодування моральної шкоди.

Задача 1

Громадянин Гусєв подав заяву до державної адміністрації про приватизацію займаної ним за договором житлового найму двокімнатної квартири. Оформлення документів затяглося на декілька місяців, а незабаром Гусєв помер. Все своє майно Гусєв заповідав своїй учениці Мельниковій.

Вступивши у право спадкування, Мельникова звернулася до органу приватизації для переоформлення прав на квартиру. Мельниковій відповіли, що оскільки документи на приватизацію не були оформлені, право власності у Гусєва на квартиру не виникло. Претендувати ж на одержання квартири в користування за договором найму Мельникова не вправі.

Мельникова пред’явила в суді позов про обов’язок органу приватизації виконати дії щодо приватизації квартири, відповідно до заяви, поданої громадянином Гусєвим, обґрунтовуючи свою вимогу тим, що будучи єдиною спадкоємицею, вона є правонаступником Гусєва у всіх правовідносинах.

Представник органу приватизації стверджував, що договір приватизації житлового приміщення не відноситься до числа цивільно–правових договорів, оскільки він заснований не на рівності сторін, а на адміністративному підпорядкуванні однієї сторони іншій. До адміністративних правовідносин правила про спадкове правонаступництво не застосовуються.

Хто правий у цій суперечці?

Задача 2

Водій автомобіля Конін вийшов із салону автомобіля до кіоску за цигарками, залишивши працюючим двигун. Голохвостий, який був напідпитку, вирішив „покататися", сів у автомобіль і вчинив наїзд на пішохода.

Що таке джерело підвищеної небезпеки? Хто буде нести майнову відповідальність у такому випадку?

Задача 3

Васін придбав у магазині кольоровий телевізор “Панасонік” з гарантією його справної роботи протягом двох років. Через два з половиною роки після покупки відбулося самозаймання телевізора, що стало причиною пожежі у квартирі Васіна. У результаті пожежі згоріли всі меблі, а квартира погребувала капітального ремонту.

При гасінні пожежі у квартирі Васіна вода проникнула до нижче–розташованої квартири Бикова, залила стелю й стіни, в результаті чого відвалилася частина штукатурки, а шпалери прийшли у непридатний стан. За висновком експерта, порушень з боку Васіна та членів його сім'ї в користуванні телевізором допущено не було, а загорання телевізора відбулося внаслідок використання в його конструкції нетермостійких матеріалів.

Васін і Биков пред’явили до магазину із продажу телевізорів позов про відшкодування заподіяної їм шкоди. Заперечуючи проти пред’явлених вимог, магазин вказав, що в заподіянні Васіну самозайманням телевізора шкоди, по–перше, немає вини магазину, по–друге, за межами гарантійного строку він взагалі не несе відповідальності за недоліки проданої речі. Що ж стосується вимог Бикова, то збитки йому заподіяні не в результаті самозаймання телевізора, а в результаті гасіння пожежі у квартирі Васіна, тому свої вимоги він повинен пред’явити до пожежної команди.

Хто й у якому порядку повинен відшкодувати збитки, заподіяні Васіну та Бикову?

Література: [1-4]