Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ-2КП(психологи)-2012р..doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Додаткова література

  1. Історія держави і права України: Навч. посіб. – К., 1997. – С. 107.

  2. Шульженко Ф.П. Історія політичних і правових вчень: Підруч. – К., 2004.

Тема 2. Основи теорії держави. Громадянське суспільство

та правова держава

Семінарське заняття – 2 години

  1. Основні сучасні концепції держави.

  2. Поняття та ознаки держави.

  3. Поняття та елементи форми держави.

  4. Державний апарат та його місце в механізмі держави. Державні органи України.

  5. Поняття та ознаки громадянського суспільства та правової держави.

Теми реферативних повідомлень

  1. Поняття, структура та ознаки державної влади.

  2. Співвідношення понять “державна влада” та “політична влада”.

  3. Поняття та види суверенітету.

  4. Завдання та функції сучасної української держави.

  5. Забезпечення реалізації прав і свобод громадян – одна із основних функцій правової держави.

Методичні рекомендації

До першого питання. Розкриваючи зміст першого питання, необхідно враховувати, що в державний період організації суспільної влади виникають і розвиваються різноманітні теорії про неї. Зокрема, існують такі основні сучасні концепції (теорії): теорія солідаризму; держава загального благоденства; теорія плюралістичної демократії; теорія еліт; теорія конвергенції; ідеї анархізму та етатизму; теорії правової та соціальної держави. Характеризуючи названі концепції (теорії), слід назвати їх авторів і навести основні ознаки такої держави.

До другого питання. Слід відзначити, що в сучасному державознавстві склалось декілька основних підходів до розуміння державної організації суспільства, але найбільш поширеним залишається інтегративний підхід, який дозволяє всебічно охарактеризувати державу. Абсолютизація однієї із ознак держави складає лише частково її характеристику. У ході відповіді необхідно зупинитися на характеристиці кожної окремо взятої ознаки. Пояснити, що означає: суверенність державної влади, політичний характер, територіальність, наявність апарату управління та примусу, здатність збирати податки та встановлювати норми права та ін.

До третього питання. Відповідь на питання доцільно розпочати з визначення поняття “форма держави”. У подальшому необхідно перерахувати та дати визначення елементам форми держави: форми правління, форми державного устрою, форми державно–правового режиму.

Кожен із елементів форми держави надалі класифікується на окремі види та різновиди і характеризується із усіма притаманними даному виду ознаками. Наприклад, відповідь на питання “форма державного устрою” доцільно розпочати з визначення поняття. Одночасно необхідно підкреслити, що в залежності від форми державного устрою всі держави поділяються на прості (унітарні) та складні (федерації, конфедерації, імперії). Потім дається визначення кожному із видів та називаються основні ознаки, які є критерієм їх поділу. І наприкінці наводяться приклади та характеризуються сучасні держави за окремими видами форми державного устрою.

До четвертого питання. Відповідь доцільно розпочати з визначення поняття “механізм держави”. Далі потрібно назвати види державних організацій і дати кожному з них коротку характеристику: органу держави, державній установі, державному підприємству.

Особливу увагу слід приділити ознакам, які дозволяють органи держави відокремити в самостійне поняття “апарат держави”. Кожну із ознак, що притаманна “апарату держави”, необхідно розкрити та пояснити.

Самостійним питанням є поняття “державний орган”. Визначте критерії розподілу органів держави на види. Розкрийте особливості первинних та вторинних органів, утворення виборних та призначуваних органів, функції центральних і місцевих органів. Особливу увагу необхідно приділити органам, які класифікуються за напрямками державної діяльності: законодавчі, виконавчі, судові та контрольно–наглядові. Відповідно до останнього поділу органів держави розкрийте систему органів державної влади України.

До п’ятого питання. Розкрийте основні етапи становлення ідей правової держави та громадянського суспільства. Назвіть авторів відповідних теорій та охарактеризуйте особливості підходів до розуміння змісту категорій правова держава та громадянське суспільство.

Охарактеризуйте поняття правової держави та громадянського суспільства на сучасному етапі розвитку державно–правової думки та ознаки, що їм притаманні. Розкрийте співвідношення цих категорій.

Література: [1-9]