Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ-2КП(психологи)-2012р..doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Математична статистика. Математичні методи в психології

Курс “Математична статистика та математичні методи в психології” входить до комплексу дисциплін фахової орієнтації студентів психологічного факультету. Даний курс передбачає, поряд з викладанням основних теоретичних положень, засвоєння навичок обробки числових результатів психологічних досліджень.

Дисципліна “Математична статистика та математичні методи в психології” має велике значення при вивченні психології, оскільки добре відомо, що наука стає наукою лише тоді, коли до неї можна застосувати математичні методи.

Для одержання висновків і встановлення певних закономірностей і законів психологам доводиться проводити багато спостережень і експериментів.

Якісний (словесний) опис результатів спостережень і експериментів є не зовсім точним, оскільки при цьому людина, яка робить цей опис, може внести в нього своє суб’єктивне бачення досліджуваного явища і дати свою суб’єктивну інтерпретацію одержаних результатів. Крім того, за допомогою мовних засобів важко передати диференційованість явищ і особливості їхньої динаміки. Мовними засобами не можливо визначити величину похибки, допущеної при спостереженні чи при проведенні експерименту. Також за допомогою мовних засобів важко порівняти дані, одержані за різними методиками, й оцінити правильність застосовуваних методик.

Кількісний (числовий) аналіз дає можливість правильно інтерпретувати результати досліджень і експериментів: висновки стають більш незалежними від особистості дослідника, і забезпечується можливість їхньої перевірки.

У психологічних дослідженнях широко застосовуються вимірювання, які дають можливість встановлювати кількісні зв’язки між психологічними ознаками і формулювати психологічні закони. А це не можливо без використання математичних методів.

Таким чином вивчення курсу “Математична статистика та математичні методи в психології” дозволить студентам більш ґрунтовно засвоїти психологію, що в майбутньому дасть можливість застосовувати отримані знання на практиці з більшою користю.

Мета курсу − ознайомити студентів з основними теоретичними положеннями і виробити в студентів навички застосування математичних методів для обробки числових даних, одержаних при проведенні психологічних досліджень; використання набутих знань при вивченні ряду фахових предметів і в майбутній професійній діяльності.

Дисципліна “Математична статистика та математичні методи в психології” потребує систематичного теоретичного матеріалу та його послідовного закріплення шляхом виконання практичних завдань і самостійної роботи студентів.

Завдання курсу:

  • розкрити суть математичних методів обробки результатів психологічних досліджень і особливості їхнього використання;

  • навчити застосовувати математичні методи при обробці результатів досліджень для побудови шкал;

  • навчити перевіряти критерії за даними досліджень;

  • ознайомити з можливостями обробки результатів досліджень за допомогою комп’ютерних засобів;

  • розвивати самостійність у навчальній і професійній діяльності.

У результаті вивчення курсу студент повинен:

знати:

  • існуючі математичні методи обробки результатів психологічних досліджень і особливості їхнього використання;

  • основні можливості обробки результатів досліджень за допомогою комп’ютерних засобів, зокрема статистичних функцій електронних таблиць Excel.

уміти:

  • застосовувати набуті знання для побудови шкал;

  • визначати‚ яким методом проводити обробку одержаних при проведенні досліджень числових даних;

  • правильно застосовувати математичні методи для обробки даних;

  • користуватися комп’ютерними засобами для обробки експериментальних даних;

  • на основі набутих навичок самостійно освоювати нові, невідомі їм методи обробки експериментальних даних.