Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ-2КП(психологи)-2012р..doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Додаткова література

  1. Законотворчість: основні аспекти законодавчого процесу / За ред. Л.О. Нечипоренко, В.П. Крижанівського; Програма сприяння Парламенту України. – К., 2006. – 81 с.

  2. Кикоть Г. Проблема класифікації юридичних фактів у сучасній теорії права // Право України. – 2003. – № 7.

  3. Косинський В. Законодавчий процес та процедура: їх основні стадії і етапи // Право України. – 1999. – № 6.

  4. Кравчук В. Про правоздатність юридичних осіб: окремі питання // Право України. – 1999. – № 11.

  5. Крезе О.О. Правові акти в механізмі дії права // Вісник Одеського інституту внутрішніх справ. – 2002. – № 1.

  6. Нечаева А.М. О правоспособности и дееспособности физических лиц. // Государство и право. – 2001. – № 2.

  7. Никифоров А.С. Юридическое лицо как субъект права // Государство и право. – 2000. – № 8–9.

  8. Пронюк Н. Проблеми і перспективи законотворчості в Україні // Підприємство господарство і право. – 2002. – № 10.

Тема 4. Система права та система законодавства

Практичне заняття – 2 години

  1. Поняття системи права як внутрішньої його організації.

  2. Норма права: ознаки та структура.

  3. Види норми права.

  4. Система законодавства: поняття та структура.

  5. Співвідношення системи права та системи законодавства (порівняльна характеристика).

Методичні рекомендації

До теми. У юриспруденції існує два поняття: “система права” і “правова система”, що не тотожні. Правова система поняття більш широке, ніж система права. Система права входить у правову систему, є базовою системою в системі. На відміну від системи права це внутрішня структура права будь–якої країни. Охарактеризуєте (наведіть риси), що притаманні системі права та розкрийте її структурні елементи (норма права, інститут, підгалузь, галузь права). Виділіть, що в якості критерію розподілу права на галузі й інститути виступають предмет і метод правового регулювання.

Норма права є системоутворюючим елементом системи права. Наведіть ознаки, що їй притаманні, а також вирішуючи практичні завдання вивчіть її структуру.

Дайте визначення галузі права. Перерахуйте, які галузі права традиційно склалися в Україні. Зверніть увагу, які галузі, що формуються, можна виділити в сучасних умовах. Дайте стислу загальну характеристику основних галузей права. При цьому важливо показати, що кожна галузь має свою специфіку, свій предмет і метод правового регулювання, займає певне місце в системі права.

Дайте визначення інституту права. Перерахуйте його види. Стисло охарактеризуйте ці інститути. Розтлумачте, що варто розуміти під субінститутом права, як співвідноситься між собою інститут і субінститут.

Зверніть увагу на співвідношення системи права та системи законодавства, як змісту та форми існування права. Зробіть порівняльну таблицю цих двох категорій. Поясніть, що система права розкриває внутрішню структуру права як такого, а система законодавства виражає побудову джерел права, тобто є сукупністю нормативно–правових актів. У такий спосіб система законодавства постає зовнішнім вираженням системи права. Підкресліть і доведіть, що по суті вони не можуть існувати в суспільстві одне без одного. Водночас між ними є певні розбіжності. Покажіть ці розбіжності. Аргументуйте, чому встановлення правильного співвідношення між системою права і системою законодавства вважається найважливішим завданням як правової теорії, так і юридичної практики.

Охарактеризуйте систему законодавства в широкому і вузькому розумінні. Зверніть увагу на відмінності в цих підходах. Розгляньте види структури системи законодавства: вертикальну (субординаційну), горизонтальну (галузеву) та федеративну.