Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ-2КП(психологи)-2012р..doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Додаткова література

  1. Скакун О.Ф. Теорія держави і права (Енциклопедичний курс): Підруч. Вид. 2–е, перероб. і доп. – Х.: Еспада, 2009. – 752 с.

  2. Коталейчук С. П. Теорія держави та права в запитаннях і відповідях: Навч. посіб. / С.П. Коталейчук, П.Я. Пісной. – К.: КНТ, 2011. – 560 c.

  3. Загальна теорія держави і права: Навч. посіб. / А.М. Колодій, В.В. Копейчиков, С.Л. Лисенков та інші / За ред. В.В. Копейчикова. – К.: Юрінком Інтер, 2000. – 320 с. – Бібліогр.: с. 312.

  4. Загальна теорія держави і права: Підруч. для студ. юр. вищ. навч. закл. / М.В. Цвік, О.В. Петришин, Л.В. Авраменко та ін.; За ред. д–ра юр. наук, проф., акад. АПрН України М.В. Цвіка, д–ра юр. наук, проф., акад. АПрН України О.В. Петришина. – Х.: Право, 2009. – 584 с.

  5. Зайчук О.В., Заєць А.П., Журавський В.С., Копиленко О.Л., Оніщенко Н.М. Теорія держави і права. Академічний курс: Підруч. / За ред. О.В. Зайчука, Н.М. Оніщенко. – Вид. 2–е, перероб. і доп. – К.: Юрінком Інтер, 2008. – 688c.

  6. Марчук В.М., Ніколаєва Л.В. Основні поняття та категорії права: Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. – К.: Істина, 2001. – 144 с. – Бібліогр.: с. 131–132.

  7. Рабінович П.М. Основи загальної теорії права та держави: Навч. посіб. – Вид. 10–е, доп. – Львів: Край. 2008. – 224 с.

Тема 3. Основи теорії права

Семінарське заняття 1 – 1 година

  1. Загальне поняття права як соціальної категорії. Право як спеціально юридична категорія.

  2. Джерела права: поняття та класифікація.

  3. Принципи та функції права.

Теми реферативних повідомлень

  1. Загально–соціальний підхід до розуміння права.

  2. Суб’єктивне право: поняття та структура.

  3. Спеціально–юридичні функції права.

  4. Принципи права України (підготувати на основі монографічного дослідження А.М. Колодія “Принципи права України”).

Методичні рекомендації

До першого питання. Необхідно звернути увагу, що сучасні підходи до праворозуміння передбачають розгляд права у двох аспектах: як соціальної категорії, що ґрунтується на природно–правовій теорії права, та у спеціально–юридичному значенні (об’єктивне розуміння права та суб’єктивне розуміння права). Характеристику кожного із зазначених підходів доцільно розпочинати із визначення та ознак. Розглядаючи суб’єктивне права, покажіть його

структуру (право діяти, вимагати і захищати), наведіть можливі типи співвідношення права загальносоціального та об’єктивного (позитивного).

До другого питання. Джерела права вживаються в матеріальному та формально–юридичному розумінні. Під джерелом права в матеріальному розумінні мають на увазі його оцінку з точки зору соціальної обумовленості змісту норм права. Економічні, соціальні, політичні, морально–культурні й інші умови об’єктивно обумовлюють виникнення правових норм.

У другому значенні джерело права трактується з точки зору офіційних форм, у яких здійснюється встановлення, зміна чи скасування правових норм і знаходить вираз їх зміст. Офіційні форми буття права інакше називають джерелами права в юридичному (спеціально–соціальному) значенні або формами (джерелами) права. До них відносять: нормативно–правовий акт, правовий прецедент, правовий договір, правовий звичай, правову доктрину, релігійно–правові норми, міжнародно–правовий акт, які виступають офіційними формами вираження та закріплення правових норм. Охарактеризуйте їх.

До третього питання. Принципи права – це керівні ідеї, провідні засади права, які розкривають його зміст, визначають спрямованість правового регулювання. Інакше це своєрідна система координат, у рамках якої розвивається право, і одночасно вектор, що визначає напрямок його розвитку. Принципи є підставою права, виступають як орієнтири у формуванні права, відображають сутність права й основні зв’язки, що реально існують у правовій системі. У принципах зосереджений світовий досвід розвитку права, досвід цивілізації. Тому принципи права можна назвати стрижнем правової матерії.

Усі принципи права можна розділити на загально–соціальні та юридичні (загально–правові, галузеві, міжгалузеві). Охарактеризуйте їх.

Сутність і зміст права також характеризується функціями права. Потрібно дати визначення функцій права, назвати основні їх види та дати їм характеристику. При характеристиці загально–соціальних функцій права потрібно дати характеристику політичної, економічної, виховної, ідеологічної функцій права. При характеристиці спеціально–юридичних функцій права доцільно розкрити особливості регулятивної та охоронної функцій. Розкрити різновиди охоронної функції права.

Література: [1-9]