Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ-2КП(психологи)-2012р..doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Етика і естетика

В умовах перетворення багатьох сфер суспільного життя, становлення і розвитку незалежної української держави професія психолога є надзвичайно відповідальною. Як і будь–яка інша професія, вона передбачає інструктивну регламентацію, тобто створення соціально прийнятних норм її здійснення; природно, що ці норми виявляються як бюрократична основа визначення міри соціальної й особистої відповідальності професіонала за його дії. У своїй професійній діяльності психолог перш за все послуговується Етичним кодексом психолога, прийнятому на І Установчому з’їзді Товариства психологів України 20 грудня 1990 року в м. Києві. Необхідно враховувати, що професії, пов’язані з впливом на людину, імпліцитно несуть в собі узагальнену модель людського життя, де відношення з іншою людиною (професіоналом в тому числі) передбачають використання особливої інформації – інформації про індивідуальну долю людини. Ось чому відповідний рівень морально–естетичного розвитку спеціаліста разом із професійними знаннями, умінням та навичками є невід’ємними компонентами професійної зрілості працівника.

“Етика і естетика” як навчальна дисципліна безпосередньо пов’язана з потребами української держави і суспільства у формуванні моральних якостей у працівників різних професій. І в першу чергу тих, діяльність яких регламентується комплексом морально–етичних норм. Засвоєння комплексу моральних цінностей забезпечує формування не лише духовної цілісності та індивідуальної неповторності особи, а й розвиток її гуманістичного творчого ставлення до своєї професійної діяльності, культури спілкування з різними категоріями населення, моральної досконалості, можливості подолання професійної деформації.

Мета курсу – ознайомлення з основними категоріями етики, моральним змістом професійної діяльності, а також службовим етикетом і формами ділового спілкування в повсякденних і екстремальних умовах. Навчальний курс ставить за мету розвивати морально–естетичну культуру студента, формувати гуманістичне ставлення до своєї професійної діяльності, спиратися на такі засадничі етичні принципи, як відповідальність, компетентність, захист інтересів клієнта, конфіденційність, дотримання етичних правил психологічних досліджень, кваліфіковану пропаганду психології, професійну кооперацію. Курс допоможе опанувати знаннями про моральну сутність професії психолога, моральні вимоги до її представників у професійній діяльності.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студенти повинні:

знати:

  • теоретичні основи професійної етики;

  • особливості прояву морального чинника у професійній діяльності;

  • основні проблеми, що постають в ситуації морального вибору професіонала;

  • специфіку моральних конфліктів у професійній діяльності.

уміти:

  • систематизувати основні етичні категорії;

  • орієнтуватися в основних напрямках і течіях сучасної етики, їх безпосереднього відтворення у духовному світі людини;

  • застосовувати на практиці навички і знання ділового спілкування і професійного етикету.

Студенти мають вести робочий зошит, в якому в конспективному вигляді мають бути відображені основні положення нормативних актів, винесених в курсі для етико–правового обговорення. Викладання дисципліни передбачає використання різноманітних форм навчання, розроблених кафедрою з урахуванням профілю підготовки фахівців у НАВС. Так, на семінарах можуть заслуховуватись реферативні повідомлення студентів, виконуватись тестові та контрольні завдання. Для кращого засвоєння матеріалу бажано звертатися до викладачів кафедри за консультацією зі складних або суперечливих питань.