Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ-2КП(психологи)-2012р..doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Тематичний план

Назви тем

Всього годин

Із них:

Самостійна робота

Лекції

Семінари

Практичні заняття

Тема 1. Загальні засади вікової психології

42

2

4

2

34

Тема 2. Психологія дитинства

43

2

4

2

35

Тема 3. Психологія дорослішання

42

2

4

2

34

Тема 4. Психологія дорослості та старіння

43

2

4

2

35

Консультація

2

Форма підсумкового контролю – екзамен

8

Всього годин:

180

8

16

8

138

Основні терміни дисципліни

Акмеологія – галузь психологічної науки, яка вивчає закономірності та механізми розвитку людини на етапі зрілості, досягнення нею високого рівня розвитку.

Акселерація – прискорення соматичного і фізіологічного розвитку та статевого дозрівання дітей та підлітків порівняно з попередніми поколіннями.

Аутосоціальність – перша стадія соціального розвитку, в якій дитина задовольняється грою наодинці.

Бондінг – підтримуючий емоційно–тілесний контакт батьків з новонародженим, спрямований на подолання почуття самотності і незахищеності малюка внаслідок різкої зміни середовища його існування.

Важковиховуваність – явище несприймання чи опору дитини виховному впливу дорослих, що має стійкий характер і потребує спеціальних корекційних психолого–педагогічних заходів.

Вередливість дитяча – один із проявів неслухняності, що виявляється у швидкій та недоречній зміні бажань дитини.

Вік – відносно замкнутий цикл розвитку людини, який має свою структуру та динаміку.

Вік біологічний – вік, який вказує на відповідність стану організму та його функціональних систем певному моменту життя людини.

Вік психологічний – конкретний, обмежений в часі етап психічного розвитку індивіда, що характеризується сукупністю закономірних типових психологічних змін та якостей.

Вікова періодизація – виокремлення на основі психолого–педагогічних критеріїв етапів психічного розвитку людини в онтогенезі.

Вікова психологія – галузь психологічної науки, яка вивчає особливості психічного та особистісного розвитку людини на різних етапах її життя.

Вікові новоутворення – новий тип побудови особистості та її діяльності, психічні та соціальні зміни, які вперше виникають у даному віці.

Вікові особливості – специфічні властивості особистості індивіда, його психіки, що закономірно змінюються у процесі зміни вікових стадій розвитку.

Внутрішня позиція школяра – сформоване загальне позитивне ставлення дитини шестирічного віку до шкільного навчання, її готовність до виконання вимог вчителя, визнання його авторитету.

Генотип – сукупність усіх генів організму, успадкованих ним від батьків.

Геронтопсихологія – галузь вікової психології, що вивчає психологічні особливості людей похилого віку.

Гра – діяльність, спрямована на орієнтування в предметній і соціальній дійсності.

Дезадаптація шкільна – різновид соціальної дезадаптації, що виявляється у ускладненому або малоефективному пристосуванні дитини до нових суспільних обставин в умовах шкільного навчання.

Ефект шпитальності – уповільнення емоційного розвитку дитини, спричинене відривом від матері у період немовляти.

Затримка психічного розвитку – відставання дитини від загальноприйнятого темпу вікового психічного розвитку, яке спричинюється травмами чи хворобами головного мозку або психоемоційними розладами.

Зона найближчого розвитку – категорія вікової та педагогічної психології, вперше запропонована Л.С. Виготським, що розуміється як потенційні можливості дитини, її здатність виконувати певні дії спочатку при допомозі дорослих, а згодом – самостійно.

Зрілість психологічна – системна якість особистості, що відображає досягнення стану її повної функціональності, адаптивності та відповідальності.

Інтеріорізація – переведення зовнішніх, предметних дій у внутрішні; ідеальний план вироблення людиною відповідних психічних структур і уявлень, навичок тощо.

Комплекс пожвавлення – новоутворення психіки кінця фази новонародженості, що виявляється як позитивна емоційно–рухова реакція впізнавання та радості дитини про появі значимого дорослого.

Криза – нормативний, нестабільний процес, який виникає під час переходу людини від одного вікового періоду до іншого, пов'язаний з якісними перетвореннями у соціальних відносинах, діяльності, свідомості і виявляється в цілісних психічних і особистісних змінах.

Криза ідентичності – особливий момент розвитку, коли однаково динамічно наростає вразливість і розвивається потенціал особистості.

Криза першого року життя – криза, обумовлена руйнуванням необхідності емоційної взаємодії дитини з дорослим і проявляється в плаксивості, похмурості, інколи в порушенні сну, втраті апетиту тощо.

Криза трьох років – криза соціальних відносин, яка зумовлена становленням самосвідомості дитини і проявляється в негативізмі, впертості, непокірності, свавіллі, протесті, деспотизмі.

Криза тридцяти років – зумовлене життєвими труднощами і помилками розчарування людини в значущості культивованих нею цінностей, норм, Ідеалів, яке призводить до зміни сенсу її життя, переоцінки життєвих цінностей.

Криза середини життя – психологічний феномен, що переживається людьми, які досягли 40–45 років, і полягає в критичній оцінці та переоцінці досягнутого в житті.

Лонгітюдне дослідження – метод вивчення індивідуальних психологічних особливостей людини впродовж тривалого часу.

Онтогенез – індивідуальний процес формування та розвитку психіки індивіда та окремих психічних явищ, процесів і сфер.

Предмет вікової психології – дослідження закономірностей становлення психічних процесів та властивостей на різних вікових етапах життя.

Провідна діяльність – діяльність, виконання якої визначає виникнення та формування основних психічних новоутворень людини на даному етапі її розвитку.

Психічний розвиток – послідовна прогресуюча кількісно–якісна та структурна зміна психічного життя людини. Психічний розвиток розуміють як прогресивну якісну зміну особистості, під час якої з різною швидкістю формуються психічні та особистісні новоутворення.

Розвиток – складний еволюційно–інволюційний процес, в ході якого відбуваються прогресивні зміни інтелекту, поведінки, діяльності людини.

Рушійною силою психічного розвитку людини є протиріччя між досягнутим рівнем розвитку її знань, навичок та здібностей та типами її зв’язків з оточуючим середовищем.

Сензитивність вікова – притаманне певному віковому періоду оптимальне поєднання умов для розвитку певних психічних властивостей та процесів.

Соціалізація – процес адаптації до соціального середовища, який полягає в тому, що дитина набуває здатності до співробітництва з іншими людьми завдяки розширенню та координації своєї точки зору.

Соціальна ситуація розвитку – специфічна для кожного вікового періоду система відносин суб’єкта у соціальній дійсності, що відображається у його переживаннях та реалізується ним у сумісній діяльності з іншими людьми.

Теорія рекапітуляції – система уявлень, за якою розвиток індивіда схематично відтворює та повторює історію людського роду, виявляючись у генетично запрограмованій послідовній зміні спадково зумовлених форм поведінки, почуттів і соціальних інстинктів.