Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Структурний підрозділ

— складова органу виконавчої влади, що покликана здійснюва­ти визначені їй функції, що вихо­дять із загальних цілей діяльно­сті органу, (зокрема здійснювати керівництво галузями управлін­ня та нести відповідальність за їх розвиток) і наділена для цього відповідною компетенцією. С.п. підзвітний та підконтрольний

керівникові відповідного органу виконавчої влади, а також відпо­відному міністерству, іншому центральному органу виконавчої влади, органу виконавчої влади вищого рівня. С.п. очолює керів­ник, який несе одноособову від­повідальність за його діяльність. Він призначається на посаду та звільняється з посади керівни­ком органу виконавчої влади і несе перед ним відповідальність. Прикладами С.п. є управління та відділи місцевих державних адміністрацій.

СТРУКТУРНІ ПРИНЦИПИ УПРАВЛІННЯ — принципи дер­жавного управління, що впоряд­ковують структуру групи еле­ментів, і складаються з таких видів: 1) структурно-цільові, що відображають закономірності раціональної побудови дерева цілей державного управління; 2) принципи побудови організацій­них структур, які визначають закономірності та взаємозв'язки побудови організаційної структу­ри державного управління; 3) структурно-функціональні, що пов'язані із організацією функ­ціональної структури державно­го управління; 4) структурно-процесуальні, що дають уявлен­ня про основні (визначальні) закономірності та взаємозв'язки раціонального та ефективного здійснення управлінської діяль­ності органів виконавчої влади.

СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ МЕТОД — логічний метод дослідження державного управління, який через адекват­ний опис сутності єдності структур­ного та функціонального аспектів організації апарату державного управління дає можливість обґрун­тувати особливості окремих форм виявлення цієї сутності на різних рівнях системи виконавчої влади, в її конкретних підсистемах, ланках і на цій основі запропонувати прак­тичні заходи щодо оптимізації від­повідності між структурою і функ­ціями кожного окремого суб'єкта державного управління (органу виконавчої влади).

СУБ'ЄКТ ВЛАДНИХ ПОВНОВАЖЕНЬ — орган дер­жавної влади, орган місцевого само­врядування, їхня посадова чи службова особа, інший суб'єкт при здійсненні ними владних управ­лінських функцій на основі зако­нодавства, в тому числі на вико­нання делегованих повноважень.

СУБ'ЄКТИ ГРОМАДСЬКОГО ОБГОВОРЕННЯ — громадяни, суб'єкти господарювання, їх об'єднання та наукові установи, а також консультативно-дорадчі органи, що створені при органах державної влади та органах міс­цевого самоврядування і предста­вляють інтереси громадян та суб'єктів господарювання.

СУБ'ЄКТ КАДРОВОЇ ПОЛІТИКИ — носій певних пов­новажень, прав та обов'язків при виробленні та реалізації кадрової політики, активний учасник кадрових процесів. До С.к.п. у сфері державної служби України віднесені: Головне управління державної служби України, керівники центральних органів виконавчої влади, голова Ради міністрів Автономної Республіки Крим, голови обласних, Київської та Севастопольської міських, районних держадміністрацій.

СУБ'ЄКТ УПРАВЛІННЯ

система державного управління, наділена певною компетенцією і державно-владними повноважен­нями, що дозволяють їй втілювати свою волю у форму керівних команд чи рішень, обов'язкових для виконання, тобто, це система, що управляє об'єктами управління.

СУБОРДИНАЦІЯ — метод управ­ління, за допомогою якого у системі виконавчої влади встановлюються відносини підпорядкованості, що виражають ієрархічну залежність між об'єктами і суб'єктами держав­ного управління. Субординаційні відносини розрізняються за певни­ми видами: а) пряме підпорядку­вання (див. Пряме підпорядкуван­ня); б) непряме підпорядкування; в) подвійне підпорядкування (див. Подвійне підпорядкування); г) іє­рархічне підпорядкування.

СУБСИДІАРНІСТЬ — прин­цип, згідно з яким надання дер­жавних         (адміністративних) послуг здійснюється на макси­мально наближеному до населен­ня територіальному рівні, на якому є належні організаційні, матеріальні та фінансові ресурси, що забезпечують їх обсяг і якість відповідно до загальнодержав­них стандартів. Реалізація прин­ципу С. дає можливість макси­мально наблизити процес прий­няття управлінських рішень до громадян.

СУДОВИЙ КОНТРОЛЬ

заснована на законі діяльність судів щодо перевірки правомір­ності актів і дій органів виконав­чої влади, їх посадових осіб із застосуванням, якщо виникає необхідність, правових санкцій. С.к. в Україні має непрямий характер, оскільки контролюєть­ся не законність самих законів, а законність нормативно-правових актів, які базуються на законах, та законність дій службових осіб, які виконують ці закони. С.к. за законністю у сфері виконавчої влади здійснюється у двох фор­мах. Перша — це діяльність суду щодо вирішення адміністратив­них справ, яка пов'язана з пере­віркою законності нормативно-правових актів органів влади на підставі звернень заінтересова­них осіб. Судові рішення при цьому скасовують чи змінюють

незаконні управлінські акти або відмовляють у визнанні юридич­ної сили за актами, що супере­чать чинному законодавству. Суть другої форми зводиться до того, що С.к. за законністю актів (дій) органів влади має місце у випадках, коли законність акта чи дії не є спеціальним предме-

том судового розгляду, а дослі­джується, перевіряється у зв'яз­ку з вирішенням віднесених до компетенції суду кримінальних, інших судових справ, при роз­гляді яких судам доводиться оці­нювати дії чи бездіяльність орга­нів влади з точки зору їхньої від­повідності законодавству.

нормативний характер і дає від­повідь на питання, яким чином слід приймати управлінські рішення; 2) психологічна теорія рішень, яка розглядає процес прийняття управлінських рішень людиною та помилки, які при цьому здійснюються.

ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ОРГАН ЦЕНТРАЛЬНОГО ОРГАНУ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ — орган відповідного міністерства та іншо­го центрального органу виконав­чої влади, який здійснює завдання і функції, що належать до функ­цій центрального органу виконав­чої влади на відповідній території. Т.о.ц.о.в.в. підзвітний та підкон­трольний керівникові відповідно­го міністерства та іншого цен­трального органу виконавчої влади. Його діяльність координує голова відповідної місцевої дер­жавної адміністрації, який сприяє у виконанні покладених на цей орган завдань. Т.о.ц.о.в.в. очолює керівник, який несе одноособову відповідальність за його діяль­ність. Він призначається на поса­ду та звільняється з посади керів­ником міністерства та іншого цен­трального органу виконавчої влади і несе перед ним відпові­дальність. З питань здійснення повноважень місцевих державних адміністрацій керівники Т.о.ц.о.в.в. підзвітні і підкон­трольні головам відповідних міс­цевих державних адміністрацій.

ТЕРИТОРІАЛЬНІ ДЕРЖАВНО-УПРАВЛІНСЬКІ ВІДНОСИНИ — вид взаємодії суб'єктів державного управління різної відомчої підпорядковано­сті, що здійснюється в межах одного регіону.

ТЕРИТОРІАЛЬНО-ГАЛУЗЕВІ ДЕРЖАВНО-УПРАВЛІНСЬКІ ВІДНОСИНИ — один із видів взаємодії між суб'єктами і об'єк­тами державного управління, що здійснюється через взаємодію органів різних галузей і регіонів.

ТИП ДІЛОВОЇ КАР'ЄРИ

різновид кар'єрного зросту дер­жавного службовця за видом діяльності, спрямованістю, міс­цем проходження державної служби та іншими класифікацій­ними ознаками. Класифікація Т.д.к. є такою: 1) за видом діяль­ності: посадова (зміна статусу держслужбовця, його соціальної ролі), професійна (досягнення високих результатів, визнання у конкретному виді професійної діяльності); 2) за можливістю здійснення: потенційна (очікува­на, запланована), реальна (досяг­нута в певному виді діяльності та конкретній організації); 3) за швидкістю просування: послі­довна (поступове проходження посадової ієрархії відповідно до набутої професійної компетент­ності), прискорена (скорочене перебування на одній посаді най-

т

ТЕКТОЛОГІЯ (від грец. — tek-ton — творець і logos — вчення)

—   теорія загальної організацій­ної науки, запропонована російським ученим Олександром Богдановим (1873-1928) на початку XX століття. Предметом Т. було вивчення організаційних принципів і законів, спільних для всіх систем. Вихідним пун-котом Т. є визнання необхідності підходу до вивчення будь-якого явища з точки зору його органі­зації. Т. покликана розв'язувати завдання триєдиної організації

— речей, людей та ідей. Система­тизувавши організаційний дос­від людства, Т. повинна озброїти керівників знаннями організа­ційних законів, за якими відбу­ваються процеси організації в усіх сферах органічного та неор­ганічного світу: психічних і фізичних комплексах, живій та мертвій природі, дії стихійних сил і свідомій діяльності людей. За теорією Богданова, новою вла­стивістю організаційного ком­плексу є те, що він відрізняється

від простої суми частин, яка є меншою від цілого, причому чим більше ціле організоване, тим більшою є ця різниця. Цей теоре­тичний висновок має величезне практичне значення для розумін­ня законів управління соціально-економічними процесами. Т. має значний вплив на соціальне управління, що охоплює держав­не управління.

ТЕОРІЯ ПРИНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ

теорія, сутністю якої є дослі­дження механізмів і закономір­ностей державно-управлінської діяльності, а також розробка принципів і методів підготовки, прийняття та реалізації управ­лінських рішень, які є основою адміністративної діяльності, для науково-методичного забезпе­чення ефективності державного управління в умовах проблем­них ситуацій та зовнішніх викликів. Т.п.у.р. складається з двох основних частин: 1) теорія оптимальних рішень, яка має

202

більш обдарованих особисто­стей), стрімка (несподіване замі­щення керівних посад, пов'язане з політичною кон'юнктурою або за рішенням посадових осіб най­вищого рівня); 4) за спрямуван­ням розвитку: веркальна (просу­вання на більш високі щаблі службової ієрархії), горизонталь­на (міжвідомчі та територіальні переміщення в межах одного рівня службової ієрархії); 5) за місцем проходження: динамічна (неодноразова зміна посад при вертикальному просуванні чи горизонтальному переміщенні), статична (здійснення професійно­го росту на тій самій посаді); 6) за характером реалізації: типова (досягнення найвищого рівня визнання і зросту шляхом прохо­дження повного циклу держ-служби), стала (постійність і нез­мінність професійної діяльності).

ТИПОВА ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ — регламентацій-ний документ, розроблений для посад працівників апарату управ­ління з єдиною структурою. Наявність Т.п.і. дає змогу скоро­тити час, необхідний для скла­дання індивідуальних посадових інструкцій (див. Посадова інструкція).

"ТІНЬОВИЙ КАБІНЕТ"

уряд (кабінет), утворений парла­ментською опозицією на проти­вагу уряду, сформованому парла-

ментською більшістю. "Т.к." складається із парламентаріїв від опозиції, які вважаються тіньовими аналогами діючих членів кабінету. Завданням "Т.к." є забезпечення безперер­вного ефективного політичного управління країною у поєднанні з постійним контролем опозиції за діяльністю уряду. "Т.к." від­слідковує роботу діючого уряду і готується замінити його у разі перемоги на виборах. "Т.к." вла­стивий країнам з парламентськи­ми формами правління, де уряд формується законодавчим орга­ном, у якому є чіткий розподіл на правлячу більшість та офіційну опозицію.

ТРАДИЦІЙНИЙ НАУКОВИЙ ПІДХІД — загальний метод дос­лідження управлінської науки, який шляхом концентрації зусиль на меті апарату державно­го управління — сприяти ефек­тивності (досягнення бажаних організаційних цілей), продук­тивності (досягнення цілей без зайвих затрат) — та на завданнях — раціоналізації та розробки ефективного зв'язку між засоба­ми й цілями, дає можливість вио­кремити функції виконавчої влади і на основі цього визначити і класифікувати функції держав­ного управління.

У

УКАЗ — нормативно-правовий акт, що видається главою держави. Президент України на основі та на виконання Конституції і законів України видає укази, які є обов'яз­ковими до виконання на території країни. У. Президента України, видані в межах повноважень, скрі­плюються підписами Прем'єр-мі­ністра України і міністра, відпові­дального за акт та його виконання.

УНІФІКАЦІЯ — установлення однаковості складу і форм управ­лінських документів, що створю­ються в процесі здійснення одно­типних управлінських функцій і завдань. Сутністю У. є впрова­дження у практику типових (стан­дартних) текстів або їх частин (еле­ментів), які значно полегшують та прискорюють практичну роботу щодо підготовки документа, а також є доцільними з точки зору розумового сприйняття тексту.

УНІФІКАЦІЯ СКЛАДУ ДОКУМЕНТІВ — відбір і закріп­лення комплексу документів, необхідних і достатніх для вирішен­ня управлінських завдань. Резуль­тати У.с.д. отримують закріплення в Табелі форм документів, що засто­совуються у діяльності органу.

УНІФІКАЦІЯ ФОРМ ДОКУМЕНТІВ — відбір і закрі­плення в уніфікованих формах

документів інформаційних показників і реквізитів, що від­повідають призначенню доку­ментів, і встановлення єдиних вимог до їх складання та офор­млення. Результати У.ф.д. отри­мують закріплення в Альбомі форм документів, що застосову­ються в діяльності органу.

УНІФІКОВАНІСТЬ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ — орга­нізаційно-функціональний прин­цип, що встановлює основні про­цедури організації роботи держав­них службовців. У.д.с. означає, що існує єдиний для всіх держ-службовців порядок проходження державної служби в державних органах та їх апараті, обмеження, пов'язані з її проходженням, єдина система та класифікація посад державних службовців, типові професійно-кваліфікаційні характеристики, а також загальні стандарти держслужби, загальні права, обов'язки, гарантії, заохо­чення державних службовців, загальна система підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації держслужбовців, загальні підстави припинення державної служби тощо.

УПОВНОВАЖЕНИЙ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ АДМІНІСТРАТИВНОЇ РЕФОРМИ — посадова особа, що

призначається на посаду і звіль­няється з посади Президентом України за поданням Глави Адміністрації Президента Украї­ни, за посадою є першим заступ­ником Голови Державної комісії з проведення в Україні адміні­стративної реформи, на яку покладаються організація та координація здійснення заходів з проведення в Україні адміністра­тивної реформи.

УПРАВЛІННЯ (самостійний відділ) — структурний підрозділ центрального органу виконавчої влади, очолюваний начальником, одногалузевого або однофункціо-нального спрямування. Управлін­ня утворюється у складі не менш як двох відділів. Самостійний від­діл утворюється з чисельністю не менш як п'ять працівників.

УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ — функція управ­ління, пов'язана з плануванням, добором, розвитком, використан­ням, мотивацією людських ресурсів. Основною метою У.п. є поєднання ефективного навчання персоналу, підвищення кваліфі­кації та трудової мотивації для розвитку здібностей працівників і стимулювання їх до виконання функцій більш високого рівня. Основними принципами У.п. є демократичний добір, просуван­ня по службі за діловими якостя­ми, постійне навчання службов-

ців, заохочення їх до службової кар'єри, систематичне оновлення кадрів та здійснення контролю за їх діяльністю. Найважливішими складовими функції У.п. є: кадрове планування (див. Кадро­ве планування), добір персоналу (див. Добір персоналу), кадровий розвиток (див. Професійний розвиток) і, нарешті, утворення та діяльність служб, які спеціалі­зуються на роботі з персоналом (див. Кадрова служба).