Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на ГОСЫ!!!!!.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.12 Mб
Скачать

53. Типи помилок при перевірці статистичних гіпотез

Гіпотеза — головний методологічний інструмент, що організовує процес дослідження і подчиняє його строгій логіці. Логічна конструкція гипотезы є умовно-категоричним умозаключенням "Якщо..., то...". Перша посилка висуває умову, а друга затверджує слідство з даної умови. Якщо дослідження не підтверджує слідство, гипотеза спростовується, але підтвердження слідства не дає логічних підстав для достовірності гипотезы. Підтвердження робить гіпотезу правдоподібною, вірогідною. Перевірка статистичних гіпотез можлива лише у випадку, якщо всі терміни, в яких вони формулюються, були піддані емпіричній інтерпретації і операционалізації.

Типові помилки при перевірці гіпотез зумовлюються найчастіше недотриманням вимог. Найпоширеніші типи помилок:

- Гіпотеза містить понятть, які не отримали емпіричної інтерпретації, і стає непридатною для перевірки.

- Она протирічить раніше установленым науковым фактам.

- Вона супроводжується великою кількістю можливих допущень і обмежень

- Гіпотеза не перевіряється на рівні теоретичних знань, методичної оснащеності і практичних можливостях дослідження.

- Гіпотеза не специфізована в тому сенсі, що в самому формулюванні слід вказати і спосіб її перевірки в даному дослідженні.

54. Типи шкал та їх класифікація за рівнем вимірювання

Проста номінальна шкала

Номінальна шкала слугує передумовою всіх шкальних процедур. Вона встановлює відносини рівності між явищами, які включені в один клас. Пункти шкали — еталони якісної класси¬фикации властивостей. У цій шкалі, кожному з пунктів якої дається детальна емпірична інтерпретація (по индикаторам кінцевого переліку відповідних професій), інтуїтивно вгадується деякий порядок: групи робочих перераховані у міру підвищення механізації праці і, можливо, у міру зростання кваліфікації. Проте інтуїція — не доказ. Шкала залишається неупорядкованою.

Частково впорядкована шкала

Ця шкала служить для встановлення відносин рівності між явищами в кожному класі і відношень послідовності в термінах ">" або "<" між декількома але не всіма класами (мінімум двома з п класів, де п>2). Вона зазвичай використовується як проміжний етап при розробці повністю впорядкованих шкал. Іноді, проте, ранжирувати ряд не вдається.

Порядкова шкала

Повністю впорядкована шкала найменувань встановлює відносини рівності між явищами в кожному класі і відношення послідовності в поняттях ">" і "<" між всіма без виключення класами.

Впорядковані номінальні шкали загальновикористовані при опитах громадської думки. З їх допомогою вимірюють інтенсивність оцінок якихось властивостей, суджений, подій, ступеня згоди або незгоди з запропонованими твердженнями.

Метрична шкала рівних інтервалів

Клас метричних шкал, на відміну від номінальных, встановлює відношення між пунктами не просто в поняттях більше-менше, але дозволяє фиксувати величину інтервалу. Відмітимо, проте, що використання метричних шкал в соціологічному дослідженні трапляється далеко не так часто, як порядкових.

Шкала інтервалів є повністю впорядкованим рядом із зміряними інтервалами між пунктами, причому відлік починається з довільно обраної величини.

Головна трудність в побудові таких шкал —обґрунтованість рівність або різниці дистанцій між пунктами

Шкала пропорційних оцінок

Тут ми маємо справу з ідеальною або абсолютною метричною шкалою, що нагадує шкалу рівних інтервалів, але з однією перевагою: відлік в цій шкалі починається не з довільної крапки, а зеэкспериментально встановленого нульового пункту. Для таких шкал застосовні рішуче всі операції з числами, оскільки можна визначити, на скільки або в скільки даний пункт на шкалі перевищує інший. Подібні шкали прийняті в точних науках, де нульовий пункт експериментально зафіксований.