Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на ГОСЫ!!!!!.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.12 Mб
Скачать

9. Дослідження проблем національних та етнокультурних процесів

Серед модерних меншин особливе місце посідають спільноти, які опинилися в Україні під тиском обставин, що пригнічують чи обмежують права людини на їхній батьківщині. Внаслідок цього в Україні з’явилися жителі низки конфліктогенних країн та регіонів - Кавказу, Середньої Азії, Афганістану, Близького Сходу, Іраку, Балкан, деяких африканських країн. В українському суспільстві склалася ситуація, коли постали нові й непрості проблеми інтеграції нових мігрантів (досить часто - нелегальних) у свою структуру. Цьому, безумовно, не сприяє також віддаленість мовна, культурна, конфесійна, звичаєва тощо існуючого суспільства з новоприбульцями.

У цьому контексті постає проблема кодифікації низки людей певної національності саме як меншин. Дійсно, коли така група нечисленна, розселена дисперсно, етнокультурно не зорганізована тощо, то відсутні базові критерії щодо її ідентифікації як меншини. У такому разі дійсно йдеться саме про групу чи, навіть, про окремих репрезентантів етносу. Подібна ситуація створює проблеми як для держави щодо їх інтеграції, так і для самих мігрантів у плані збереження їхньої національної ідентичності.

Всеукраїнський перепис 2001 р. зафіксував практично всі нові реалії та тенденції у формуванні етнічної структури українського суспільства. Даний перепис - перший всебічний, науково заангажований, об’єктивний образ сучасного українського суспільства, зокрема і його етнічної структури. Для повноти відображення останньої особливе значення мало те, що перепис відбувся у вільній, незалежній, правовій державі, в якій громадянам не було потреби приховувати свою власну національність. Так в Україні «з’явилися» етнічні групи, навіть десятки таких груп, яких не було в попередніх «всесоюзних» переписах. У цьому виняткова цінність результатів перепису, оскільки вони відображають повну етнічну палітру українського суспільства. Водночас перепис у черговий раз переконливо довів, що питомою більшістю населення України було і є етнічне українство.

В основу аналізу етнічної структури українського населення покладено етнічне походження його громадян, точніше - етнічна самоідентифікація громадян, що була зафіксована Всеукраїнським переписом 2001 року. Це дає змогу зрозуміти розмаїття суспільства, витоки і стан сучасної етнічної структури, визначити конкретні проблеми і шляхи інтеграції громадян неавтохтонних етносів в українське суспільство. Етнічне розмаїття взагалі найповніше, порівняно з географічним, расовим, культурним та іншими критеріями, відображено в системі класифікації існуючих мов. Саме цей принцип і є підгрунтям подальшої структуризації етнічної палітри України.

Центром етносоціології та етнополітики Інституту соціології НАН України, який працював під керівництвом чл.-кор. НАН України В.Б.Євтуха тад.і.н. В.П.Трощинського досліджено сучасний стан етнічних меншин України, їх соціальну динаміку, особливості функціонування як соціокультурних спільнот. Уточнено і розвинено теоретичні уявлення щодо істотних історичних, етносоціальних, етнок-рних та етнополітичних аспектів міжетнічних взаємодій, перспектив розвитку етноінтеграційних процесів в українському суспільстві (д.соц.н. Т.М.Рудницька, д.філос.н. Л.О.Аза).

За результатами соціологічних досліджень сучасних міграційних процесів д.соц.н. М.О.Шульгою опубліковано фундаментальну монографію "Велике переселення народів: репатріанти, біженці, трудові мігранти".