Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТИСЛИЙ КОНСП. ЛЕКЦІЙ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
983.55 Кб
Скачать

Питання 3. Свідомість як вищий рівень розвитку психіки. Свідомість і несвідоме.

Якісно новим етапом розвитку психіки з'явилася людська свідомість, що характеризується виділенням об'єктивних, стійких властивостей предметів і явищ дійсності і здійсненням на цій основі перетворення реальності.

До біологічних передумов виникнення свідомості відносять:

  1. наявність у вищих тварин досить розвинених форм психічного віддзеркалення дійсності, включаючи інтелект;

  2. наявність у тварин — предків людини кінцівок типа рук, що забезпечувало можливість створення елементарних знарядь тру­да і використання їх в конкретній ситуації;

  3. об'єднання предків людини в стада, що дозволяло їм краще захищатися від ворогів, надавати певну взаємодопомогу;

  4. поява у тварин "мови" як природженій здатності пере­дачи інформації, перш за все про свій внутрішній стан.

В той же час між психікою тварин і свідомістю людини існують принципові відзнаки.

По-перше, свідома діяльність людини виходить за рамки біологічних, інстинктивних відносинв до природи, частенько пригнічуючи їх (наприклад, в проявах героїзму: він визначається соціальними стосунками). Свідомість не формується поза людським суспільством. про що свідчать випадки виховання дітей людини тваринами.

По-друге, свідома діяльність людини визначається не лише безпосередніми, наочними враженнями про оточуючу дійсність. На відміну від тварин людина здібна до аб­страктному мислення, що робить її незалежною від конкретної си­туации. В результаті людина здатна не лише відображати зовнішні дії, але і передбачати їх. Більш того, вона може передбачати ре­зультати власного впливу на довкілля і з цією метою, зокрема, не лише виготовити, але і зберегти знаряддя праці що недоступно тваринам.

По-третє, більшість знань, умінь, прийомів поведінки людини не стільки є результатом індивідуального досвіду (як в тварин, як в більшості формуються шляхом засвоєння загальнолюдського досвіда у навчанні за допомогою вищої форми спілкування людської мови.

Основною умовою виникнення свідомості з'явилася трудова діяльність, що здійснюється людьми при спільному виготовленні і приміненні знарядь праці.

Робота над виготовленням знаряддя не визначається непосредствен­ными біологічними мотивами (наприклад, потребою в їжі) і набуває сенсу лише за наявності знання про майбутнє вживання знаряддя. Таким чином, з діяльності, направленої на безпосередньое задоволення потреби, виділяється спеціальна дія, яка набуває сенсу лише надалі, тобто діяльність на­чинает носити свідомий характер.

В процесі трудової діяльності руки при­обрели, що активно діють, нові функції, властиві лише людині, перш за все функ­ции активного дотику. Це, у свою чергу, зробило великий вплив на розвиток мозку і ускладнення його структури.

Під час спільної трудової діяльності люди неминуче всту­пали в спілкування, яке було викликано необхідністю передавати ин­формацию, що позначає не стан (як у тварин), а предмети включені в дану діяльність. Це привело до виникнення язы­ка — системи знаків, що позначають предмети, їх якості і взаимо­связи, що сприяло створенню світу внутрішніх понятті і приоб­ретению навиків передачі накопиченої інформації

Тому поряд з працею мова є основним чинником формування свідомості.

Таким чином, свідомість можлива при одночасному возникнове­нии мови в процесі праці.

Структура свідомості, по А. Петровському [8], містить:

  • сукупність знань про навколишній світ (тому свідомість розуміється як особлива форма віддзеркалення):

  • відмінність суб'єкта і об'єкта і відношення суб'єкта до об'єкту. Толь­ко людина (суб'єкт, тобто носій активності) виділяє і про­тиставляє себе навколишньому світу (об'єкту, бо вона єдина серед живих істот здібна до пізнання самої себе. тобто до самопізнання;

  • можливість цілеполягання діяльності, в процесі якої людина приходить до результату, який вона уявляла до діяльності.

Значна частина знань, стосунків, складових внутрішнього світу людини, не усвідомлюється нею, тобто лежить в області несвідомого. Р. Грановська [3] виділяє зону ясного усвідомлення, в якій відбивається лише мала частина сигналів, що поступають із зовнішнього і внутрішнього середовища організму. Сигнали, що попали в зону ясного усвідомлення, використовуються людиною для свідомого вирішення проблеми. Як тільки таке ре­шение знайдене, управління поведінкою передається в сферу безсвідомого, а свідомість визволяється для вирішення знов виникаючих про­блем. Таким чином, значна частина сигналів використовується орга­нізмом для регулювання своєї життєдіяльності на передсвідомому рівні.

По 3. Фрейду [10], до несвідомого відносяться не стільки про­цеси, до яких не привернена увага людини, скільки пережива­ния, що пригнічуються свідомістю в разі конфлікту їх з багаточисельними соціальними заборонами і що витісняються в підсвідомість. В усвідомленні і переоцінці переживань, що турбують людину, по методиці психоана­лиза вирішальна роль належить мові, оскільки будь-який процес може стати усвідомленим, якщо його назвать—вербалізувать (від латин, verbalis — словесний).

До класу неусвідомлюваних психічних явищ відносять також надін-дивідуальні, надсвідомі явища, які є, на думку А Асмолова [1]. не що інше, як поле значень, існуючих у формі ритуалів, церемонії, різних соціальних символів і норм, у формі опредмечених в процесі діяльності в знаряддях праці схем дії (колективне свідоме по До. Юнгу). Організовуючи свою діяльність і поведінку відповідно до поля значенні, люди тим самим безперервно підтверджують реальність своє існування

Сфери свідомості і несвідомого вичерпують собою поняття пси­хики людини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]