Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТИСЛИЙ КОНСП. ЛЕКЦІЙ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
983.55 Кб
Скачать
  1. педагогічні вимоги: пряме (характеризується такими ознаками, як інструктивна, рішучість, і виявляється у виді вказівок, можливо, наказу) і опосередкована (опира­ется на сформованість у вихованців мети, переконань і виявляється у виді прохання, поради, натяку і ін.);

  2. Громадська думка колективу;

  3. метод приучіния—организація планомірного і регулярного виконання вихованцями певних дій з метою їх пе­рехода у форми суспільної поведінки;

  4. створення виховуючих ситуацій (спеціально створених педа­гогічних умов).

До III групи входять методи стимулювання діяльності і поведінки. До них відносяться методи заохочення, засудження.

IV група охоплює методи контролю і самоконтролю, самооцен­ки діяльності і поведінки. Володіючи системою методів виховання, пе­дагог може у кожному конкретному випадку вибрати ті з них, які, на його думку, будуть самими раціональними.

Як писав С. Сухомлінський, якнайкращий метод—тот, що йде від душі педагога. Він підкреслював: «Виховуємо ми не тими або іншими методами або прийомами, а особистістю. Без одухотворіння живої думки і пристрастю педагога метод залишається мертвою схемою».

Проте методи виховання не можна вибирати довільно. Будучи дуже гнучким і тонким інструментом дотику до особистості, ме­тод виховання завжди звернений до колективу, використовується з врахуванням його динаміки, зрілості, організованості. Це означає, що вибір мето­дов підкоряється ряду закономірностей і залежностей, серед яких первинне значення мають мета, зміст і принципи виховання, конкретне педагогічне завдання і умови.

Значне місце у виховному процесі займає колектив. Реалізація досягнень кращих студентів і студентських груп в підвищенні якості учбової праці дозволяє використовувати ряд методів і прийомів, які можуть сприятливо впливати не лише на розвиток особистості, але і колективу в цілому. Серед них, зокрема, скспільна думка колективу — випробуваний засіб формування по­зитивних якостей особистості, одна з рушійних сил виховання мо­лодого фахівця.

Однією з найбільш продуктивних форм виховання в колективі є колективна творча справа (КТС), психологія якої в пе­дагогической літературі відома як методика І. Іванова.

Колективне творча справа—це інтегрована форма виховної роботи, заснована на творчій діяльності вихованців. Вона передбачає активну участь вихованців в плануванні, організації і проведенні виховного заходу, а також аналізі проведеної роботи. Метою КТС є формування това­риських стосунків в колективі, розвиток взаємної допомоги, формування умінь діяти разом, враховуючи інтереси і бажання то­варищів по групі, прояв активності і самостійності в при­йнятті рішень і їх виконання.

Колективна творча справа організовується, як правило, в шість етапів:

  1. попередня робота вихователя з колективом: створення пер­спективи цікавої і потрібної справи;

  2. колективне планування—створення мікрогруп для ироблення пропозицій, обговорення їх спочатку в мікрогрупах, а потім на загальних зборах колективу;

  3. підготовка КТС—вибір Ради справи для спільного керівництва підготовчою роботою, куди входять представники від кожної мік­рогрупи і старших організаторів. Рада конкретизує план ра­боти, здійснює контроль за ходом підготовки і проведення справи, обмін досвідом, регулює дії учасників;

  1. етап проведення КТС, на якому реалізується намічений план;

  1. колективне підведення результатів (підсумків)—оговорення результатів КТС, з'ясування позитивного і негативного, побажання на майбутнє;

  2. етап післядії—роздуми педагога про ефективність і доцільність проведеної справи, аналіз методичних підхо­дів і рішень.

Колективні творчі справи можуть бути всілякими і вклю­чать в себе ігри і розваги.

Таким чином, використання різних форм і методів виховної роботи забезпечує потреби особистості в творчій са­мореализації, здобуття додаткових умінь і навиків по інте­ресам, інтелектуальний і духовний розвиток, підготовку її до актив­ной професійної і суспільної діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]