Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТИСЛИЙ КОНСП. ЛЕКЦІЙ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
983.55 Кб
Скачать

Питання 3. Система педагогічних наук. Зв'язок педагогіки з іншими науками.

Сучасна педагогіка пройшла довгий шлях розвитку і перетворилась в розгалужену систему наукових знань з чітко вираженими галузями, яких налічується близько двадцяти. Їх кількість мо­же зростати залежно від соціальних потреб. Але всі галузі спираються в цілому на структуру і принципи загальної педагогіки. Вони є "дочірніми", хоча і самостійними науками. Умовно їх підрозділяють на загальнопедагогічніх і функціональні.

До загальнопедагогічних наук відносяться:

  • дошкільна педагогіка;

  • педагогіка школи; соціальна педагогіка;

  • превентивна педагогіка;

  • спеціальна педагогіка (дефектологія), яка вивчає навчання і виховання дітей з певними фізичними недоліками: сурдо­педагогіка — навчання і виховання глухонімих; тифлопедагогіка—обучіння і виховання сліпих і слабозрячих дітей; олігофрено­педагогіка — навчання і виховання розумово відсталих дітей.

Окремо стоїть порівняльна педагогіка — наука про порівняння систем педагогічної освіти в різних країнах з вітчизняною системою освіти.

Історія педагогіки — наука про історично обумовлених педагогічних системах минулого, про вклад видатних корифеїв педагогічної думки в скарбницю світового педагогічного досвіду.

Функціональними педагогічними науками є:

  • педагогіка вищої школи, у тому числі технікумів і коледжів;

  • педагогіка про­фесійно-технічної освіти;

  • військова педагогіка;

  • педаго­гіка інженерна, медична, культурно-освітня;

  • педагогі­ка підвищення кваліфікації і перекваліфікації фахівців, керівних і робочих кадрів.

Останніми роками отримала розвиток педагогіка народознавства, в якій відбита система фундаментальних знань про конкретний на­род, особливостях його життя і трудової діяльності, національного характеру, світогляду, історико-культурному досвіді, у тому числі вихованні, способі життя, вихованні в сім'ї. Педагогіка народознавства включає етнографію, народну педагогіку, вивчення народ­ных етичних і національних традицій, звичаїв, обрядів і тому подібне.

Педагогіка як наука має свої джерела. До них відносяться перш за все праці класиків педагогіки, монографії і статті видатних вчених-педагогів — Д. Ушинського, С Сухомлінського, Я. Корчака, роботи вчителів-новаторів 80-х років С. Шаталова, М. Щетініна, С. Лисенкової, Е. Ільіна і ін. Серед джерел педагогічних тео­рій виділяють праці вчених радянського періоду А. Арсеньєва, Н. Бол­дирєва, С. Гмурми, І. Каїрова, Н. Гончарова, Ф. Корольова і ін.

Джерелами практичної педагогіки є художні твори про дитинство, школу, вчителів. Значну роль в збагаченні педагогіки новими ідеями, положеннями грають журнальні статті відомих педагогів-вчених, а також педагогів-практиків.

Як відомо, об'єктом виховання є зростаюча і развива­юча людина. Тому для педагогіки виключно великі зна­чение мають її зв'язки з іншими науками, що вивчають людину в різних аспектах: філософією, соціологією, етикою, естетикою, економікою, психологією, фізіологією, генетикою, гігієною, математикою і ін.

Педагогіка запозичує і інтерпретує стосовно предмету свого дослідження ідеї інших наук, що допомагають глибше проникати в суть процесу виховання, розробляти його теоретичні ос­нови. Так, філософські ідеї допомагають визначити методологічну основу педагогіки, вихідні позиції в теоретичних дослідженнях. Соціологія, етика, естетика, розглядаючи виховання як чинник суспільного розвитку, етичного і естетичного прогресу, служать методологічною основою для педагогічних досліджень.

Ідеї психології, фізіології, гігієни, генетики і інших наук слу­жать основою для розробки конкретних педагогічних проблем. Наприклад, психологічні ідеї широко використовуються при розробці за­кономірностей розвитку особистості, організації пізнавальної діяльності тих, що вчиться в учбовому процесі. Фізіологія допомагає розкрити наукові основи тих процесів, які відбуваються в людині під впливом зовнішніх умов і сприяють формуванню умінь і навиків.

Таким чином, вивчення ідей всіх антропологічних наук допомагає педагогіці глибше і всебічно досліджувати закономірності виховання. К. Ушинський писав: "Якщо педагогіка хоче виховувати людину в усіх відношеннях, то вона повинна раніше взнати її теж в усіх відношеннях" [9].

Другим аспектом зв'язку педагогіки з іншими науками є твор­че використання їх методів дослідження. Наприклад, метод експе­рименту запозичений педагогікою з психології і соціології, статис­тичні методи—з математики і тому подібне. Відзначимо, що педагогіка також впливає на розвиток цих наук. Наприклад, теоретичні положення про виховний колектив, розроблені А. Макаренко, роблять великий вплив на розвиток цієї проблеми в психології, етиці, філосо­фії, соціології.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]