Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТИСЛИЙ КОНСП. ЛЕКЦІЙ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
983.55 Кб
Скачать

Питання 2. Основні етапи становлення психології як науки.

Хоча як самостійна наука психологія існує трохи більше століття, коріння її вирушає в глибину століть.

Перші психологічні уявлення позначилися на стародавньому світі у зв'язку із спробами мислителів того часу дати відповідь на питання: що таке душа? При цьому виділилися різні підходи до вивчення сущ­ності душі—матеріалістиний і ідеалістичний.

Прихильник першого підходу Демокріт (близько 460-370 до н. е.) стверджував, що душа складається з рухливих атомів, які приводять тіло в рух. Із смертю тіла гине і душа.

Платон (428-348 до н. е.), навпаки, стверджував, що душа бессмерт­на. Мета душі—пізнання ідей, які існують вічно і самі по собі, утворюючи особливий мир, що протистоїть світу матерії.

Ідеї античних філософів були систематизовані і розвинені Арістотелем (384-322 до н. э.) в трактаті "Про душу". Цей трактат був першою власне психологічною працею, у зв'язку з чим Арістотеля часто називають засновником психології. У його представленні душа— безтілесна суть живого тіла, за допомогою якої людина відчуівє і мислить.

В середні віки в результаті посилення позицій релігії душа розглядається в основному як божествений, надприродний початок, яка керує людиною в її пошуках вищого сенсу життя.

В той же час накопичується знання про анатомо-фізіологічні осо­бливості організму людини як одніє з основ психіки. У зв'язку з цим особливо слід зазначити діяльність арабських вчених Ібн-Сини (Авіценни, 980-1037), Ібн-Рушди (Аверроеса, 1126-1198), а також видатного діяча епохи Відродження Леонардо да Вінчі (1452-1519).

Другий етап в становленні психології пов'язують з розвитком природних наук в XVII ст, коли ведучі вчені того часу намагалися сформувати нові уявлення про світ і людину, розглядаючи психологію як науку про свідомість. Так, французький вчений Р. Декарт (1596-1650) в своїх працях зробив спробу розкрити механізми поведінки людини, використовуючи як аналог закони механіки і ввівши нове поняття —"рефлекс".

Душа, по Декарту, прирівнювалася до свідомості як здатності індивіда шляхом самоспостереження, або інтроспективної (від латів. introspekto— дивлюся всередовищану), отримувати знання про власні психічні явища.

Велику роль в розвитку психології на цьому етапі зіграли вчені Б. Спіноза (1632-1677) і Г. Лейбніц (1646-1716), які розробляли питання про співвідношення фізіологічного і психічного, а також Дж. Локк (1632-1704), який ввів в психологію поняття асоціації (від латів. associatio—поєднання, в'язка) — зв'язку між явищами, при якому виникнення одне з них викликає появу іншого.

Саме це поняття було покладене в основу виниклої в XVIII ст асоціативної психології (Д. Гартлі, 1705-1757), в рамках якої затверджувалося, що нервова система підкоряється фізичним законам і, отже, явища свідомості утворюються шляхом асоціації (меха­нической в'язки) простіших елементів.

У цей же період Г. Коніський (1717-1795) вказував на активний ха­рактер відображення психікою об'єктивної реальності.

Г. Сковорода (1722-1794) необхідною умовою пізнання дейст­вительности вважав пізнання людиною себе, своїй суті.

Початком третього этапу—становления психології як самостійної експериментальної науки — можна вважати 60-70-і роки XIX ст, коли в психологію прийшов експеримент. Розвиток експерименталь­ної психології пов'язують перш за все з німецьким ученим В. Вундтом (1832-1920), що відкрив в 1879 р. першу в світі психологічну лабораторію.

На основі накопичених експериментальних даних, робіт І. Се­ченова (1829-1905), І. Павлова (1849-1936), 3. Фрейда (1856-1939) і багато інших видатних вчених був зроблений висновок про неможливість обмеження предмету психології однією свідомістю, використання асоціацій як універсальної категорії, що пояснює всю психічну діяльність.

Це привело до виникнення в XX ст декількох нових напрямів психології, кожне з яких по-своєму визначало, що ж повинна вивчати ця наука: поведінку, несвідоме і ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]