Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТИСЛИЙ КОНСП. ЛЕКЦІЙ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
983.55 Кб
Скачать

Питання 5. Завдання педагогіки на сучасному етапі розвитку суспільства. Державна національна програма «Освіта» (Україна ххi століття).

У 1993 р. в Україні прийнята Державна національна про­грамма "Освіта" (Україна XXI століття) [3]. Програма розрахована була на перебудову освіти до 2000 р. і в перспективі на початок XXI ст. Мета програмы—створити життєздатну систему безперервного навчання і виховання, забезпечити можливості постійного ду­ховного самовдосконалення особистості, сформувати інтеллек­туальний і культурний потенціал як найвищу цінність нації.

У програмі визначені стратегічні завдання реформи освіти в Україні: відродження і перебудова національної системи освіти як найважливішої ланки виховання свідомих громадян Ук­раїни, формування освіченої творчої особистості; виведення освіти в Україні на рівень світових стандартів шляхом корінного реформування його концептуальних, структурних і організаційних систем. Передбачалося створення на рівноправних принципах недержавних учбово-виховних установ, а також глибока демократизація традиційних учбово-виховних закладів.

Визначені також пріоритетні напрями, основні шляхи і принципи реформування освіти, у тому числі і середньої ланки освіти, а саме трудової і спеціальної підготовки в коллед­жах, технікумах, національного виховання як дітей, так і дорослих, головною метою якого є придбання молодим поколінням соціального досвіду, формування високої мовноїі духовної куль­тури, опанування української мови.

Окремі розділи програми присвячені питанням післядипломного навчання—аспірантурі, докторантурі, підвищенню кваліфікації, перепідготовці кадрів (курсовій перепідготовці і перенавчанню на іншу спеціальність).

Таким чином, була закладена нова, фундаментальна основа пере­будови освіти України, і перед педагогікою встало питання про рішення нових проблем, а саме:

  • вивчення суті і закономірностей розвитку і формування особистості в умовах спеціально організованого учебно-виховного процесу;

  • розробки наукових основ національної освіти в сучасних умовах;

  • вивчення умов і шляхів взаємозв'язку всіх компонентів системи виховання;

  • вивчення підготовки вчителів з врахуванням тривалої перспективи;

  • вивчення і поширення передового педагогічного досвіду.

Питання 6. Роль і місце педагогіки в системі підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації сучасних фахівців.

На сучасному етапі розвитку суспільства темпи оновлення педа­гогічних технологій значно випереджають знання активно працюючих людей. У зв'язку з цим сьогодні будь-якому фахівцеві, і ті, що особливо працюють з людьми, необхідно постійно підвищувати і вдосконалювати свої знання і тим самим підтримувати на належному рівні здатність виконувати свої функції.

Велика роль педагогіки як науки у вирішенні багатьох проблем безпереовної освіти, і в період післядипломної освіти. Даний предмет допомагає реалізувати системний підхід управління діяльністю як управлінського апарату, так і працівників. Це дозволить удосконалювати уміння і тим, і іншим, класифікувати і групувати різні частини трудових процесів, використовувати раціональні методики, оптимальні технології планування, виконання роботи, а також здійснювати контроль за її якістю.

Педагогіка допомагає підвищувати підготовку педагогічних кадрів регіону, розкриваючи форми, методи, нові технології переорієнтування фахівців на сучасне бачення учбово-виховного процесу, а також сприяє створенню нових експериментальних шкіл, ліцеїв, коледжів. Як предмет вона є невід'ємною час­тиною процесу навчання в інститутах по підвищенню кваліфікації або перепідготовці кадрів. Педагогіка розглядає підготовку і пере­підготовку фахівців як єдине ціле, розкриває закономірності, принципи, цілі, знайомить слухачів з формами і прийомами співробітництва педагогів з тими, що навчаються, розкриває можливості для удосконалення діяльності педагогів і поступового досягнення більш високого рівня роботи і вдосконалення її стилю. Розглядаючі питання демократизації, гуманізації, гуманітаризації учбово-виховного процесу, педагогіка сприяє виробленню нових підходів до системи безперервної освіти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]