Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТИСЛИЙ КОНСП. ЛЕКЦІЙ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
983.55 Кб
Скачать

Питання 2. Становлення педагогіки як науки. Внесок вітчизняних вчених у розвиток педагогіки.

По характеру системи педагогічних знань виділяють три періоди розвитку педагогіки як науки.

I період — педагогічні знання донаучного періоду, система­тизовані на основі емпіричного досвіду виховання і освіти у формі народної мудрості поколінь. У сучасних умовах систе­му цих знань відносять до народної педагогіки, основою якої є родинне і суспільне виховання, народна творчість, народ­ная мудрість, що знайшла віддзеркалення в афоризмах, крилатих словах, за­повідях, казках, прислів'ях і приказках, традиціях і звичаях народу.

I I період — виникнення теоретичних педагогічних кон­пцій для побудови цілісної системи світської освіти. Цей період характеризується перш за все педагогічними ідеями і поло­жениями, що містяться у філософських системах старовини. Думки про виховання людини, формуванні її особистості знаходимо у фило­софських працях Конфуція (Древній Китай), Сократа, Платона, Арісто­теля, Демокріта (Древня Греція), Квінтіліана (Древній Рим), чия праця "Про виховання оратора" довгі роки служила основним посібником з пе­дагогіки, по якій учили у всіх риторичних школах.

В період середньовіччя педагогічні ідеї розвивалися в рамках богослів’я—теології. В цей час виник томізм (на ім'я відомого теолога Хоми Аквінського), який пізніше знайшов відображення у фи­лософській думці вчених багатьох західних країн.

У епоху Відродження педагогічні думки про виховання знайшли відображення в роботах філософів раннього соціалізму-утопізму Ф. Раб­ле, М. де Монтеня, Т. Мора, Т. Кампанелли, де Фельтре, Э. Роттердам­ського.

Педагогіка як наука була виділена з філософії на початку XVIII ст. англійським філософом Ф. Беконом, який в праці "Про гідність і примноження наук", перераховуючи існуючі науки, назвав педаго­гику як окрему від філософії науку.

Але самостійний розвиток педагогіки як науки пов'язаний з ім’ям чеського вченого Я. Коменського, автора "Великої дидактики". У своїх трактатах він виклав погляди на роль освіти, підходи до визначення змісту, принципів, форм і методів навчання. Він науково обгрунтував класно-урочну систему навчання, яку відразу почали широко застосовувати в братських школах в Україні, Білорусії і використовують до цих пір.

Відзначимо, що Україна в цей період переживала розквіт державності, школи, педагогіки. Тут розвивалися д’ьяківські, церковно-парафіяльні, братські, січеві, козацькі і полкові школи. Серед­ню ланку освіти представляли слов'яно-греко-латинські школи і колегіуми, вищу—академії (Києво-Могилянська, Острожська).

У цей період видаються педагогічні праці І. Гизеля "Синопсис", М. Смотріцкого "Граматика словенська", Е. Славінецкого "Граждан­ство звичаїв дитячих", Ф. Прокоповича "Перше навчання отрокам" і ін.

В період розвитку капіталізму педагогічні концепції розробляли вчені різних країн: у ФРАНЦІЇ—Д. Дідро, До. Гельвецій, Же. Ж. Руссо, автор відомого твору "Еміль, або про виховання", в ШВЕЙЦАРІЇ—І. Песталоцці, автор творів "Лінгард і Гертру­да", "Книга для матерів" і ін., в ГЕРМАНІЇ—А. Дістервег, автор видатної праці "Керівництво для німецьких вчителів". Основна ідея про­светителів кінця XVIII—початку XIX ст. полягала в тому, щоб виділити головне у вихованні—створення найбільш сприятливих умов для розвитку природних завдатків дитини.

Серед українських просвітителів виділимо Г. Сковороду, який виступав проти церковно-схоластичного і феодально-аристократи­чного виховання. У своїх творах він відстоював ідеї природовідповідного виховання, викладання на рідній мові, все­бічного розвитку дитини, а також прагнув зробити освіту доступною для всіх прошарків суспільства.

Особливий внесок у розвиток педагогіки як науки вніс Д. Ушинський. Його праці "Про народність в суспільному вихованні", "Людина як предмет виховання" розкривають класичні педагогічні ідеї. Головні з них—пізнання закономірностей виховання, процес формування людини в людині, гуманізм і демократизація системи навчання і виховання, психолого-педагогічні снови уроку і ін. По створених ним підручниках для початкової школи "Дитячий світ" і "Род­ноє слово" виучувалися багато поколінь.

Ідеї народності у вихованні розвивали такі українські педаго­ги, як О. Духновіч ("Народна педагогія"), І. Бертішевський ("Педаго­гия російська").

Цей період характеризується також педагогічними ідеями М. Ло­моносова, Т. Шевченка, І. Франко, П. Грабовського, М. Коцюбінського, Л. Українки, А. Герцена, С. Белінського, М. Добролюбова, Н. Чернишев­ського, Н. Драгоманова, Н. Пірогова, Л. Толстого, С. Русової, X. Алчевської і ін.

III період — становлення і розвиток сучасної педагогіки як наукової системи, методологічною основою якої став діалек­тичний підхід до теорії розвитку особистості, суспільства, людства, цілісний всебічний підхід до формування особистості, представ­лений працями таких відомих сучасних педагогів і психологів, як А. Макаренко, С. Сухомлінськйй, С. Шацький, А. Пійнкевіч, М. Пестрак, С. Чавдаров, Г. Костюк і багато інших. Їх концепції відобразили нові підходи до виховання всебічно розвиненої особистості в коллективі засобами колективної праці і тому подібне

Великий внесок у розвиток сучасної педагогіки внесли вчителі-новатори (Н. Гузік, Е. Ільін, М. Щетінін, С. Шаталов). Вони висунули ідею нових взаємин з учнями в процесі навчання і виховання, розробили теорію співпраці педагога і тих, хто навчається , апробовували на практиці ідеї навчання без примусу, навчання з випередженням, великими блоками, нові форми роботи, формування інтелектуального фону класу на основі диференціації і індивідуалізації навчання виходячи з того, що кожен, хто виучується — особистість, індивідуальність зі своїми можливостями і завдатками.

Таким чином, в своєму розвитку педагогіка спирається:

  • на педагогічну спадщину минулого (багато ідей вчених минулих століть актуальні і сьогодні);

  • на сучасні педагогічні дослідження (вони збагачують пе­дагогічну думку новими ідеями);

  • на передовий педагогічний досвід (дає можливість виявити певні закономірності, висунути нові теорії, концепції).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]