Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТИСЛИЙ КОНСП. ЛЕКЦІЙ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
983.55 Кб
Скачать

Питання 4. Місце психології в системі наук. Галузі психологічної науки.

Займаючи важливе місце в системі наук про людину, психологія тісно взаємозв'язана з іншими науками.

Так, довгий час будучи одним з розділів філософії, психологія неминуче узяла з цієї науки принципово важливі теоретичні положення, що визначають підхід до рішення проблем. Таким чином, філософія є методологічною основою психології.

Очевидний зв'язок психології з природними науками—биологією, фізіологією, хімією, фізикою і ін., за допомогою яких можна вивчити фізіологічні і біологічні процеси мозку, які лежать в основі психіки.

Психологію зближують з гуманітарними науками (соціологією, історією, мовознавством, мистецтвознавством і ін.) вивчення взаємодії особистості і її найближчого оточення; інтерес до особливостей психічного, душевного складу людини в різні історичні епохи; роль мови в культурному і психічному розвитку людини, про­блема творчості.

Не менш очевидний зв'язок психології з педагогікою. Ефективно виучувати і виховувати можна лише на основі знання закономірностей, по яких розвивається психіка людини.

Багатообразні зв'язки психології з медициною. Спільні точки зіткнення ці науки знаходять у вивченні проблеми порушення психічної діяльності, психологічному обгрунтуванні особливостей взаємодії лікаря і пацієнта, діагностиці і лікуванні ряду захворювань.

Взаємозв'язок психології і технічних наук виявляється, з одного боку, у виявленні оптимальних психологічних умов взаємодії людини і машини, з іншої — в розробці технічних засобів, приладів для вивчення проявів психіки.

Структура сучасної психології включає широкий круг галузей психологічної науки.

Особливе місце серед психологічних дисциплін займає загальна психологія, яка вивчає принципові теоретичні питання, що встають перед психологічною наукою в цілому: що таке психіка; по яких законах вона розвивається; які критерії розвитку психіки і ін.

Основні питання, що вивчаються загальною психологією, конкретизиру­ются в приватних галузях психологічної науки.

Так, взаємозв'язок мозку і психіки вивчається в психофізіології і нейропсихологии. Проблеми розвитку психіки від тварин до людини розглядаються порівняльною психологією і зоопсихологією, розвиток психіки людини вивчає вікова психологія, відхилення в психічному розвитку — спеціальна психологія.

Вплив соціуму на психічний розвиток особистості, закономірності формування і розвитку спільності людей є предметом соци­альной психології.

Психологія праці вивчає психологічні закономірності трудо­вої діяльності.

Кожна з цих галузей включає ряд більш приватних дисциплін. Наприклад, психологія праці служить основою для розвитку галузей психологічного знання, що мають відношення до конкретних видів діяльності людини, — інженерній психології, медичній психології, юридичній психології і ін.

На базі цих галузей будується практична психологія, до сфери діяльності якої відносяться розробка рекомендацій і безпосередня робота з людьми і групами на основі психологічної диаг­ностики їх проблем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]