Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тацій, Рогожин, Гончаренко - Історія держави і...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
4.51 Mб
Скачать

1 Там само — 1940 — /л 28

* СЗ УССР. — 1934. — № 33. — Ст. 267.

320

1 Історія адвокатури України — к. 1992. — с 32.

: Шаповал Ю. І Україна 20—50-х років. Сторінки ненаписаної історії. — К., 1993. — С 152

н ЧИ 321

Розділ 3. Держава і право України в період тоталітарно-рспресилпого режиму

§ б. Основні риси розвитку права

* * *

30-ті роки в історії держави і права України стали періодом формування і зміцнення сталінського тоталітарно-репресивного ре­жиму, який, використовуючи державний механізм як узурпований інструментарій влади, здійснював абсолютний контроль над усіма галузями (сферами) суспільного життя. При цьому перевага відда­валася репресивним методам та формам забезпечення практичної реалізації сталінської політики у поєднанні з широким використан­ням соціальної міфології та маніпулятивних методів впливу на ма­си й особистість1. Основними проявами такої організації були: реп­ресивність політичних інститутів, заснованих на моноідеології, мо­нополізації влади та інформації, перманентному підсиленні напру­женості, мілітаризації суспільного життя; утвердження та функ­ціонування тоталітарно-репресивного режиму в Україні, що здійс­нювалося шляхом «більшовизації» та «сталінізації» України, акти­вністю мігрантів-місіонерів комуністичної ідеї та місцевих політи-ків-пристосуванців, люмпенізованих осіб, втягнутих у цей процес як загальним плином подій, так і під впливом інтенсивної соціаліс­тичної соціальної демагогії2.

В Україні відбувався процес створення могутнього, розгалу­женого, бюрократичного апарату, зрощення партійного апарату з державним, воєнним, господарським, з верхівкою громадських, на­укових, творчих організацій і засобів масової інформації. З цією ме­тою у складі апаратів ЦК ВКП(б) і ЦК республіканських компартій створювалися управління кадрів з відділами за галузями держав­ного управління, економіки, суспільного життя й управління пропа­ганди та агітації, які контролювали усі сфери державного управ­ління, економіку, культуру, мистецтво, освіту і розподіляли та пе­рерозподіляли між ними «номенклатурні кадри». У такий спосіб у державні структури було інтегровано партійний номенклатурний апарат.

Сформувалася система вождизму, за якої державний апарат різного рівня фактично підпорядковувався відповідним партійним лідерам, і передусім генсеку-диктатору Сталіну. «Чистки» та періо­дичні «проціджування» номенклатурних лав були засобом підтри­мання відданості номенклатури диктатору. Головні важелі влади і опора диктатора — об'єднаний номенклатурний управлінський

апарат, служба безпеки, засоби масової інформації. Усе це значною мірою маскувалося соціальною і політичною демагогією, прийнят­тям таких демократичних за формою конституцій, як Конституція СРСР 1936 р. та Конституція УРСР 1937 р.

Жорсткість економічного і політичного режиму створила мож­ливість форсованими темпами вирішувати деякі пріоритетні еконо­мічні проблеми, насамперед спрямовані на будівництво «соціаліз­му». Це був сталінський «великий стрибок». Проте він був досягну­тий за рахунок соціальних проблем, низького життєвого рівня народу: насильницька колективізація на селі, форсування індуст­ріалізації, режим найсуворішої економії, скорочення споживання, масове використання праці ув'язнених.

До вирішення цих завдань було пристосоване законодавство України 30-х років. Право надавало .обов'язкової сили партійним рішенням з проблем «соціалістичного будівництва». Ці рішення, як правило, передували прийняттю того чи іншого правового акта. До­сить поширеними були також спільні партійно-державні акти, най­частіше — спільні постанови ЦК більшовицької партії та радянсь­кого уряду.