Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тацій, Рогожин, Гончаренко - Історія держави і...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
4.51 Mб
Скачать

§ 7. Становлення радянського права

днього слідства та прийняти такі справи безпосередньо до свого провадження. Безперечно, такі дії означали порушення принципу законності та демократії в судочинстві.

Наркомюст УСРР видав низку циркулярів, які сприяли при­скоренню попереднього слідства. Так, 29 лютого 1920 р. оприлюдне­но циркуляр «Про прискорення провадження попереднього слідст­ва», згідно з яким слідство мало бути закінчене протягом одного місяця з дня винесення особливим народним слідчим постанови про притягнення обвинуваченого до відповідальності.

Щодо політичних «злочинців» попереднє розслідування по­винно було провадитися протягом 48 годин.

Ревтрибунали не були зв'язані обмеженнями стосовно спосо­бів судового розслідування, не були стиснені формальними доказа­ми Від їхнього рішення залежало визнати за обставинами справи ті чи інші докази достатніми, чи вимагати додаткових від окремих громадян та установ. При оцінюванні доказів, як і при визначенні покарання, члени ревтрибуналів керувалися декретами уряду, а також своєю революційною правосвідомістю.

Тимчасове положення від 20 лютого 1919 р. не передбачало ін­ституту касаційного оскарження вироків, винесених ревтрибунала­ми, допускалося лише подання клопотання про помилування та по­м'якшення покарання. Цю прогалину було усунуто декретом Рад-наркому УСРР від 16 квітня 1919 р. «Про утворення Верховного Касаційного Суду». Встановлено, що касаційному оскарженню під­лягали усі вироки трибуналу, за винятком вироків, винесених вер­ховним ревтрибуналом при ВУЦВК. Крім перегляду вироків, що не набули чинності, з середини 1919 р. дозволявся також перегляд ви­років, що набрали законної сили.

Дещо іншим був порядок розгляду справ у народних судах. Попереднє розслідування у справах, підсудних їм, здійснювалося у формі дізнання або попереднього слідства. Тимчасове положення визнавало обов'язковим провадження попереднього слідства тільки у справах про посягання на життя, зґвалтування, заподіяння тяж­ких тілесних ушкоджень, розбої, грабежі, підлог документів та підроблення грошових знаків, тобто у кримінальних справах, які розглядалися за участі шести народних засідателів. Але Тимчасове положення надавало суддям право приймати такі справи для без­посереднього розгляду по суті, якщо народний суддя визнавав про­ведення попереднього слідства необов'язковим. Отже, народним суд­дям надавалися широкі права в стадії попереднього слідства: саме від розсуду народного судді залежало провадження попереднього слідства в конкретних справах. Він мав право особисто проводити

194

попереднє розслідування у будь-якій кримінальній справі. Нареш­ті, народний суддя розглядав скарги на дії слідчих. Народні засіда­телі мали однакові права з народними суддями.

Участь у процесах обвинувачення та захисту була обов'язко­вою при розгляді справ про найтяжчі злочини. Судові засідання, як правило, були відкритими. При вирішенні справ народний суд керувався декретами уряду, інтересами революції та правосві­домістю.

Основні риси цивільно-процесуального права. Спори про ци­вільне право вирішувалися тільки в судах1. Потерпілому, який за­знав шкоди та збитків від злочину, підсудного ревтрибуналу, нада­валося право пред'являти цивільний позов через народний суд або при розгляді кримінальної справи, або після закінчення криміналь­ної справи в порядку цивільного судочинства.

У період воєнного комунізму цивільний майновий оборот був майже відсутній, а частка цивільних справ у судах — невелика. Цивільні спори в народних судах розглядалися рідко і зводилися до незначних за розмірами претензій між окремими громадянами. Внаслідок заборони операцій з нерухомістю, вилучення з цивільно­го обігу багатьох предметів домашнього вжитку та переходу до планового розподілу продуктів була майже усунута можливість за­стосування стягнень та задоволення претензій окремих осіб. Цим пояснюється порівняно незначна кількість спеціальних норматив­них актів, що регулювали цивільне судочинство.

* ♦ ♦

Таким чином, аналіз державного ладу і правової системи ра­дянської України в період з кінця 1917 р. до кінця 1920 р. свідчить, що внаслідок установлення радянської влади, громадянської війни та воєнної інтервенції тут утвердилась військово-пролетарська ди­ктатура, точніше — воєнно-більшовицька партійна диктатура, ос­новними рисами якої були:

1) керівна роль більшовицької партії у державному будівниц­ тві, ліквідація з цією метою політичного плюралізму і, як наслідок, інтеграція більшовицької партії у владу;

2) установлення та зміцнення системи державних органів, безпосередньо пов'язаних зі здійсненням функцій оборони і приду­ шенням опору класових супротивників;