Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тацій, Рогожин, Гончаренко - Історія держави і...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
4.51 Mб
Скачать

1 Сп усср. — 1962 — к» 2 — Ст 31.

: Хрестоматія з історії держави і права. — Т. 2. — С 547—549.

3 Баран в. К. Україна після Сталіна. — с. 34.

430

§ 5. Основні риси права

О своєння цілинних земель примусило державу зацікавитися долею цього найціннішого об'єкта державної власності. Щоправда, у той же час через недбале ставлення губилися землі в інших ре-понах країни (залишалися покинутими, затопленими, без потреби віддавалися під будівництво підприємств і жилих будинків).

Україна була перенасичена промисловими підприємствами. Але це перенасичення мало не тільки позитивні результати. Воно шегативно впливало на стан природи і якість продукції.

Частина фонду державної власності направлялася на зміц-веяня колгоспного ладу, У відповідь на директиву Лютневого (1958 р.) Пленуму ЦК КПРС МТС перетворювалися в ремонтно-технічні станції — РТС, а їхня техніка (трактори, комбайни та інші машини, що були власністю держави і раніше перебували у віданні МТС) ■водилася у цивільний оборот і продавалася колгоспам, стала їх масністю.

Це нововведення у регулюванні права державної власності розглядалося як юридична основа зближення власності державної і власності кооперативно-колгоспної. Головне ж — воно означало ■ринципове визначення можливості включати об'єкти державної власності, знаряддя виробництва, у цивільний оборот.

Основи цивільного законодавства Союзу РСР і союзних респу­блік на відміну від Конституції СРСР 1936 р., яка закріпляла дві форми соціалістичної власності — державну і кооперативно-кол-госпну (ст. 5), закріпляли три форми соціалістичної власності. Тре­тя — власність громадських організацій (ст. 20) і в тому числі, як ї'ясувалося, власність компартії.

Основи цивільного законодавства Союзу РСР, затверджуючи

■аживацький характер індивідуальної власності, встановили, що

авйно. яке перебуває в індивідуальній власності, не може бути ви-

гане для вилучення нетрудових доходів. Вони ж визначили

засади регулювання майнових відносин громадян, а також га-гіі майнових прав особи.

Відбуваються зміни в регулюванні житлових прав громадян.

{^всовується адміністративне виселення з будинків державних

сгрисмств, установ, організацій тих робітників і службовців, які

«їли з ними трудовий договір. У подібних випадках виселен-шожливе у судовому порядку і з наданням виселеному придат-і іля життя площі. Адміністративне виселення лише як виняток можливе в обмежених випадках, спеціально передбачених за-м.

Цивільне право багато уваги приділило регулюванню договір-відносин між підприємствами, господарськими організаціями.

431

Роіділ 6. Держива і прало України в період Оесталінілацч

$ 5. Основні риси прала

У травні 1955 р. знімалася заборона на продаж, обмін та відпускан­ня на сторону обладнання й матеріалів1. Скасування цієї заборони усувало Істотні перешкоди у цивільному обороті, правильному роз­поділі і перерозподілі об'єктів державної власності між їхніми во­лодільцями і сприяло доцільному, за їх прямим призначенням, ви­користанню засобів і знарядь виробництва. У серпні 1955 р. Рада Міністрів СРСР постановила розширити права директорів підпри­ємств.

Втім, підприємства (і радгоспи, і господарські організації) та­кож не мали необхідної самостійності для участі у цивільному обо­роті. Вони підпорядковувалися централізованому плануванню та адміністративним розпорядженням відповідних відомств.

Права ж міністрів і керівників у розпорядженні обладнанням і матеріалами розширилися. Отримали право розпоряджатися мате­ріальними ресурсами і грошовими коштами Ради Міністрів союз­них республік, у тому числі й Ради Міністрів України.

Водночас, особливо на початку 60-х років, все більше усвідом­люється необхідність використання матеріальних стимулів в управ­лінні, впровадження на підприємствах госпрозрахунку. У зв'язку з цим доречно згадати такий факт. Відомий економіст, професор Харківського держуніверситету Є. Г. Ліберман у 1963 р. написав М. Хрущову листа, в якому обгрунтував необхідність використання історичного досвіду і якнайскорішого переходу до товарно-грошо­вих відносин, застосування принципу матеріальної оцінки резуль­татів праці. На жаль, цей напрям у розвитку економіки і в цивіль­но-правовому регулюванні не набув розвитку.

Трудове право. У період, що вивчається, основним джерелом правового регулювання праці, як і колись, залишався КЗпІІ 1922 р. Але він постійно доповнювався нормами, які розширювали трудові гаранти.

25 квітня 1956 р. скасовувалася кримінальна відповідальність за самовільне залишення роботи2. На почату 1957 р. (18 лютого) від­мовилися від призовів (мобілізації) молоді в ремісничі і залізничні училища. Для кращої охорони праці підлітків заборонялося при­ймати на роботу осіб молодших 16 років Тепер, як і до 26 червня 1940 р., робітник мав право припинити трудові відносини, якщо по­інформував про це адміністрацію за два тижні до зазначеного ним строку залишення роботи. Таким чином, поновлювалося право гро-