Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тацій, Рогожин, Гончаренко - Історія держави і...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
4.51 Mб
Скачать

§ 2. Розроблення і прийняття нової Конституції України 1996 р.

д ннин. При цьому певні обов'язки покладаються не тільки на окре­мого власника, а й на державу, яка покликана забезпечувати за­хист прав усіх суб'єктів права власності і господарювання, соціаль­ну спрямованість економіки. Закріплюється і принцип рівності усіх суб'єктів права власності перед законом.

У Конституції наголошується, що основним національним ба­гатством України є земля, що перебуває під особливою охороною держави. Право власності на неї гарантується чинним українським законодавством. Воно може набуватися і реалізовуватися окремими громадянами, юридичними особами та державою на підставі і у по­рядку, встановлених законом.

В Україні, яка постраждала від Чорнобильської катастрофи, подолання її наслідків, забезпечення екологічної безпеки, збере­ження генофонду народу є обов'язком держави, виконання якого мас пріоритетне значення.

У розділі І Конституції визначаються основи національної безпеки і зовнішньополітичної діяльності України.

В Основному Законі визначені конституційні органи України їх правовий статус, характер взаємовідносин між владними струк­турами, закріплюється статус органів місцевого самоврядування.

Верховна Рада України, що налічує 450 обраних депутатів, є органом законодавчої влади, парламентом держави. Депутати оби­раються на чотири роки на основі загального, рівного, прямого ви­борчого права при таємному голосуванні, працюють на професійних засадах. Повноваження Верховної Ради можуть бути припинені Президентом України, якщо протягом ЗО днів чергової сесії плена­рне засідання не почнеться.

Найважливіші повноваження Верховної Ради закріплені у статтях 85, 92, 111 Конституції. Згідно з принципом поділу влади, парламент не можна розглядати як найважливіший орган держав­ної влади. Це стосується не лише його ставлення до інших загаль­нодержавних інституцій (Президента України, Кабінету Міністрів, Конституційного Суду і Верховного Суду), а також і до місцевих рад. Конституція 1996 р., на відміну від попередніх, не закріплює принцип єдності представницьких органів: усі інші ради визначаю­ться у ній не як місцеві органи державної влади, а як органи місце­вого самоврядування Тому вплив парламенту на діяльність держа­вних органів і органів місцевого самоврядування здійснюється ви­ключно шляхом прийняття законів, які є обов'язковими для всіх суб'єктів на території України1.

1 Коментар до Конституції України — с. 155—158 546

Коментар до Конституції України — С 195—198, 205—211, 246—248

547

Рплділ 9. Розбудова Української держачи

В ерховна Рала виконує низку функцій щодо утворення відпо­відних органів державного управління. Вона дас згоду на призна­чення Президентом України Прем'ер-Міністра, призначення на по­саду і звільнення з посади за поданням Президента України Голови Національного банку. До її повноважень належать також призна­чення і звільнення половини складу Ради Національного банку, На­ціональної Ради з питань телебачення й радіомовлення.

У світлі цих положень слід розглядати і повноваження Верхо­вної Ради щодо призначення на посаду та звільнення з посади Го­лови і членів Рахункоиої палати, яка здійснює контроль за викори­станням коштів Державного бюджету.

Практика застосування Конституції вже продемонструвала необхідність удосконалення структури, повноважень, функцій Вер­ховної Ради.

Президент України, згідно з Конституцією, є главою держави, виступає від її імені. Він є гарантом державного суверенітету, тери­торіальної цілісності України, дотримання Конституції, прав і сво­бод людини і громадянина. Статус Президента як глави держави підтверджує багатофункціональна сутність цієї державної посади. Глава держави уособлює державну владу загалом, він не належить до жодної з гілок державної влади. Навпаки, глава держави об'єд­нує усі гілки державної влади, забезпечуючи спрямованість їх дія­льності в єдиному напрямку. Президент виступає у ролі арбітра у разі виникнення непорозуміння між законодавчою та виконавчою гілками влади, забезпечує єдність держави.

31 жовтня 1999 р. на основі Конституції України відбулися ви­бори на посаду Президента України. На другому турі виборів, який відбувся 14 листопада 1995 р., Л. Д. Кучму обрано Президентом України на другий строк.

Вищим органом у системі органів виконавчої влади є Кабінет Міністрів. Правова база його діяльності — Конституція, закони України та акти, видані Президентом України.

Кабінет Міністрів відповідальний перед Президентом і підкон­трольний та підзвітний Верховній Раді. На практиці ця залежність реалізується у тому, що Президент України призначає за згодою Верховної Ради Прем'єр-міністра, припиняє його повноваження і приймає рішення про його відставку. Крім цього, Президент за по­данням Прем'єр-Міністра призначає членів Кабінету Міністрів, ке­рівників інших центральних органів виконавчої влади, глав держа­вних адміністрацій, а також звільняє їх з посади.

Підкон грольність і підзвітність Кабінету Міністрів Верховній Раді відтворюється у тому, що парламент затверджує бюджет,

МІ