Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тацій, Рогожин, Гончаренко - Історія держави і...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
4.51 Mб
Скачать

4. Основні риси права

з абезпечення правильного застосування законів з тим, щоб кож­ний, хто вчинив злочин, був підданий справедливому покаранню і жодний невинний не був притягнений до кримінальної відпо­відальності і засуджений.

11 липня 1969 р. було затверджено Положення про попереднє взяття під варту. Попереднє взяття під варту допускалося ним як виключна міра тільки у випадках, коли існували підстави припуска­ти, що обвинувачений сховається від слідства або перешкоджатиме встановленню істини при розслідуванні злочину, продовжуватиме злочинну діяльність або може ухилитися від виконання вироку.

Указами Президії Верховної Ради СРСР від 11 липня 1969 р. і З лютого 1970 р. була розширена участь захисника у кримінально­му процесі. Захисник допускався до участі у справі з моменту ого­лошення обвинуваченому про закінчення попереднього слідства і пред'явлення йому для ознайомлення усіх матеріалів справи, але за постановою прокурора захисник міг бути допущений до участі у справі і з моменту пред'явлення обвинувачення.

Основні принципи процесуального права були закріплені в Конституції УРСР 1978 р. Це такі, як здійснення правосуддя тільки судом на засадах рівності усіх громадян перед законом; участь у суді першої інстанції народних засідателів; колегіальність розгляду цивільних і кримінальних справ у всіх судах; незалежність суддів та народних засідателів та підкорення їх тільки законові; гласність судового розгляду; право осіб, які беруть участь у справі, виступа­ти в суді рідною мовою, а також знайомитися зі справою через пе­рекладача, право обвинуваченого на захист. Конституційне закріп­лення одержав і такий принцип, як участь громадських організацій і трудових колективів у судочинстві в цивільних і кримінальних справах.

Проте багато які з перелічених демократичних принципів да­леко не завжди здійснювалися на практиці. Кримінально-процесу­альне законодавство не забезпечувало належних юридичних гаран­тій прав особи. Недостатня вимогливість суддів до якості розсліду­вання призводила до того, що траплялися випадки, коли слідчі у різний спосіб вимагали у підслідних визнання своєї вини. Широке поширення одержав арешт як міра запобігання, навіть у тих випад­ках, коли в ньому не було необхідності. При цьому нерідко порушу­вались встановлені законом строки слідства і відповідно строки перебування під вартою до суду. Незабезпеченість прав обвинува­чених посилювалась ще й тим, що радянське кримінально-процесу­альне законодавство у період, що розглядається, не передбачало обов'язкової участі адвоката на попередньому слідстві (хоча в усіх

487

7. Держава і право України у 60-х — 80-х роках

ш

цивілізованих країнах це було нормальним явищем). Відмова під­слідному в праві користуватися послугами адвоката на стадії попе­реднього слідства — наслідок сталінсько-беріевської «юстиції», який серйозно ущемляв гарантії прав громадян.

* ♦ ♦

Підсумовуючи наведене про стан держави і права України в другій половині 60-х — на початку 80-х рр., можна зробити такі ви­сновки: політичне життя України відбувалося під знаком незавер­шеності, половинчастості, непослідовності та суперечливості, від­ставання у вирішенні об'єктивно назрілих завдань, відсутності кон­че необхідних змін. Значною мірою це було зумовлено тим, що бюрократична партійно-державна правляча верхівка СРСР нама­галась зберегти командно-адміністративний метод управління, який набув найбільшого розвитку у 30-ті роки за умов культу особи Ста­ліна, — жорстко вольовий, що спирався на бюрократичний апарат, а не на народну ініціативу, з пріоритетом ідеї, а не потреб і спо­дівань людей. Його лише очистили з урахуванням «хрущовськоі відлиги» (і то не повністю) від найбільш одіозних прийомів, пе­редусім пов'язаних з масовими репресіями, але сам стиль управ­ління — авторитарно-патерналістський, антидемократичний — за­лишився майже без змін. Тоталітарний лад цього періоду став «золотим віком» партократії.

УРСР у складі Союзу РСР, незважаючи на проголошену і за­кріплену Конституцією суверенність, залишалася економічно, по­літично та ідеологічно залежною від сваволі союзного бюрократич­ного центру. Український народ був позбавлений гідних сучасної цивілізації умов життя. Щонайменше пробудження його національ­ної свідомості таврувалося як прояв так званого буржуазного на­ціоналізму і жорстоко придушувалося.

Панування бюрократичних сил призводило до порушень вла­дою законності, прав і свобод громадян. До середини 80-х років ста­ла особливо помітною економічна, соціальна, політична криза ра­дянського суспільства. Суспільство потребувало радикального оно­влення.

488

Розділ восьмий

Держава і право України в період перебудови (1986—1991 рр.)