Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тацій, Рогожин, Гончаренко - Історія держави і...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
4.51 Mб
Скачать

§ 1. Авторитарна комаидііо-адміністративиа

система управління та її негативний вплив

н а суспільно-політичне життя

' жовтні 1964 р. на пленумі ЦК КПРС відбулася зміна пар-1 тійного керівництва СРСР. Замість М. Хрущова першим секретарем ЦК партії був обраний Л. Брежнєв, при керів­ництві якого роль партапарату в державному житті ще більше посилилась1. Водночас Л. Брежнєв, зміцнюючи ^ своє становище, продовжив політику підтримки радянсь­кої олігархії, гарантуючи їй стабільне існування. Поворот у політи­ці, що розпочався після жовтневого пленуму ЦК партії, означав по­вернення до консервативних, певною мірою просталінських пози­цій. Але ця тенденція виявила себе не відразу. На перших порах

449

В С. Новітня історія України // УЇЖ. — 1991. — К« 12. — С. 3.

- «..-

Розділ 7. Держава і право України у 60-х — 80-х роках

б ули виправлені деякі «волюнтаристські», як їх наливали, хиби по­переднього, хрущовського керівництва. Проте незабаром стало яс­но, що висунутий Л. Брежнєвим лозунг «стабільність» насправді означав відмову від будь-яких спроб здійснення радикальних змін, що цілком задовольняло консервативні керівні сили, які вперто трималися за освячені традиціями привілеї. Політична верхівка СРСР у роки правління Л. Брежнєва характеризувалася крайнім консерватизмом. її діяльність спрямовувалася переважно на збере­ження в «незмінному вигляді існуючого режиму»1.

«Брежнсвський період» історії України — період часткової реанімації командно-адміністративної системи сталінського зразка, період застою та одночасно — пошуку прогресивними силами шля­хів суспільного (іновлення.

На рубежі 60—70-х років Радянський Союз, а разом з ним и УРСР як повністю інтегрована в цю централізовану державу рес­публіка вступили у період історії, за яким затвердилася назва «застій», що тривав до середини 80-х років.

Брежнєвський неосталінізм супроводжувався в Україні окре­мими репресіями проти інакомислячих, перш за все поборників на­ціональної свідомості, суверенності. Несміливі та непослідовні спро­би першого секретаря ЦК КІІУ II. Шелеста захистити економічні і культурні інтереси республіки від союзного центру керівництво ЦК К1ІРС сприйняло негативно. У березні 1972 р. на засіданні иолітбю-ро ЦК КПРС П. Шелест та його прибічники в КПУ були піддані розгромній критиці за недоліки у справі «інтернаціонального вихо­вання трудящих» і «примиренське ставлення до проявів націона­лізму». У травні 1972 року П. Шелест був усунутий з посади пер­шого секретаря ЦК КПУ. Йому на зміну прийшов В. Щербицькии, постать якого в суспільстві сприймається неоднозначно2. Незаба­ром була заборонена й вилучена з усіх бібліотек книга колишнього першого секретаря ЦК КПУ II. Шелеста «Україно наша радянсь­ка», яка побачила світ у 1970 р. Хтось із пильних політичних цензо­рів прочитав у перших літерах заголовку книги П. Шелеста абре­віатуру «УНР», приписуючи автору прихильність до «ворожої» Української Народної Республіки 1918—1920 рр.3 З приходом до

1 Історія України / Керів. Авт. Кол. Ю. Зайцев. — л., 1996. — с. 352.