Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка магистерский проект.doc
Скачиваний:
625
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
25.69 Mб
Скачать

5.2. Планування операційних доходів підприємства

За своєю економічною сутністю доход від надання основних і додаткових послуг є валовим показником обсягів операційної діяльності готельного підприємства, який характеризує результат його маркетингової діяльності щодо залучення купівельних фондів споживачів (іноземних та вітчизняних туристів, інших категорій відвідувачів) у вигляді грошових доходів, що обмінюються на послуги гостинності відповідно до їх платоспроможного попиту. З іншого боку, дохід у будь-якій формі  це результат фінансово-господарської діяльності, який виступає джерелом покриття внутрішніх і зовнішніх зобов'язань підприємства.

Сума доходів від основної операційної діяльності, що є джерелом покриття собівартості послуг, розміру прибутку, потреби в матеріальних, трудових та фінансових ресурсах підприємств готелю залежить від програми експлуатації номерного фонду та інших підрозділів готелю, від виробничої програми ЗРГ, тобто від запланованого обсягу реалізації основних і додаткових послуг.

В процесі дипломного проектування операційних доходів готелю слід керуватися міжнародним стандартом бухгалтерського обліку № 15 «Дохід», згідно з яким джерела формування доходу від усіх видів підприємницької діяльності готелю зводяться в дві групи:

- дохід від звичайної діяльності;

- дохід від надзвичайних подій.

Дипломному проектуванню підлягає звичайна діяльність, що охоплює операційну і фінансову діяльність. В операційній діяльності виділяється основна та інша операційна діяльність. Планові показники доходів від основної та іншої операційної діяльності, доходів від фінансової діяльності готельних підприємств включають:

- дохід від надання основних і додаткових послуг готелю, закладів ресторанного господарства, інших виробничих підрозділів готелю;

- дохід від іншої операційної діяльності підприємств готелю, в тому числі від реалізації іноземної валюти, інших оборотних активів, від операційних курсових різниць, від операційної оренди активів, лізингових операцій;

- дохід від фінансової та іншої діяльності, в тому числі дивіденди, отримані за акціями, облігаціями та іншими цінними паперами, що придбані підприємством, відсотки від надання комерційного кредиту, дохід від депозитних вкладів підприємства, від пайової участі в спільних підприємствах, від прямих інвестицій (від капітальних вкладень в нове будівництво, капітальний ремонт, реконструкцію, приватизацію майна), від інноваційної діяльності (в тому числі від вкладів в “ноу-хау”, патенти, придбання фірмового знаку, програмних продуктів тощо), від продажу майнових та інтелектуальних цінностей.

Основним джерелом доходів готельного підприємства є операційна діяльність. Програма операційної діяльності нового готельного підприємства на регіональному ринку послуг гостинності охоплює сукупність напрямків його діяльності, пов’язаних з експлуатацією матеріально-технічної бази, основною частиною якої є номерний фонд готелю (житлова група приміщень), заклади ресторанного господарства, інші структурні підрозділи.

Оскільки з доходу від реалізації основних і додаткових послуг та іншої операційної діяльності готельного підприємства сплачується податок на додану вартість та акцизний збір, а також туристичний збір, то дохід після їх сплати є чистим доходом. Алгоритм розрахунку чистого доходу наведено у розділі 5.6.