Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STOMAT_METOD_MODYL2011.doc
Скачиваний:
5098
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Контрольні задачі

  1. Доросла людина в стані спокою здійснює упродовж 1 хв 18 дихальних рухів з об’ємом кожного видоху 0,5 л. Розрахувати годинний об’єм видихнутого повітря і вміст у ньому вуглекислого газу, якщо середня частка СО2 у видихуваному повітрі становить 4,18 %.

  2. Після роботи в полімеризаційній зуботехнічної лабораторії у лікаря-стоматолога з’явився головний біль, слабкість. При лабораторному дослідженні в крові визначався карбоксигемоглобін. Дайте гігієнічну оцінку щодо якості повітряного середовища приміщення.

  3. В лікарняній палаті хірургічного відділу окиснюваності повітря дорівнює 8 мг О23, концентрація СО2 – 0,007%, загальне мікробне обсіменіння в межах норми (1500 у м3). Дайте санітарно-гігієнічне заключення щодо якості повітряного середовища лікарняної палати.

Підготовчий етап заняття (15%)

Контроль рівня знань за темою (контрольні питання, контрольні тести, контрольні задачі)

Навчальні практичні завдання

(основний етап заняття 70%)

  1. Визначити концентрацію вуглекислого газу в лабораторії за методом Лунге-Цеккендорфа і дати гігієнічну оцінку санітарного стану повітря.

  2. Визначити фактичну і необхідну кратність повітрообміну в приміщенні за вмістом вуглекислого газу за даними ситуаційної задачі і дати гігієнічну оцінку одержаним результатам.

Задача. Площа стоматологічного кабінету 27 м2, висота 3,3 м. Вміст вуглекислоти в повітрі становить 1,5%о. У приміщенні разом із пацієнтами працюють 4 лікаря-стоматолога (усього 8 чоловік). Кожен з присутніх виділяє упродовж однієї години 23 л СО2.

  1. Ознайомитись з принципом методу визначення хімічних речовин у повітрі за допомогою газоаналізатора УГ-2 та методом визначення концентрації пилу в повітрі гравиметричним методом. За даними ситуаційної задачі дати гігієнічну оцінку стану повітря виробничого середовища та запропонувати оздоровчі заходи. Вказати, яке захворювання може розвинутись.

Задача. В повітрі ливарні зуботехнічної лабораторії кількість кремнійвмісного пилу розміром 5мкм у кілька раз перевищує норми, вміст СО2 становить 2 %, ртуті – 0,001 мг/м3 (ГДК – 0,01 мг/м3 ), свинцю – 0,001 мг/м3 (ГДК – 0,01 мг/м3 ), окиснюваність – 8 мг/м3, загальне мікробне обсіменіння – 3500 у м3, кількість гемолітичного стафілококу – 24 у м3.

Матеріали контролю рівня засвоєння практичних вмінь і навиків

(заключний етап заняття - 15%)

Тестові завдання:

1. До лікаря стоматолога звернувся чоловік 40 років, що працює в стоматологічній лабораторії зубним техніком із скаргами на кровоточивість ясен, псування зубів. Об’єктивно ― облямівка на яснах синюватого кольору, гінгівіт, стоматит. Отруєнням якою речовиною викликаний даний симптомо-комплекс?

A. Оксидом вуглецю; B. Марганцем; C. Свинцем; D. Ртуттю; E. Гіпсом.

2. У стоматологічному кабінеті необхідно провести визначення рівня антропогенного забруднення повітряного середовища. Який з наведених показників є найбільш доступним для визначення?

A. Концентрація СО2; B. Загальнап кількість мікробів;

C. Кількість стрептококів; D. Вміст сірководню; E. Окислюваність.

3. З метою попередження забруднення повітря стоматологічної лабораторії парами ртуті виникла потреба визначити кратність повітрообміну у витяжній щафі, в якій планується проводити роботу з амальгамою. Який прилад для цього слід використати?

A. Аерометр; B. Актинометр; C. Анемометр;

D. Аспіраційний психрометр; E. Кататермометр.

4. У стоматологічному кабінеті готуються пломби із використанням амальгами. Який тип вентиляції найдоцільніше застосувати в даному випадку?

A. Припливну вентиляцію; B. Кондиціонер; C. Витяжну;

D. Місцевий відсмоктувач; E. Витяжну парасолю.

5. В аварійній ситуації у повітрі робочої зони забою на шахті відмічена концентрація СО2 на рівні 10%. Яка дія на організм робочих при цій концентрації може спостерігатися?

А. Збудження дихального центру; В. Перезбудження дихального центру

С. Гальмування дихального центру; D. Параліч дихального центру;

Е. Не впливає на дихальний центр

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]