Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STOMAT_METOD_MODYL2011.doc
Скачиваний:
5098
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Матеріали контролю рівня засвоєння практичних вмінь і навиків

Контрольні завдання

Задача 1. Ввібрана доза фотонного випромінювання становить 20 рад. Якою буде ця доза в рентгенах?

Задача 2. При визначенні ефективності дози опромінення людини, що проживає в зоні радіоактивного забруднення, слід використати коефіцієнти тканинних зважуючих факторів. Назвіть їх для гонад і кісткового мозку.

Задача 3. Для дослідження поглинутої дози рентгенівського та γ-випромінення в повітрі з енергією понад 10 кеВ лаборант має обрати відповідний прилад. Дайте рекомендацію у виборі приладу.

Задача 4. Після тижневої експедиції індивідуальний дозиметр людини, що проживає в зоні підвищеного радіоактивного фону, дорівнює 10 мР. Дайте оцінку індивідуальної дози опромінення людини за рік.

Тестові завдання

1. Сталу розпаду радіонукліда характеризує?

A. період піврозпаду B. активність джерела

C. потужність джерела D. кількість ядер, що розпалася

E. еквівалентна доза.

2. Що прийнято за одиницю активності радіонукліда в джерелі?

A. бекерель, кюрі B. рад, грей

C. ерг, рад D. ерг, грей E. рад, грей.

3. Лікар поліклініки проводить облік пацієнтів, що підлягають впливу іонізуючої радіації, серед яких є студент, рентгентехнік, ліквідатор аварії на ЧАЕС, пожежник АЕС, санітарка поліклініки. Хто з них відноситься до категорії В?

A. студент, санітарка B. рентгентехнік, ліквідатор

C. ліквідатор і пожежник D. рентгентехнік.

4. Після аварійного опромінення в 2 Зв (200 бер) пацієнта очікується виникнення в нього променевої хвороби. Яка форма захворювання може виникнути при такому опроміненні?

A. гостра легкого ступеня B. гостра середнього ступеня

C. гостра важкого ступеня D. хронічна

E. не виникне захворювання.

5. Внаслідок тривалого проживання населення на забруднених довгоживучими радіонуклідами територіях з потужністю еквівалентної дози 1м3В/добу очікується виникнення певних біологічних ефектів. Які біологічні ефекти слід очікувати в цьому випадку?

A. хронічна променева хвороба

B. гостра променева хвороба легкого ступеня

C. гостра променева хвороба середнього ступеня

D. гостра променева хвороба важкого ступеня

E. не буде захворювання.

Тема 19. Методика контролю протирадіаційного захисту персоналу і радіаційної безпеки пацієнтів при застосуванні радіонуклідів та інших джерел іонізуючих випромінювань в лікувальних закладах, зокрема рентгенологічному відділенні (кабінеті) стоматологічної поліклініки.

Актуальність теми

Вміст радіонуклідів в повітрі, воді водойм, в ґрунті і на різних поверхнях оцінюється за результатами радіометричних досліджень. Правильно організований дозиметричний контроль є необхідною умовою безпечного використання джерел іонізуючого випромінювання в медицині і стоматології зокрема. Дотримання гігієнічних принципів протирадіаційного захисту персоналу і пацієнтів, зокрема в стоматології, є запорукою безпечного використання рентгенологічних досліджень в діагностиці. Знання принципів радіаційної безпеки та правильне здійснення радіаційного контролю за виробничим середовищем та індивідуальними дозами опромінення персоналу необхідні при здійсненні медичного контролю за здоров’ям працюючих.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]