Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STOMAT_METOD_MODYL2011.doc
Скачиваний:
5098
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Матеріали для самоконтролю і контролю домашньої самопідготовки студентів до практичного заняття

(підготовчий етап заняття – 15%)

Контрольні питання

  1. Визначення понять: а) гранично допустима концентрація (ГДК); б) допустима добова доза (ДДД); в) гранично допустимий рівень (ГДР).

  2. Принципи гігієнічного нормування ксенобіотиків.

  3. Шляхи надходження ксенобіотиків в організм. Механізми знешкодження хімічних речовин в організмі.

  4. Поняття про віддалені ефекти дії ксенобіотиків: канцерогенна, мутагенна, тератогенна, ембріотоксична, гонадотоксична. Алергенна та нейротоксична дія.

  5. Поняття про комбіновану, комплексну та поєднану дію.

  6. Основні типи комбінованої дії. Адитивність, антагонізм, потенціювання. Незалежна (неспільна) дія.

  7. Гігієнічні вимоги до робочого місця лікаря-стоматолога та зубного техніка.

  8. Комбінована (комплексна, поєднана) дія у виробничих приміщеннях зуботехнічних лабораторій (основних приміщеннях, гіпсувальній, паяльній, полімеризаційній, полірувальній, ливарній) на організм зубного техніка.

  9. Клінічні особливості дії на організм та ГДК у повітрі робочої зони метилметакрилату, свинцю, ртуті, пилу, абразивних матеріалів.

  10. Назвіть приклади комбінованої, комплексної та поєднаної дії шкідливих факторів у стоматологічних кабінетах на організм лікаря-стоматолога.

  11. Назвіть безпосередні причини виникнення професійної патології у лікарів-стоматологів.

  12. Порядок розслідування випадків професійних захворювань і отруєнь. Методи і засоби профілактики отруєнь.

Контрольні тести

1. Гранично допустима концентрація у повітрі робочої зони в нормативних документах зазначається у: а) мг/л; б) мг/кг; в) мг/м3; г) мг/дм3; д) мг/см3.

2. Допустима добова доза шкідливої хімічної речовини зазначається у:

а) мг/кг маси харчового продукту; б) мг/кг маси тіла ; в) мг на масу тіла дорослої людини; г) мг на масу тіла динини; д) мг/кг на стандартний харчовий раціон.

3. Алергени - це хімічні речовини, що викликають:

а) вади розвитку; б) мутації; в) сенсибілізацію; г) подразнення дихальних шляхів; д) героефекти.

4. Тератогенність – це здатність ксенобіотика спричиняти (викликати) у лабораторних тварин чи людини:

а) сенсибілізацію; б) структурні вади розвитку; в) порушення функції розмноження; г) токсичну дію на розвиток зародку або плоду; д) мутації; е) героефекти; є) подразнення дихальних шляхів.

5. Комбінована дія – це сумісна дія:

а) двох і більше хімічних чинників, що надходять інгаляційним і пероральним шляхом; б) двох і більше хімічних чинників, що надходять інгаляційним шляхом; в) шуму і вібрації; г) шуму, вібрації і 2 хімічних чинників, що надходять ігналяційним і пероральним шляхом; д) високої температури і хімічних чинників, що надходять через шкіру.

6. Комплексна дія – це:

а) дія двох речовин, що одночосно надходять інгаляційним шляхом; б) дія двох речовин, що одночасно надходять перорально; в) сумісний вплив двох речовин;

г) сумісний вплив речовин, що надходять одночасно пероральним і інгаляційним шляхом; д) сумісний вплив речовини, що надходить пероральним і перкутанним шляхом.

7. Потенціювання – це тип комбінованої дії хімічних речовин, при якому їх сумісний ефект:

а) менший, ніж сума ефектів кожної з речовин при їх ізольованій дії на організм; б) перевищує суму ефектів кожної з речовин при їх ізольованій дії; в) дорівнює сумі ефектів кожної з речовин при ізольованій дії; г) дорівнює ефекту, котрий викликається однією з речовин при ізольованій дії; д) поява якісно нових ефектів дії суміші речовин, котрі не проявляються при індивідуальній дії кожної з речовин; е) дорівнює ефекту кожної з речовин при ізольованій дії.

8. Назвіть випадки комбінованої (І), комплексної (ІІ) і поєднаної дії (ІІІ) хімічних і фізичних факторів на організм:

а) шум + пил + хімічні речовини; б) пероральне введення 2 хімічних речовин; в) пероральне і перкутанне надходження однієї хімічної речовини; г) висока температура + шум; д) надходження пестицидів з харчовими продуктами і водою; е) надходження пестицидів з харчовими продуктами, водою і атмосферним повітрям; є) інгаляційне надходження шкідливої хімічної речовини і дія високої температури.

9. Який вираз відповідає антагонізмові двох речовин односпрямованої дії?

а) Ек = Е1 + Е2; б) Ек > Е1 + Е2; в) Ек < Е1 - Е2; г) Ек < Е1 + Е2; д) Ек > Е1 - Е2; е) Ек = Е1 - Е2.

Тестові завдання

1. В експериментальних дослідженнях встановлено, що щоденне пероральне введення N,N,N',N'-тетраметилендіаміну в дозі 10 мкг/кг маси тіла вагітним білим щурам – самкам протягом всього терміну вагітності призвело до наступних змін розвитку плоду: краніосхизис (незрощення кісток черепа), незарощення нижньої щелепи, геміцефалія (частково недорозвинута одна півкуля великого мозку), однокамерне серце. Для якої специфічної дії речовини характерні ці прояви?

А. Мутагенної; В. Канцерогенної; С. Ембріотоксичної

D. Гонадотоксичної; Е. Тератогенної

2. За умов підвищених концентрацій метилметакрилату у повітрі кабінету терапевтичної стоматології у лікаря-стоматолога можуть виникнути передусім порушення функцій:

А. Зору; В. Нервової системи; С. Серцево-судинної системи;

D. Кісткової системи; Е. Дихальної системи.

3. В основному виробничому приміщенні зуботехннгічної лабораторії температура повітря 280С, шум при шліфуванні протезів – 85 дБ. Як називається одночасна дія цих факторів?

А. Комбінована; В. Поєднана; С. Комплексна;

D. Токсико-динамічна; Е. Адитивна

4. Термічну оброку матеріалів для виготовлення протезів проводили над полум’ям газу, внаслідок чого у приміщенні є перевищення ГДК монооксиду вуглецю. Яка сполука може утворитися у крові персоналу зуботернічних лабораторій?

А. Оксигемоглобін; В. Карбоксигемоглобін; С. Метгемоглобін;

D. Фетальний гемоглобін; Е. Редукований гемоглобін.

5. При медичному обстеженні зубних техніків у сечі виявлено підвищену концентрацію дельтаамінолеволінової кислоти. Передусім це свідчить про дію на організм:

А. Арсену; В. Антибіотиків; С. Свинцю; D. Метилметакрилату; Е. Ртуті.

Контрольні задачі

Задача 1. При санітарно-гігієнічному обстеженні кабінету терапевтичної стоматології у повітрі виявлено перевищення ГДК ртуті та метилметакрилату. Приготування амальгами лікар проводить на робочому столику, працює без маски та рукавичок. При бактеріологічному дослідженні змивів з рук лікаря висіяно золотистий стафілокок. При медичному огляді у лікаря виявлено алергічний дерматит на тильній поверхні кисті рук, хворобу Дюпюітрена, викривлення хребта у грудному і поперековому відділах.

1. Назвіть, які санітарно-гігієнічні вимоги порушено у кабінеті лікаря?

2. Перелічіть можливі причини, що обумовили зміни у стані здоров’я лікаря.

3. До яких професійних захворювань може призвести тривалий вплив зазначених негативних факторів?

4. Як оцінити дію негативних факторів на лікаря-стоматолога?

5. Перелічіть профілактичні заходи, які необхідно провести у цьому випадку.

Задача 2. При обстеженні приміщень зуботехнічної лабораторії виявлено, що концентрація метилметакрилату свинцю, СО перевищують їхні ГДК у повітрі робочої зони, температура повітря 260С– 280С за вологості 30 %, на робочому столі зубного техніка не працювала витяжка, шум від електрошліфомотору перевищували ГДР.

1. До яких захворювань у зубних техніків можуть призвести порушення санітарних правил та гігієнічних нормативів?

2. Які повинні бути ГДК зазначених хімічних речовин, показники мікроклімату та ГДР шуму у приміщеннях лабораторії?

3. Обґрунтувати і запропонувати загальні та індивідуальні заходи профілактики впливу виробничих шкідливостей на зубних техніків та заходи їх оздоровлення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]