Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STOMAT_METOD_MODYL2011.doc
Скачиваний:
5098
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Навчальні практичні завдання

(основний етап заняття 70%)

  1. Визначити потужність експозиційної дози повітряного середовища за допомогою дозиметрів СРП-68-01, “Прип’ять”, ДРГ-05.

  2. Індентифікувати альфа- і гамма- випромінювання за допомогою дозиметрів і ДРГ-05.

  3. Скласти схему принципів захисту від джерел іонізуючого випромінювання (ДІВ).

  4. Скласти програму оцінки умов праці медперсоналу в рентгенкабінеті стоматологічної поліклініки.

Матеріали контролю рівня засвоєння практичних вмінь і навиків

(заключний етап заняття – 15 %)

Контрольні завдання

Задача 1. Дайте мотивоване пояснення як зміниться доза опромінення при збільшенні активності джерела в 2, 4, 6, 8, 10 разів.

Задача 2. Дайте оцінку радіаційної ситуації рентгенологічного кабінету стоматполіклініки за умови, що потужність експозиційної дози рентгенівського випромінювання при контролі дорівнює: 3, 4 мР/год.

Задача 3. Для радіоізотопної діагностики розповсюдженості онкопроцесу в щелепі пацієнта використовується β-випромінювач. Радіоактивність повітря в приміщенні 2000 Бк,на 1 л – 40 Бк. Визначте можливі варіанти β-розпаду і види випромінювань, що їх супроводжують.

Задача 4. При обстеженні умов праці персоналу рентгенкабінету проводиться вимірювання потужності дози R-випромінювання на робочому місці лікаря-рентгенолога при проведенні панорамної рентгенографії щелепно-лицевої частини черепа з метою визначення експозиційної дози і адекватності захисту екрануванням.

1. Дайте визначення: “дози виппромінювання’’, “потужності дози випромінювання одиниць виміру експозиційної дози”.

2. Яке призначення та принцип роботи рентгенометра?

3. Які матеріали слід використати для екранування робочого місця рентген-лаборанта та лікаря-рентгенолога?

Задача 5.При вимірі рентгенометром потужності дози випромінення в кабінеті телегамтерапії онкостоматології на відстані 10 см між джерела вона складає 12 мР/год., 20 см – 3 мР/год. (в чотири рази менша). Дайте оцінку ступеня радіаційної небезпеки в даному кабінеті.

Задача 6. Після двох тижневої експозиції покази індивідуального дозиметра рентгенолога відповідають 20 мР. Дозиметр в процесі виконання робіт був зафіксований в нього на передпліччі. Дайте оцінку індивідуальної дози опромінення робітника.

Тестові завдання

1. При використанні β-випромінювання з метою радіоізотопної діагностики ступеня ураження лицевого черепа пацієнта онкопроцесом слід визначити активність джерела. В яких одиницях слід визначити його активність?

A. в бекерелях; B. в рентгенах;

C. в дівертах; D. в ваттах; E. в грамах.

2. Пацієнту, віднесеному до категорії Бд, що втретє за рік поступив на лікування з загостренням виразкової хвороби шлунку і підозрою на перфорацію проводиться повторне рентгеноскопічне дослідження за клінічними показами з метою уточнення діагнозу і вибору тактики лікування. Дайте рекомендації щодо граничного рівня річного опромінення для даної особи

A. 20 мзв; B. 30 мзв;

C. 50 мзв; D. 2 мзв; E. 100 мзв.

3. Рентгенологічний кабінет приватної стоматполіклініки розташований на першому поверсі житлового будинку. Всі рентгендослідження виконуються в процедурній, захист лікаря-рентгенолога забезпечений свинцевим склом-екраном, фартухом, ширмою і індивідуальними засобами. Захист рентгенлаборанта забезпечений розташуванням його робочого місця в пультовій. Які порушення мають місце в даному випадку?

A. розташування рентгенкабінета в житловому будинку;

B. виконання рентгендосліджень в процедурній;

C. захист лікаря фартухом;

D. знаходження рентгенлаборанта в пультові;

E. нема порушень.

4. Лікарям-жінкам при проведенні періодичних медоглядів проводиться щорічна флюорографія із рекомендованим граничним рівнем річного опромінення і 1 мзв. До якої категорії пацієнтів слід віднести даних жінок?

A. Гд; B. Вд; C. Ад; D. Бд; E. А.

5. В рентгенкабінеті стоматполіклініки працює лікар-рентгенолог і рентгентехнік. Час роботи з джерелом іонізуючого випромінення в рік – 1700 год. До якої категорії осіб належить рентгентехнік?

A. категорія А; B. категорія Б;

C. категорія В; D. категорія Ад; E. Категорія Бд.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]