Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STOMAT_METOD_MODYL2011.doc
Скачиваний:
5098
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Тема 14. Гігієнічна характеристика шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища, їх вплив на організм, профілактичні заходи.

Актуальність теми

Гігієнічна оцінка умов і характеру праці працівників різних виробництв, яка здійснюється за сучасною гігієнічною класифікацією праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу, дає можливість реально оцінити ступінь небезпеки виробничих факторів на організм людей та дозволяє розробити комплекс заходів, що сприятимуть максимальній працездатності.

Шкідливий виробничий фактор може викликати професійне захворювання, тимчасове або стійке зниження працездатності, підвищити частоту соматичних і інфекційних захворювань, призвести порушення здоров’я нащадків. Небезпечний виробничий фактор середовища і трудового процесу зумовлює гостре захворювання та раптове різке погіршення здоров’я або смерть.

Попередження захворювань, викликаних умовами виробничого середовища, грунтується на гігієнічній оцінці та регламентуванні шкідливих та небезпечних факторів.

Навчальні цілі

Знати гігієнічну класифікацію праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості й напруженості трудового процесу, а також їх вплив на організм працівника.

Вміти застосувати засоби індивідуального захисту від шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища (в кабінетах терапевтичної стоматології, стаціонарах хірургічної та ортопедичної стоматології, зуботехнічних лабораторіях).

Засвоїти основні методи профілактики шкідливого впливу виробничих чинників на організм та поширення стоматологічних захворювань серед працюючих у несприятливих виробничих умовах.

Базові знання, вміння та навики

Знати фізіологічні зміни, що виникають в організмі під час фізичної та розумової праці, причини втоми і перевтоми, будову слухового аналізатора (нормальна анатомія), механізм слухового, больового, тактильного сприйняття (нормальна фізіологія), поняття про фізичну природу звуку, силу звуку і звуковий тиск (фізика).

Вміти досліджувати показники функціонального стану організму (частоту пульсу, дихання, артеріальний тиск, показники легеневої вентиляції, м'язової сили та витривалості) (нормальна фізіологія), параметри мікроклімату і концентрацію хімічних речовин у повітрі за допомогою газоаналізатора УГ-2 (загальна гігієна).

Зміст теми

Вплив фізичної та розумової праці на організм, втома і перевтома. Зміни фізіологічних процесів в організмі людини під час роботи. Профілактика перевтоми. Гігієна розумової праці.

Фактори виробничого середовища та трудового процесу.

Шкідливі чинники виробничого процесу, пов’язані з перенапруженням окремих органів і систем та неправильною організацією трудового процесу.

Фізичні фактори виробничого середовища в роботі стоматолога (шум, вібрація, ультразвук, надвисокі та ультрависокі частоти), профілактика шкідливого впливу.

Хімічні фактори виробничого середовища в роботі стоматолога та зубного техніка (ртуть, свинець, полімерні матеріали та інше). Захворювання, що ними викликаються, заходи профілактики.

Біологічні фактори, бактеріальне забруднення повітря і інструментарію в стоматологічному стаціонарі, профілактика їх шкідливої дії.

Гігієнічна класифікація праці за показниками важкості та напруженості трудового процесу, шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища. Заходи по оздоровленню умов праці медичних працівників. Засоби індивідуального захисту від шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища (в кабінетах терапевтичної стоматології, стаціонарах хірургічної та ортопедичної стоматології, зуботехнічних лабораторіях).

Профілактика шкідливого впливу виробничих чинників на організм, розповсюдження стоматологічних захворювань на організм працюючих у несприятливих виробничих умовах.

Рекомендована література

Основна:

  1. Гігієна та екологія. Підручник. / За редакцією В.Г. Бардова. – Вінниця: Нова Книга, 2006. – С. 332-366.

  2. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології / І.І. Даценко, Р.Д. Габович/ - К.: Здоров'я, 2004. – С. 409 – 438, 451-459, 480-490.

  3. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять / За ред. І.І. Даценко. – Львів: Світ, 2001.- С. 248 – 255, 259-276.

Додаткова:

  1. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології / І.І. Даценко, Р.Д. Габович– К.: Здоров'я, 1999.- С. 440 – 465, 480 – 490, 519-527.

  2. Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу (затверджена наказом МОЗ України № 528 від 27.12 2001р.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]