Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STOMAT_METOD_MODYL2011.doc
Скачиваний:
5098
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Тема 8. Природні та антропогенні катастрофи.Cанітарно-гігієнічні заходи в осередку надзвичайних ситуацій. Медичні та екологічні наслідки катастрофи на Чорнобильській аес. Актуальність теми

З другої половини ХХ століття збільшилася кількість надзвичайних ситуацій (НС), що супроводжуються несприятливим впливом життя і здоров’я населення та ліквідаторів НС. У районах надзвичайних ситуацій створюється складна санітарно-гігієнічна та епідемічна обстановка. Обсяг і зміст санітарно-гігієнічних заходів залежить від багатьох умов, у т.ч. масштабів НС та правильно організованих та проведених аварійно-рятувальних робіт. Одна з найбільших атомних катастроф, що трапилася на Чорнобильській АЕС, значно погіршила радіаційну ситуацію в державі і потребує постійного вивчення і контролю її впливу на довкілля і здоров’я населення.

Навчальні цілі

Знати класифікацію надзвичайних ситуацій, природні та антропогенні катастрофи в Україні та світі.

Знати компоненти природної радіоактивності та їх гігієнічне значення, еколого-гігієнічні наслідки аварії на ЧАЕС, біологічну дію іонізуючого випромінювання.

Вміти опрацьовувати санітарно-гігієнічні заходи в осередку надзвичайних ситуацій.

Базові знання, вміння та навички

Знати основні джерела, шляхи, масштаби забруднення навколишнього середовища, основні глобальні техногенні забруднювачі. Їхній вплив на організм.

Знати приклади природних та антропогенних катастроф, їхні наслідки. Розуміти, що таке дезактивація, дегазація, дезінфекція.

Знати основні фізичні характеристики, одиниці активності та дози, принципи захисту від іонізуючого випромінювання (гігієна та екологія), основи біологічної дії радіації (біологія), механізм дії іонізуючого випромінювання на біосубстрати (біохімія).

Зміст теми

Класифікація надзвичайних ситуацій за походженням, масштабами, швидкістю розвитку. Природні катастрофи, антропогенні катастрофи. Хімічні катастрофи, ядерні аварії. Аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Екологічні та медичні наслідки катастроф.

Міжнародні організаційні структури з ліквідації та медичного забезпечення наслідків катастрофи, національні формування для ліквідації НС в Україні. Санітарно-гігієнічні заходи в осередку надзвичайних ситуацій. Зміст санітарного нагляду в осередку НС. Обґрунтування різночасових та аварійних ГДК для ліквідаторів надзвичайних ситуацій та населення.

Природний радіаційний фон та його компоненти. Фонове опромінення людини. Вплив АЕС на об’єкти довкілля. (Гігієнічна оцінка ядерного енергетичного реактора РБМК-1000). Радіаційна та екологічна обстановка довкілля України після аварії на ЧАЕС. Медико-профілактичні заходи ліквідації аварії на ЧАЕС та її вплив на стан здоров’я населення.

Допустимі рівні забруднення води та харчових продуктів цезієм та стронцієм, іншими радіоізотопами після аварії на ЧАЕС.

Рекомендована література

Основна:

  1. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. – К: Здоров’я. – 2004. – С. 532-534.

  2. Зербіно Д.Д., Гжегоцький М.Р. Екологічні катастрофи у світі та в Україні. – Львів. – 2005. – 280 с.

  3. Гігієна та екологія. Підручник /За ред. В.Г. Бардова. – Вінниця: Нова Книга, 2006. – С. 391-412, 433-448, 457-467, 591-664.

  4. Військова гігієна з гігієною надзвичайних ситуацій. Підручник/ За ред. Пашка К.О. – Тернопіль: Укрмедкнига, 2005. – С. 22-94.

  5. Нікберг І.І. Радіаційна гігієна. – К.: Здоров’я, 1999. - 160 с.

  6. Мащенко М.П., Мечів Д.С., Мурашко В.О. Радіаційна гігієна. – Харків, 1999. – 392 с.

  7. Основні санітарні правила протирадіаційного захисту України (ОСПУ). – К., 2001. – 136 с.

  8. Норми радіаційної безпеки України (НРБУ-97. Д 2000). – К., 1997. – 121 с.

Додаткова:

  1. Білявський Г.Я. Падун М.М., Фурдуй Р.С. Основи загальної екології. — К.: Либідь, 1993. - С. 223-230.

  2. Андрушків М.М., Баюн В.М. Показники смертності від гемобластозів у Рівненській області перед і після аварії на ЧАЕС. — VIII Конгрес СФУЛТ. Тези доповідей. Львів-Трускавець. - 2000р.- С.-68.

  3. Бариляк І.Р, Ісаєва Г.В., Куцоконь Н.К., НеумержицькаЛ.В. Екогенетична оцінка території населених пунктів у 30-ти кілометровій зоні ЧАЕС. — VIII Конгрес СФУЛТ. Тези доповідей. Львів-Трускавець. — 2000р.-С.-70.

  4. Бузунов В.О., Пирогова О.Я., Страпко Н.П. та ін. Епідеміологічні особливості формування здоров'я різних груп населення, потерпілого внаслі­док Чорнобильської катастрофи -- VIII Конгрес СФУЛТ. Тези доповідей. Львів-Трускавець. - 2000р.-С.-73-74.

  5. Кириллов В.Ф., Книжников В.А., Коренков И.П. Радиационная гигиена. -М.: Медицина, 1988. - С. 261-273.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]