Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STOMAT_METOD_MODYL2011.doc
Скачиваний:
5098
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Тема 15. Гігієнічні вимоги до розміщення, обладнання, утримання та експлуатації окремих структурних підрозділів стоматологічних закладів.

Актуальність теми

Cтоматологічна поліклініка – це лікувально-профілактичний заклад, діяльність якого спрямована на профілактику стоматологічних захворювань, своєчасне виявлення та лікування хворих із захворюванням щелепно-лицевої ділянки. Для ефективної роботи лікаря-стоматолога велике значення має раціональна організація та сучасне технічне устаткування робочого місця, завдяки чому можна успішно діагностувати та лікувати стоматологічні захворювання. Запобіжний та поточний санітарний нагляд стосовно різних функціональних відділень стоматологічної поліклініки здійснюється санітарно-епідеміологічною службою за активної участі адміністрації стоматологічного закладу.

Навчальні цілі

Знати гігієнічні вимоги до розташування та обладнання, санітарного благоустрою підрозділів стоматологічних поліклінік (терапевтична стоматологія, хірургічна стоматологія, ортопедична стоматологія з зуботехнічною лабораторією, дитяча стоматологія, кабінет фізіотерапії, рентгенкабінет) та вміти розробити оздоровчі заходи. Знати гігієнічні вимоги до стоматологічного устаткування, інструментарію, правила його утримання та знезараження, а також методи об’єктивного контролю за дотриманням гігієнічних умов у стоматологічних закладах. Вміти провести профілактичні заходи щодо виникнення внутрішньо-лікарняних інфекцій у стоматологічних закладах.

Базові знання, вміння та навики

Знати методику дослідження мікроклімату, показники природнього та штучного освітлення, види вентиляції та опалення, їх гігієнічну характеристику (гігієна та екологія).

Зміст теми

Гігієнічні вимоги до забудови, планування та санітарно-технічного благоустрою терапевтичного, хірургічного, ортопедичного, дитячого, фізіотерапевтичного підрозділів стоматологічних поліклінік та зуботехнічної лабораторії. Гігієнічні основи організації санітарно-протиепідемічного режиму в стоматологічних лікувально-профілактичних закладах. Гігієнічні вимоги до стоматологічного устаткування, інструментарію, правил його утримання та знезараження.

Рекомендована література

Основна:

  1. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. - К.: Здоров'я, 2004. – С. 575-597.

  2. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. – К.: Здоров’я, 1999. – С.647-658.

  3. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять / За ред. І.І.Даценко. – Львів: Світ, 2001.- С. 382-383, 389-393.

Додаткова:

  1. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять /За ред. І.І.Даценко –Львів: Світ, 1992. –С. 238-251.

  2. Санітарні правила устаткування, обладнання, експлуатації амбулаторно-поліклінічних закладів стоматологічного профілю, охорони праці і особистої гігієни персоналу №2956 а-83 від 28.12.1983р.

Завдання для самостійної роботи студентів

Контрольні питання

  1. Розташування та структура стоматологічних поліклінік.

  2. Вимоги до розташування рентгенівських та фізіотерапевтичних кабінетів стоматологічних поліклінік та відділення дитячої стоматології.

  3. Норми площі стоматологічних кабінетів.

  4. Набір приміщень терапевтичних стоматологічних відділень.

  5. Набір приміщень хірургічних стоматологічних відділень.

  6. Набір приміщень ортопедичних стоматологічних відділень.

  7. Набір приміщень зуботехнічних лабораторій. Вимоги до робочого місця зубного техніка.

  8. Обладнання стоматологічних кабінетів для роботи з амальгамою та полімерними матеріалами.

  9. Гігієнічні вимоги до стоматологічного устаткування, інструментарію, правила його утримання та знезараження.

  10. Санітарний благоустрій поліклініки (опалення, вентиляція, освітлення, водопостачання, каналізування, видалення відходів), гігієнічні вимоги.

Контрольні тести

1. Максимальна кількість крісел у відділенні хірургічної (І), терапевтичної (ІІ), ортопедичної (ІІІ) стоматології становить:

а) 1; б) 2; в) 3; г) 4; д) 5.

2. Площа на основне стоматологічне крісло в лікарському кабінеті повинна становити не менше, м2: а) 3; б) 5; в) 7; г) 10; д) 14.

3. Площа на додаткове крісло без стоматологічної установки повинна становити не менше, м2: а) 3; б) 5; в) 7; г) 10; д) 14.

4. Площа на додаткове крісло із стоматологічною установкою повинна становити не менше, м2: а) 3; б) 5; в) 7; г) 10; д) 14.

5. Площа на одного техніка в основному приміщенні зуботехнічної лабораторії повинна становити не менше, м2: а) 2; б) 4; в) 6; г) 7; д) 10.

6. Генеральне прибирання кабінетів хірургічної стоматології проводиться:

а) 1 раз на тиждень; б) 1 раз на місяць; в) 1 раз на рік; г) 1 раз на 3 місяців; д) 1 раз на 6 місяців.

7. Для своєчасного виявлення і лікування хронічних запалень верхніх дихальних шляхів і носової порожнини, а також носійства золотистого стафілококу планове обстеження персоналу стоматологічних кабінетів проводиться:

а) 1 раз на 3 місяців; б) 1 раз на 6 місяців; в) 1 раз на рік; г) 1 раз на 12 місяців; д) 1 раз на 2 роки.

8. На які напрямки світу слід орієнтувати вікна стоматологічних кабінетів?

а) північні; б) східні; в) південні; г) західні.

9. Світловий коефіцієнт стоматологічних кабінетів повинен складати:

а) 1:2 – 1:3; б) 1:4 – 1:5; в) 1:6 –1:7; г) 1:8 – 1:9; д) 1:9 – 1:10.

10. КПО на робочих місцях у стоматологічних кабінетах повинно бути не менше, %: а) 0,5; б) 1,0; в) 1,5; г) 2,0; д) 2,5.

11. Рівень загальної освітленості за рахунок люмінесцентних ламп у стоматологічних кабінетах повинен становити, лк:

а) 100; б) 200; в) 300; г) 400; д) 500.

Контрольна задача

Терапевтичний стоматологічний кабінет загальною площею 30м2, обладнаний трьома стоматологічними кріслами з установкою і одним без установки. У кабінеті є два вікна, площа заскленої поверхні кожного з них становить 3,4 м2, Дати гігієнічну оцінку умовам улаштування приміщення терапевтичної стоматології.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]