Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STOMAT_METOD_MODYL2011.doc
Скачиваний:
5098
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Підготовчий етап заняття (15%)

Контроль рівня знань за темою (контрольні питання, контрольні тести, контрольні задачі)

Навчальні практичні завдання

(основний етап заняття 70%

1. Визначити просторовий температурний режим в лабораторії за допомогою реєструючого спиртового термометра.

2. Визначити за допомогою аспіраційного психрометра Ассмана і стаційного психрометра Августа абсолютну і відносну (розрахунком і за таблицями) вологість повітря в лабораторії і дати гігієнічну оцінку одержаним результатам.

3. Ознайомитись з принципами методів визначення швидкості руху повітря і радіаційної температури.

Матеріали контролю рівня засвоєння практичних вмінь і навиків

(заключний етап заняття - 15%)

Контрольні завдання

Задача 1. Фактор приладу 420, час опускання стовпчика спирту з 380 до 350 складає 60 сек., температура повітря – 220С. Визначити швидкість руху повітря в стоматологічному кабінеті за даними показів кататермометра.

Задача 2. У ливарному цеху фізична праця поєднується з несприятливими метеоумовами: температура повітря + 40,0-50,0о С, інтенсивне інфрачервоне випромінювання, вологість повітря становить 75 %. У одного із робітників лікар медпункту виявив гіперемію обличчя, вологість шкіри, сильне потовиділення, поверхневе дихання з ЧД — 50 за 1 хв, пульс 100 уд. за 1 хв, слабкого наповнення, температура тіла + 38,5оС. Дайте гігієнічне заключення про температурно-вологісний режим умов праці робітника, а також вкажіть який шлях теплавіддачі переважає за даних умов.

Тестові завдання

1. У приміщенні стоматологічної поліклініки проводилось визначення швидкості руху повітря. Який прилад використовувся в даному випадку?

A. Кататермометр; в. Психрометр; c. Крильчастий анемометр;

D. Чашковий анемометр; E. Флюгер

2. У населеному пункті протягом року повторюваність вітрів була наступною: північний – 48 спостережень, північно-західний і північно-східний – 17 спостережень, східний і південно-східний – 11 спостережень, південний – 4 спостереження, південно-західний і західний – 13 спостережень. Які вітри переважають у даній місцевості?

A. Північні; В. Північно-західні і північно-східні

C. Східні і південно-східні; D. Південні; E. Південно-західні і західні.

3. При визначенні взимку параметрів мікроклімату в кабінеті лікаря-стоматолога встановлено: температура повітря 200С, відносна вологість 80 %, швидкість руху повітря 0,1 м/с, вертикальний перепад температури повітря 2,50С, горизонтальний – 20С. Який з показників мікроклімату не відповідає гігієнічним нормативам?

А. Температура повітря; В. Швидкість руху повітря;

C. Відносна вологість повітря;

D. Вертикальний перепад температури повітря;

Е. Горизонтальний перепад температури повітря

4. Мікроклімат стоматологічного кабінету характеризується такими показниками: температура повітря 280С, відносна вологість 73 %, швидкість руху повітря 0,1 м/с. Мікроклімат приміщення за його дією на організм людини можливо оцінити як: А. Нагріваючий; В. Охолоджуючий; C. Зволожуючий;

D. Комфортний; Е. Змінний

5. При визначенні взимку параметрів мікроклімату в кабінеті лікаря-стоматолога встановлено: температура повітря 200С, відносна вологість 50 %, швидкість руху повітря 1,0 м/с, вертикальний перепад температури повітря 2,50С, горизонтальний – 20С. Який з показників мікроклімату не відповідає гігієнічним нормативам?

А. Температура повітря; В. Швидкість руху повітря;

C. Відносна вологість повітря;

D. Вертикальний перепад температури повітря;

Е. Горизонтальний перепад температури повітря.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]