Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STOMAT_METOD_MODYL2011.doc
Скачиваний:
5098
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Підготовчий етап заняття (15%)

Контроль рівня знань за темою (контрольні питання, контрольні тести, контрольні задачі)

Навчальні практичні завдання

(основний етап заняття 70%

1. Визначити геометричні показники природної освітленості робочого місця в лабораторії (світловий коефіцієнт, кут падіння світлових променів на робоче місце, кут затемнення і отвору) і дати гігієнічну оцінку одержаним результатам.

2. Визначити коефіцієнт природної освітленості в лабораторії за допомогою люксметра і дати гігієнічну оцінку одержаним результатам.

3. Визначити штучну освітленість у приміщенні розрахунковим методом за даними ситуаційної задачі і дати гігієнічну оцінку одержаним результатам.

Задача. Визначити середню горизонтальну освітленість у шкільному класі з площею 50 м2 за умови, що освітлення здійснюється шістьма світильниками “Люцетта” (напіввідбите світло) з потужністю ламп 200 Вт в кожному, напруга в мережі - 220 В.

Матеріали контролю рівня засвоєння практичних вмінь і навиків

(заключний етап заняття - 15%).

Тестові завдання

1. В операційній відділення щелепнолицевої хірургії параметри світлового мікроклімату становлять: кут падіння – 27, кут отвору – 4, коефіцієнт природного освітлення – 2,0%, світловий коефіцієнт 1:2, освітленість робочого поля безтіньовими лампами – 8000 лк. Який з параметрів потребує корекції?

A. Світловий коефіцієнт; B. Кут отвору;

C. Коефіцієнт природного освітлення; D. Кут падіння;

E. Освітленість робочого поля

2. У перевязочній відділення щелепнолицевої хірургії параметри світлового мікроклімату становлять: кут падіння – 27, кут отвору - 5, коефіцієнт природного освітлення – 2,0%, світловий коефіцієнт 1:8, освітленість робочого поля безтіньовими лампами – 6000 лк. Який з параметрів потребує корекції?

A. Світловий коефіцієнт; B. Кут отвору;

C. Коефіцієнт природного освітлення; D. Кут падіння;

E. Освітленість робочого поля;

3. Стоматологічний кабінет площею 4,0 х 12 м має три вікна розміром 1,8 х 2,2 м кожне. За яким показником можна оцінити природну освітленість?

A. СК; B. КПО; C. Кут отвору; D. Кут падіння; E. Усі перераховані

4. Лікарняна палата площею 24 м2 має 2 вікна із загальною площею 6 м2. Чому дорівнює величина світлового коефіцієнта?

A. 20 % B. 40 % C. 2:1 D. 1:2 E. 1:4

5. Під час дослідження гігієнічних умов навчання у вищому навчальному закладі постала необхідність оцінити освітленість аудиторії (при безхмарній погоді) у якій навчаються студенти з 9.00 до 15.00 год. Який показник природного освітлення буде найбільш адекватним?

A. Коефіцієнт природного освітлення;

B. Наявність сумісного (верхньо-бічного) освітлення;

C. Світловий коефіцієнт; D. Глибина навчальної кімнати;

E. Час інсоляції кімнати

Контрольні завдання

1. Визначте світловий коефіцієнт і дайте йому гігієнічну оцінку, якщо житлова кімната розміром 4,56 м має одне вікно прямокутної форми, розміром 2,51,8 м. Віконні рами становлять 2 % від загальної площі вікна. Вкажіть які додаткові фактори можуть впливати на умови освітлення приміщення?

2. Розрахуйте КПО у стоматологічному кабінеті, якщо природна освітленість в приміщенні становить 300 лк, а назовні – 20500 лк. Дайте гігієнічну оцінку отриманим результатам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]