Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STOMAT_METOD_MODYL2011.doc
Скачиваний:
5098
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Підготовчий етап заняття (15%)

Контроль рівня знань за темою (контрольні питання, контрольні тести, контрольні задачі)

Навчальні практичні завдання

(основний етап заняття 70%)

1. Оцінити правильність шкільного розкладу за даними ситуаційної задачі (посібник для практичних занять за ред. Даценко І.І., ст. 460-461., 2001р.)

2. Оцінити фізичний розвиток дитини за ситуаційними задачами:

Задача. Оцініть фізрозвиток дівчинки 12 років за шкалою регресії за антропометричними даними: довжина тіла 158 см, маса – 45, 5 кг, обвід грудей – 70,9 см. Шкала регресії за зростом вказує, що при довжині тіла 158 см маса має бути 47,9 кг, обвід грудної клітини – 75,2 см. Частки сигми коефіцієнтів регресії для маси тіла і обводу грудної клітки відповідно дорівнюють 5,93 і 5,09.

4. Визначити групу здоров’я дитини за системою значень.

Задача. Дівчинка 12 років має фізичний розвиток “нижче середнього’’, в анамнезі часті гострі респіраторні захворювання, формується вада серця, ревматизм в стадії ремісії. Проба на дозоване фізичне навантаження: пульс, частота дихання та артеріальний тиск приходять до норми за 12 хвилин після закінчення проби. До якої групи здоров’я слід віднести дівчинку?

Матеріали контролю рівня засвоєння практичних вмінь і навиків

(заключний етап заняття – 15%)

Контрольні завдання

Задача 1. Оцініть рівень біологічного розвитку дівчинки 9 років з довжиною тіла 125 см, числом постійних зубів 14, прибавкою в масі порівняно з минулими роком – 6 кг. Виявлена легка асиметрія лопаток.

Задача 2. Дівчинка 11 років має нормальний фізичний розвиток. При обстеженні виявлені ревматизм в стадії ремісії. Визначте приналежність дитини до групи здоров’я.

Задача 3. При визначенні біологічного віку хлопчика 6 років і 2 міс., що проходить медогляд при поступленні до школи виявлено наявність ядер окостеніння кісток зап’ястка, 4 постійних зуба і пришийковий карієс молочних зубів. Оцініть відповідність біологічного розвитку календарному віку за даними показниками.

Тестові завдання

1. При оцінці ступеня фізичного розвитку Іванова І., 10 років за довжиною тіла його фізрозвиток є нижче середнього, за масою тіла середній, за обводом грудної клітки нижче середнього. Який метод при цьому використовувався?

А сигмальних відхилень;

B центильний;

C шкал регресії;

D кореляційний аналіз;

E профіль розвитку.

2. Для оцінки фізичного розвитку дівчинки 10 років, котра проходить медичне обстеження після перенесеної операції на серці з приводу вродженої вади слід використати метод, який враховує як особливості її морфофункціонального стану організму, так і відповідність рівня її біологічного розвитку календарному віку. Порекомендуйте лікарю оптимальний метод оцінки фізрозвитку дитини.

A комплексний; B центильний;

C сигмальних відхилень; D шкал регресії;

E профіль розвитку.

3. Лікар зробив заключення, що хлопчик М, 10 років, має різко дисгармонійний фізичний розвиток, а його біологічний вік різко відстає від календарного. Який метод оцінки використав лікар?;

A комплексний; B сигмальних відхилень;

C шкал регресії; D профіль розвитку;

E центильний.

4. Дівчинка 12 років за рік, що передував медичному огляду, хворіла гострими респіраторними захворюваннями 4 рази, перенесла ангіну, якою хворіла протягом місяця і знаходиться зараз в стадії реконвалесценсії. В якій групі фізичного виховання слід займатися дівчинці на уроках фізкультури?

A підготовчій; B основній;

C спеціальній; D гімнастичній; E функціональній.

5. При аналізі режиму дня учня 2-го класу загальноосвітньої школи було встановлено, що активний відпочинок складає 1,5 години перед виконанням домашнього завдання. Яка найоптимальніша тривалість активного відпочинку (год.)?

A. 3,5-5; B. 3-3,5; C. 2,5-3; D. 2-2,5; E. 1,5-2.

6. При вивченні розкладу уроків для учнів 5-го класу гімназії встановлено: у вівторок 1-й урок географія, 2-математика, 3- іноземна мова, 4 – рідна мова, 5-6 – праця. Яке порушення має місце у розкладі уроків?

A місце уроку географії; B місце уроку математики;

C поспіль уроки іноземної та рідної мови;

D спарення уроків праці; E місце спарених уроків праці.

7. При проведенні повторної професійно-лікарської консультації у підлітка виявлено залишкові явища перенесеного менінгоенцефаліту у вигляді астенічного синдрому. Які виробничі фактори будуть проти показами до вибору його майбутньої професії?

A контакт з токсичними речовинами, вимушена поза, запиленість;

B несприятливий нагрівний мікроклімат, вимушена поза, запиленіть;

C контакт з токсичними та подразнюючими шкіру речовинами, запиленість;

D вимушена поза, фізичне навантаження, робота на висоті;

E нервово-емоційне напруження, фізичні фактори, контакт з токсичними речовинами.

8. При аналізі навчального закладу для 8 класу середньої школи із 6-денною формою навчання встановлено, що тижневе навантаження – 32 години, складні предмети – на 2 і 3 уроках, уроки праці і математики спарені, тривалість перерв – 10 хв. (малих) і 20 хв. (великих). Яке порушення має місце в розкладі?

A перевищено тижневе навантаження;

B зменшено тривалість перерв;

C спарено уроки праці;

D спарено уроки математики;

E не врахована динаміка працездатності.

9. Аналіз розкладу уроків учнів 1-го класу середньої школи свідчить: кількість уроків на тиждень – 20, а у понеділок 1 урок – читання, 2 – математика, 3 – рідна мова, 4 – фізкультура. Яке порушення має місце у розкладі уроків?

A місце уроку читання;

B місце уроку математики;

C місце уроку рідної мови;

D місце уроку фізкультури;

E кількість уроків на тиждень.

10. При аналізі режиму дня для школяра встановлено, що проміжки між прийманням їжі (сніданок-обід) становлять 10 годин. Розвиток якого захворювання може спричинити ця ситуація?

A нефриту; B міокардиту; C гастриту;

D сколіозу; E стоматиту.

11. При дослідженні фізичного розвитку дитини за соматоскопічними ознаками було виявлено кіфотичний хребет. За якими з перелічених ознак це було встановлено?

A велика шийна і слабо виражена поперекова кривизна

B мала шийна і сильно виражена поперекова кривизна

C звернені вперед невеликі шийна і поперекові кривизна

D сильно виражені шийна, грудна і поперекова кривизна

E звернені назад невеликі шийна і поперекова кривизна.

12.При визначенні рівня шкільної зрілості хлопчика 7 років оцінювався його біологічний вік за кількістю постійних зубів. Якою має бути ця кількість?

A 7; B 8; C 3; D 4; E 5.

13. В дівчинки 13 років відмічається затримка розвитку ядер окостеніння в зв’язку із перенесенним рахітом число постійних зубів 14. Скільки постійних зубів має бути в дитини такого віку при гармонійному фізрозвитку?

A 27; B 10; C 12; D 14; E 16.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]