Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STOMAT_METOD_MODYL2011.doc
Скачиваний:
5098
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Тема 12. Методи дослідження та оцінка здоров’я дітей та підлітків під впливом факторів навколишнього середовища.

Актуальність теми

Здоров’я дітей є головним завданням суспільства. Комплексна оцінка стану здоров’я дітей проводиться лікарями-педіатрами і вузькими спеціалістами, в тому числі стоматологами, під час профілактичних оглядів дітей різного віку. Оцінка стану здоров’я дітей та підлітків за показниками фізичного розвитку дозволяє судити про сприятливий або шкідливий вплив факторів довкілля на процеси росту та розвитку дітей і використовується для розробки профілактичних заходів з охорони здоров’я підростаючого покоління. Правильно організовані розпорядок дня та уроки фізичного виховання, в тому числі формування груп здоров’я сприяють підвищенню опірності організму дітей та підлітків до несприятливих факторів середовища.

Навчальні цілі

Знати критерії оцінки стану здоров’я та показники фізичного розвитку дітей та підлітків у зв’язку із впливом факторів довкілля.

Засвоїти методи дослідження соматоскопічних, соматометричних і фізіометричних показників та оцінки фізичного розвитку дітей, методику комплексної гігієнічної оцінки стану здоров’я дітей та підлітків та критерії розподілу їх на групи здоров’я.

Розробляти заходи з покращення стану здоров’я та сприяння гармонійному розвитку.

Базові знання, вміння та навики

Анатомо-фізіологічні особливості будови, росту та розвитку організму людини, основні методики дослідження анатомо-фізіологічних показників організму дітей та підлітків (нормальна фізіологія, анатомія).

Зміст теми

Визначення поняття “фізичний розвиток”. Соматоскопічні, соматометричні та фізіометричні показники фізрозвитку дитини. Основні критерії і показники стану здоров’я дітей. Групи здоров’я. Вплив факторів довкілля на формування здоров’я і фізрозвиток дітей та підлітків. Комплексна оцінка фізрозвитку за морфологічним та біологічним статусом (поняття про гармонійний та дисгармонійний, пропорційний та диспропорційний фізичний розвиток). Поняття про акселерацію, децелерацію (ретардацію). Стандарти фізичного розвитку дітей та підлітків. Основні методи оцінки фізичного розвитку індивідуума і колективу. Визначення біологічного та календарного віку дитини. Поняття про шкільну зрілість. Вимоги до режиму дня та організації харчування, розкладу уроків та фізвиховання. Показники психофізіологічного розвитку. Критерії стоматологічного здоров’я.

Рекомендована література

Основна:

  1. Гігієна та екологія. Підручник. / За редакцією В.Г. Бардова. – Вінниця: Нова Книга, 2006. – С. 391-412, .433-448, 457-467.

  2. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. – К.: Здоров'я, 2004. C.532-534.

  3. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять/Під ред. I.I. Даценко, -Львів. Світ, 2001. C.210-241.

Додаткова:

  1. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. – К.: Здоров'я, 1999. C.529 – 540, 566-587.

  2. Готовність дитини до навчання / Упоряд.: С.Максименко, К. Максименко, О. Главник. – К.: Мікрос-СВС, 2003. – (Психологічний інструментарій).

  3. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять/Під ред. I.I. Даценко, -Львів, Світ, 1992. С. 160-169, 147-152.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]