Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STOMAT_METOD_MODYL2011.doc
Скачиваний:
5098
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Підготовчий етап заняття (15%)

Контроль рівня знань за темою (контрольні питання, контрольні тести, контрольні задачі)

Навчальні практичні завдання

(основний етап заняття 70%)

1. Оформити термінове повідомлення про харчове отруєння.

2. Накреслити схему розслідування харчового отруєння.

3. Розв’язати ситуаційну задачу:

До санітарно-епідеміологічної станції влітку надійшло термінове повідомлення про масове захворювання дітей у санаторії. Захворювання розпочалося через 3-4 години після святкового обіду. У 110 дітей з’явилися головні болі, нудота, блювота, сильні болі в епігастрії та животі, пронос. Температура тіла була нормальною або субфебрильною, у декількох дітей 38,0-38,5°С. За результатами санітрано-епідеміологічного розслідування встановлено, що до святкового обіду дітям напередодні приготували тістечка із заварним кремом, котрі зберігалися до ранку в холодильній камері, а потім від ранку до обіду – в приміщенні кондитерського цеху. Встановлено, що опівночі було відключено подачу електричного струму до санаторію на 4 години. При медичному огляді кухарів виявлено, що кухар кондитерського цеху мала катаральні ознаки верхніх дихальних шляхів.

1. Яке, на Вашу думку, харчове отруєння мало місце у даному випадку?

2. Назвіть причини, що призвели до харчового отруєння.

3. Назвіть принципи профілактики харчових отруєнь мікробної етіології.

Матеріали контролю рівня засвоєння практичних вмінь і навиків

(заключний етап заняття – 15%)

Контрольні завдання

Задача. У травні місяці в інфекційну лікарню було госпіталізовано сім’ю: батьків і двох дітей віком 6 і 8 років. Клінічна картина: загальна слабкість, головокружіння, блювота, біль в ділянці шлунка, блідість шкіри, пульс слабкий, брадикардія. Після надання медичної допомоги стан батьків покращився, діти залишилися у важкому стані. На другий день в дітей пожовтіли склери, шкіра обличчя і всього тіла, з’явився сильний головний біль. Після відповідного лікування через 20 днів діти видужали. З анамнезу виявилося, що захворювання розпочалося через 8 годин після вживання в їжу свіжих грибів, котрі було куплено на ринку. Гриби засмажили на олії без додаткової попередньої обробки.

1. Дайте заключення про характер захворювання та причини його виникнення.

2. Які дії лікаря мають бути у даній ситуації?

3. Назвіть заходи профілактики аналогічних захворювань.

Тестові завдання

1. До лікарні доставлено 3 місячну дитину з ціанозом обличчя, рук, ніг, пульс – 120 уд/хв., тахіпноє – 60 дихань за хвилину. Пр лабораторному аналізі крові виявлено – анемію, кров шоколадного кольору. Із анамнезу відомо, що дитина знаходилася на штучному вигодовуванні. Сухі молочні суміші розводилися криничною водою. Імовірний діагноз:

А. Вада серця; В. Отруєння свинцем; С. Отруєння нітратами;

D.Пневмонія; Е. Анемія.

2. Вдома готували домашню ковбасу, до якої додавали суміш нітриту натрію кухонної солі. Залишки суміші використали як харчову сіль для картопляного пюре. Після їди двоє дітей у сім’ї захворіли. Попередній діагноз –отруєння нітратом натрію. Що потрібно визначити передусім у крові дитини для підтвердження діагнозу?

А. Редукований гемоглобін. В. Карбоксигемоглобін. С. Оксигемоглобін.

D. Метгемоглобін. Е. Фетальний гемоглобін.

3. Внаслідок довготривалого споживання рису з перевищенням ГДК кадмію у жителів одного з населених пунктів спостерігалася деформація скелету, остеомаляція кісток, порушення функції підшлункової залози, травного каналу, нирок, гіпсохромна анемія. Ознаки якого захворювання були наявні у жителів?

А. Хвороба Мінамата. В. Хвороба Ітай-ітай. С. Хвороба Прасада.

D. Хвороба Кешана. Е. Нітритно-нітратна метгемоглобінемія.

4. У липні місяці у сім’ї службовця з 4-х осіб через 12-16 годин після споживання смажених котлет з телятини, купленої на базарі у приватної особи, проявились та кі симптоми захворювання: висока температура, різкі болі в животі, блювота, часті рідкі випорожнення, загальна слабкість, головний біль. Назвіть найбільш імовірний збудник захворювання.

А. Ентеротоксичні стафілококи. В. Патогенні серотипи Е. Соli.

С. Сальмонели. D. Сl. botulinum. Е. Бактерії роду Proteus.

5. У дитячій дошкільній установі до меню входять такі страви: борщ, каша гречана з м’ясною підливою, макарони запечені з м’ясним фаршем, салат з капусти, кисіль. Яку з перелічених старв необхідно виключити з меню?

А. Кашу гречану з м’ясною підливкою;

В. Макарони запечені з м’ясним фаршем; С. Салат з капусти;

D. Кисіль; Е. Борщ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]