Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STOMAT_METOD_MODYL2011.doc
Скачиваний:
5098
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Тема 16. Гігієнічна оцінка перебування хворих у лікувально-профілактичних закладах та гігієна праці медичних працівників, у тому числі стоматологічних закладів.

Актуальність теми

Створення належних умов перебування хворих і праці медперсоналу в лікарнях і стоматологічних поліклініках визначається плануванням і забудовою ділянки, санітарно-технічним благоустроєм її, а також санітарним станом в процесі експлуатації. Дотримання цих вимог є метою запобіжного санітарного нагляду, який стосовно лікувально-профілактичних закладів здійснюється санітарно-епідеміологічною службою за активної участі адміністрації лікувального закладу.

Навчальні цілі

Знати санітарно-гігієнічні вимоги до планування земельної ділянки лікувально-профілактичних закладів, палатних, спеціалізованих (інфекційних, хірургічних, акушерських, дитячих, поліклінічних) відділень лікувально-профілактичних закладів, у тому числі стоматологічних закладів, їх санітарного благоустрою та вміти розробити оздоровчі заходи. Знати санітарно-гігієнічні вимоги до утримання і організації роботи харчоблоку лікарні. На підставі вивчення і аналізу навчальних проектних матеріалів та нормативних документів вміти складати гігієнічні висновки, обґрунтовані рішення та рекомендації.

Базові знання, вміння та навики

Роза вітрів, вплив умов природнього та штучного освітлення, водопостачання, опалення, вентиляції, каналізування приміщень, властивостей грунту на стан здоров’я людини (гігієна та екологія).

Зміст теми

Сучасні системи забудови лікарень, у тому числі стоматологічних закладів, їх порівняльна гігієнічна оцінка, перспективи удосконалення. Гігієнічні вимоги до основних показників забудови (віддаленість від джерел забруднення повітря, грунту, площа, щільність забудови та озеленення, взаєморозташування будівель, санітарний благоустрій ділянки), функціональне зонування території. Гігієнічні вимоги до планування, обладнання і режиму експлуатації відділень: приймальних (для соматичних, інфекційних, дитячих відділень), терапевтичного, хірургічного, інфекційного профілю, спеціалізованих лікарень. Палатна секція, її склад, лікарняна палата, варіанти її планування та обладнання для соматичних хворих, інфекційних, психічних, реанімації, реабілітації. Особливості планування боксів, напівбоксів у інфекційних, дитячих відділеннях лікарні. Організація харчування у лікувально-профілактичних закладах. Організація та засоби об’єктивного контролю за здоров’ям персоналу харчоблоків лікарень та дотриманням ними вимог особистої гігієни.

Рекомендована література

Основна:

  1. Гігієна та екологія. / За ред. Бардова В.Г. – Вінниця : Нова Книга, 2006. – С. 474-484.

  2. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. - К.: Здоров'я, 2004. – С. 385-390, 395-397, 558-575.

  3. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. – К.: Здоров’я, 1999. – С. 423-430, 608-626.

  4. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять / За ред. І.І.Даценко. – Львів: Світ, 2001.- С. 174-181, 344-357.

Додаткова:

  1. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять /За ред. І.І.Даценко –Львів: Світ, 1992. –С. 122-127, 238-244.

  2. Санітарні правила устаткування, обладнання, експлуатації амбулаторно-поліклінічних закладів стоматологічного профілю, охорони праці і особистої гігієни персоналу №2956 а-83 від 28.12.1983р.

  3. ДБН В. 2.2 – 10 – 2001 Заклади охорони здоров’я.

  4. Держ СанПіН 172 – 96 Державні санітарні правила розміщення, улаштування та експлуатації оздоровчих закладів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]