Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STOMAT_METOD_MODYL2011.doc
Скачиваний:
5098
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Навчальні практичні завдання

(основний етап заняття 70%)

1. Скласти схему методів і засобів здорового способу життя.

2. Скласти структурно-логічну схему “Засоби і предмети догляду за ротовою порожниною”.

3. Провести гігієнічну оцінку особливостей особистості студентів групи з використанням методики визначення властивостей темпераменту.

Матеріали контролю рівня засвоєння практичних вмінь і навиків

(заключний етап заняття - 15%)

Контрольні завдання

Обґрунтуйте гігієнічний висновок щодо провідних властивостей темпераменту пацієнта К., якщо під час тестування за опитувальником були отримані наступні результати: екстраверсія – 20 балів, ригідність нервових процесів – 5 балів; емоційна збудливість – 10 балів, темп реакцій – 19 балів, активність – 25 балів, щирість – 14 балів.

Тестові завдання

1. У школі при проведенні обстеження за дотриманням правил особистої гігієни виявлено, що в 6 учнів 2–го класу гігієнічний індекс зубів становить 3 бала. Як оцінити гігієнічний індекс зубів за отриманою кількістю балів?

А. Відмінний; В. Добрий; С. Негативний;

D. Задовільний; E. Різко негативний.

2. При обстеженні чистоти зубів та інтенсивності нальоту на них у 5-ти дітей виявлено сильно коричневе забарвлення на поверхні зубів. Як оцінити гігієнічний індекс зубів у балах?

А. 1; В.2; С. 3; D. 4; E.5.

3. Для загартовування дітей у оздоровчих закладах рекомендовано приймати теплі ванни. Яка температура води відповідає цьому виду ванн?

А. Менше 200С; В. 20-330С; С. 34-360С;

D. 36-390С; E. Більше 400С.

4. З метою профілактики карієсу лікар-стоматолог рекомендує пацієнту використовувати лікувально-профілактичні пасти, що містять біологічно-активні речовини (вітаміни, рослинні екстракти, мінеральні солі, фтор, йод). Яка з біологічно-активних речовин є ефективна в даному випадку?

А. Вітаміни; В. Рослинні екстракти;

С. Мінеральні солі; D. Фтор; Е. Йод.

5. Серед студентів-медиків проводилось визначення провідних властивостей темпераменту. Який опитувальник був використаний в даному випадку?

А. Кеттелла Р.; В. Шмішека Г.; С. Люшера М.;

D. Русалова В.; E. Гербачовського В.

Тема 18. Методи оцінки радіаційної небезпеки та параметрів захисту від зовнішнього опромінення.

Актуальність теми

Вплив різних видів іонізуючого випромінювання на усі сфери повсякденного життя людини, в тому числі медико-діагностичне і виробниче променеве навантаження, його висока біологічна ефективність потребують гігієнічної регламентації та оцінки впливу радіаційного чинника довкілля з метою забезпечення протирадіаційної безпеки населення. Радіаційна небезпека при роботі з джерелами іонізуючого випромінювання потребує організації суворих заходів захисту, що базуються на дотриманні норм радіаційної безпеки та санітарних правил, як Державного документа, що регламентує практичну діяльність з джерел іонізуючих випромінювань.

Навчальні цілі

Знати фізичні основи, особливості та наслідки біологічної дії іонізуючого випромінювання.

Ознайомитись з основними положеннями Державних нормативних документів, щодо регламентації протирадіаційного захисту населення України в усіх сферах діяльності.

Засвоїти основні методи досліджень, що використовуються в радіаційній гігієні та регламенти опромінення різних контингентів населення.

Базові знання, вміння та навики

Знати фізичні параметри іонізуючих випромінювань, складові природного радіоактивного фону Землі, одиниці виміру (фізика).

Зміст теми

Іонізуючі випромінювання як чинник довкілля, біоетичні аспекти впливу джерела, класифікація, їх біологічна дія, одиниці активності, дози. Наслідки та умови радіаційного впливу на організм людини. Якісні та кількісні характеристики іонізуючих випромінювань, різновиди доз в радіаційній гігієні. Радіочутливість органів та систем. Сучасні концепції, принципи та критерії гігієнічного нормування іонізуючих випромінювань. Групи радіоіндукованих ефектів. Радіаційна безпека населення, засоби іонізуючого захисту. Медично-лікувальна складова променевого навантаження на людину. Заходи зниження внеску медичних та стоматологічних процедур в сумарну дозу опромінення. Державні нормативні документи, що регламентують вплив іонізуючого випромінювання та визначають правила протирадіаційного захисту для різних контингентів населення в Україні.

Рекомендована література

Основна:

  1. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина: Загальна гігієна з основами екології. – К.: Здоров’я, 2004. – С. 135-141,638-646,532-534.

  2. Гігієна та екологія. Підручник. / За редакцією В.Г. Бардова. – Вінниця: Нова Книга, 2006. – С. 391-412, .433-448, 457-467.

  3. Основні санітарні правила протирадіаційного захисту України (ОСПУ). – К., 2001. – 136 с.

  4. Норми радіаційної безпеки України (НРБУ-97. Д 2000). – К., 1997. – 121 с.

  5. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять / Під ред. І.І. Даценко, - Львів. Світ, 2001. – 394-421.

  6. Руководство к практическим занятиям по радиационной гигиене / Под ред. Ф.Г. Кроткова. М.: Медицина, 1980. – С. 26-47.

  7. Загальна гігієна. Пропедевтика гігієни. Підручник / За ред. Гончарука Є., Київ, “Вища школа”, 1995. - 254-277 с.

Додаткова:

  1. Мащенко М.П., Мечів Д.С., Мурашко В.О. Радіаційна гігієна . – Харків. 1999. – 392 с.

  2. Нікберг І.І. Радіаційна гігієна. – К.: Здоров’я, 1999. – 160 с.

  3. Кирилов В.Ф., Книжников В.А., Коренков И.П. радиационная гигиена. – М.: Медицина, 1988. – 336 с.

  4. Авсеенко В.Ф. Дозиметрические и радиометрические приборы и измерения. К.: Урожай, 1990.-144 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]